A Hold,  Holdnaptár online

Holdnaptár – 2023 42. hét

2023 október 16-23.
 
A héten a Hold a növő Skorpiótól a növő Vízöntőig ha
lad.   

Október 22-én a Hold eléri az első negyedet a Bakban 05:29-kor

zöld napok a héten: 

Október 16., Hétfő   Élelmezési világnap, A kenyér világnapja,

Október 17., Kedd     A szegénység elleni  küzdelem világnapja

Október 21 , Szombat   Földünkért Világnap

A héten a hold végig nő, élettani, valamint a hangulatra és a környezetre gyakorolt hatásai is ennek megfelelően előbb a növekedésről, telítődésről szól.   

 A héten nő a hold, ha tehetjük, inkább pihenjünk.  Aki teheti, töltődhet vízparton, vizes wellnessben, vagy a hegyekben, ahol jól érzi magát.  A héten nincsenek igazán nehéz állások, bár a hét második felében egy Merkúr-Plútó kvadrát (október 21-23) kissé hisztissé tehet egyeseket. Meggondolatlanságra, hirtelenkedésre, tévedésekre, hebehurgyaságra hajlamosít (Merkúr). Szerencsére legalább hétvégén ér ez a hatás, bár az nem annyira jó, hogy éppen az ünnepi hétvégén jön be – a Plútó nagyot robbanhat, de reméljük, nem fog. Magyarként tudjuk, miről szól ez az ünnep és ez most kockázatokat rejt, mondhatni. Legjobb otthon maradni, ha jót akarunk magunknak. Egyébként a Vízöntő hold lehet kellemes, lehet alkalmas családi partira, olvasgatásra, sakkpartira és sok mindenre is. Ha jó ötleteink vannak, írjuk le. A hét jó utazásra egyébként, a hét közepén a Nyilas holdban biztosan. 

  Hétfőn még a Skorpióban folytatja az útját a hold – előző vasárnap lépett ebbe a jegybe és kedden reggel 08:12-kor lép majd át a Nyilasba.  
 
Feszültek lehetünk  és nyűgösek. Lelkileg érzékenyebbé válhatunk,  a vizes jegyek az érzelmeinket is érinthetik. Minden méreganyag erősebben hat. A Skorpióhoz testi szinten a húgyvezetékek és a nemi területek tartoznak. Túl sok mindenre nem jó ez az este, nap, de alkalmas intim együttlétre, kis esti romantikázásra legalább… (Régi hippi mottó: Ne háborúzz, szeretkezz… fogadjunk szót!) Bújjunk korán ágyba egy jóleső fürdő/zuhany után. Kerüljük az italozást, főleg a Nap-Neptun szembenállás miatt is (a Neptunusz a kábulat is, alcsonyabb szinten). 

A háztartásban esetleg mosni, felmosni alkalmas, vagy locsolni, de most minden lassan szárad, ablakmosásra a legkevésbé jó – próbáltam. Ne szellőztessünk hosszan.  Alkalmas meditációra, relaxálásra is. Mossuk ki magunkból a stresszt. Aki otthon tölti ezeket a napokat, szintén jól eshet egy lazító fürdő, relaxálás, pihenés. Ne toljuk túl a munkát, ha eddig nem tettük (házimunkát sem).  Akinek be kell menni dolgozni… nos velük mélyen együttérzek, nekem is mennem kell… Ez van, próbáljuk meg túlélni. Hajat inkább ne vizes holdban járó holdnál mossunk.

Kedd reggel (08:12) átlép a növő hold a derűsebb, könnyedebb Nyilasba és péntek hajnalig (02:54) marad ebben a jegyben. Utazni jó ez az időszak, ha valaki most indul vagy már hazafelé jön, akkor is. Útnak is indulhatunk, de elgyünk körültekintőek az úton. Aki már elindult korábban, élvezze a pihenést. Egyéb hatások miatt műtétre mérsékelten alkalmas a hét.

Jól telhet ez a néhány nap, könnyedebb, derűsebb hangulatban. Esetleg alkalmas lehet kikapcsolódásra, sportra, olvasásra, főleg könyvtárba látogatni, jogi ügyeket intézni, tervezni a távolabbi jövőre. Alkalmas az idő kisebb kirándulásra, sétára, mozgásra, fogyasszunk fehérjében gazdag ételeket. Nyilas testi szinten a csípőt és a combokat veszi célba, ami az energia tartalékolását illet, ide hízhat, aki arra hajlamos.  Olvasgassunk, pihenjünk, töltsük a  hetet wellness-el, ha elutaztunk. Otthon alkalmas kisebb  takarításra, főleg a kamrában, használjuk el, ami már kevésbé fér el, válogassunk abból, ami van, mielőtt lejárna a szavatossága. Építsük be a mindennapokba azt, ami van. 

Itt említeném meg: számos civil szervezet felhívja a figyelmet arra, itthon és külföldön is, hogy a lejárati dátum inkább  arról tájékoztat sok terméken, hogy jobb előtte elfogyasztani, de akkor sem romlik meg feltétlenül,, ha elmúlt az adott dátum. Sok száraz vagy hűtőben tartott termék, konzerv termék azután is még jó ideig biztonsággal fogyaztható: por állagú ételek vagy tészták, stb. legfeljebb veszít kicsit a színéből, vagy észre se vesszük. Ha nem molyos a gabona, a liszt, a pudingpor, száraztészta, gabona, hüvelyesek, stb. nyugodtan használjuk fel. A hüvelyeseket akár le is fagyaszthatjuk, így megelőzhetjük a nünükéket.

Az is megoldás, ha nem veszünk meg ezekből egyszerre többet, hanem egy csatos üvegben hol ilyen, hol olyan hüvelyest tárolunk rövid ideig. Ezt Bea Johnson: Zero Waste Otthon könyvében olvastam és nagyon jó ötletnek tartom. Legjobb lista szerint vásárolni, hetente, két hetente, vagy, ha valaki gyakrabban megy vásárolni, mert közel van a bolt, még kevesebbet kell hazavinnie a tervei szerint. Ahogy nálunk egy családtag szokta mondani: “Ma már van a boltban minden, annyi, hogy el is adnak belőle” 🙂 Szüleink, nagyszüleink idején még szokás volt spájzolni, tartalékolni, ma már, aki városban lakik, nem feltétlenül kell és nem egy termék vásárlási mennyisége időről-időre korlátozva is van. Én már csak a nem romlandó hozzávalókat tárolom leginkább. A molyosodásra, bogarasodásra hajlamos árut csak akkor veszem meg, amikor főzni akarok belőle. A fehérrépát (gyökeret), zellert és több más zöldségből a megvett mennyiség egy részét lefagyasztom felaprítva.

Alkalmas idő a hét második fele – különösen a Nyilas hold a jövőtervezésre (álmodozásra), nagyvonalú tervekre, és önálló tanulmányokra – vagy tanulmányok megtervezésre, jelentkezésre, beiratkozásra (ősszel induló tanfolyamokra, képzésekre), tanszerek, taneszközök, könyvek, sporteszközök és felszerelés vásárlására. Most mehetünk könyvtárba is. (Ha valami a tanév elején lemaradt és most derül ki, hogy kell, pótoljuk). 

Pénteken hajnalban, 08:12-kor a hold átlép a Bakba és vasárnap reggelig (07:06) ebben a jegyben marad.  Ezen a héten nem különösebben spékeli meg ezt a hatást más, neccesebb állás, de a hétvégén a Merkúr és a Plútó feszült fényszögbe kerül. 

Alkalmas az időzítés a határidőnapló, a pénzügyek áttekintésére, olvasásra, a következő hét pontos megtervezésre,  listák írására. Korán feküdjünk le, ha másnap dolgozni kell menni. Alkalmas idő valaminek a pontos tervezésre (kivitelezésre most még kevésbé).  Takarításra, rendrakásra, portalanításra, növényeket gondozhatjuk tápoldattal, de semmiképpen ne vágjuk vissza most inkább. Gondot fordíthatunk az esti rutinra, vagy annak bevezetésére. Szokások, rutinok tervezésre. (Ebben a Bak nagyon jó, a rutinokban, képes nagyon fegyelmezetten betartani az időhöz kötött tevékenységeket, vagy esetleg maga elhatározni ezeket, majd szigorúan véghez is vinni).  Szokáskövetőket már novemberre vagy év végéig érdemes előkészíteni, 30, 60, 90 vagy akár 100 napos új szokás követőt elindítani.

Jó kozmetikai masszázsra, hidratálásra, krémekkel, olajokkal “feltöltésre”, iszappakolásra, vitaminkúrára és ásványi anyagokkal való “feltöltődés” megkezdésére. A Bakhoz a csontok, a térdek tartoznak főleg, legyünk észnél a sportoknál, ne terheljük meg, ha mégis sikerül, akkor borogatással, krémekkel kezeljük. 
Növények ápolására, kerti munkára alklamas napok  és kb mindenre, ami munka, ami kitartást igényel, azt most érdemes elindítani. A “favágó”, adminisztratív és pénzügyi munkára, “matekozásra” is jó, amihez általában nem mindenkinek füllik a foga. Ha valaki, vagy a gyermeke valamilyen reál tárgyból gyengébben áll, most a hétvégén érdemes dolgozatra vagy előre hozott (őszi) érettségikre készülni. 

Komoly megbeszélésekre is sort keríthetünk. Pénzügyi téren kifejezetten jó például örökösödési témákra, vagyon rendezésre, hétköznap hivatalos ügyek intézésére a hét elején érdemben is, de a hétvégén elő lehet készíteni a papírokat. 

Vasárnap reggel 07:06-kor a hold még átlép a Vízöntőbe és következő hét kedd reggelig (09:32) ebben a jegyben marad. A Vízöntő holdnál még növő hold esetén is lehet lomtalanítani, alengedni dolgokat, ha máskor nem ment. Alkalmas szellemi feladatokra, újításokra, családi összejövetelekre és magányos olvasásra egyaránt vagy számítógépes (főleg online), vagy más innovatív játékokra, szójátékokra. Kertben csak pihenésre jó, ha van kertünk vagy balkonra kiülni, a virágokat, növényeket ilyenkor csak csodáljuk, ne kezeljük. Alkalmas a hosszú hétvége utazásra, családi és társas hétvégére, bulira vagy takarításra, rendrakásra egyaránt – lakásmegúhításra (pl ha le akarunk cserélni valamit). 23-án is egész nap ebben a jegyben jár majd a hold, de vasárnap – még a Bakban eléri az elspő negyedet. 

További tippek a hétre a napi listákban: 

Október 16., Hétfő  Gál, Aurélia, Élelmezési világnap, A kenyér világnapja, A hospice-ellátás világnapja

növő hold, Skorpió   leszálló   hold levegő elem  

egészség: pihenés otthon vagy máshol, csak enyhe terhelés, medenceöv lazítása, nyújtása, melegen tartása, húgyutak tisztítása, gyógynövénnyel táplálása – pl ülőfürdő, nyugtató fürdő és gyógyteák, szauna gyógynövényekkel, csalántea, vértisztítás, sok folyadék, női és férfi intim masszázs, intimtorna, víz alatti torna, mellápolás, szex, elengedő meditáció, belső ösvények kutatása, lelki terápiák;
háztartásban: virágok locsolása, táplálása 
nem ajánlott: terhesség esetén bármi terhelés, nemi szervek terhelése, műtétje, hajápolás, hajvágás, ágynemű szellőztetése, fák, bokrok kivágása, festés, lakkozás

Október 17., Kedd     Hedvig, Hédi, A szegénység elleni  küzdelem világnapja

növő hold, Skorpió/Nyilas 08:12     leszálló /felszálló     hold víz/tűz elem 

ajánlott:

egészség: pihenés otthon vagy máshol, csak enyhe terhelés, medenceöv lazítása, nyújtása, melegen tartása, húgyutak tisztítása, gyógynövénnyel táplálása – pl ülőfürdő, nyugtató fürdő és gyógyteák, szauna gyógynövényekkel, csalántea, vértisztítás, sok folyadék, női és férfi intim masszázs, intimtorna, víz alatti torna, mellápolás, szex, elengedő meditáció, belső ösvények kutatása, lelki terápiák;
háztartásban: virágok locsolása, táplálása 
nem ajánlott: terhesség esetén bármi terhelés, nemi szervek terhelése, műtétje, hajápolás, hajvágás, ágynemű szellőztetése, fák, bokrok kivágása, festés, lakkozás

Október 18., Szerda        Lukács, A magyar festészet napja

 növő hold, Nyilas     felszálló     hold víz/tűz elem 

 ajánlott:

egészség, életmód: fehérjében gazdag táplálék, gyümölcs, termés, föld feletti részek jók;  kirándulás, nagyobb séta – nem hegyi, könnyebb torna, fitnesz, jóga, úszás; wellness, szépítő fürdő, sok folyadék, belek tisztítása, masszázs, főleg alsó testtájon, cellulitkezelés, visszér ápolása;

házimunka: hosszabb szellőztetés, szobanövények visszavágása, lecsipkedése; nagytakarítás, főleg a kamrában, mélyhűtőben
szabadidő: kifelé fordulás, társasági élet, jótékonyság, közös programok, hagyományőrző programok, jövőtervezés
Nem ajánlott: túl sok koffein, cukor, édesség fogyasztása, visszér műtét

Október  19, Csütörtök  Nándor

növő hold, ,  Nyilas  felszálló     hold  víz  elem 

egészség, életmód: fehérjében gazdag táplálék, gyümölcs, termés, föld feletti részek jók;  kirándulás, nagyobb séta – nem hegyi, könnyebb torna, fitnesz, jóga, úszás; wellness, szépítő fürdő, sok folyadék, belek tisztítása, masszázs, főleg alsó testtájon, cellulitkezelés, visszér ápolása;
házimunka: hosszabb szellőztetés, szobanövények visszavágása, lecsipkedése; nagytakarítás, főleg a kamrában, mélyhűtőben
szabadidő: kifelé fordulás, társasági élet, jótékonyság, közös programok, hagyományőrző programok, jövőtervezés
Nem ajánlott: túl sok koffein, cukor, édesség fogyasztása, visszér műtét

Október  20., Péntek    Vendel, A csontritkulás nemzetközi napja

növő hold,  21:31, Nyilas/Bak 21:20   tűz/föld elem  

ajánlott:

egészség, életmód: fehérjében gazdag táplálék, gyümölcs, termés, föld feletti részek jók;  kirándulás, nagyobb séta – nem hegyi, könnyebb torna, fitnesz, jóga, úszás; wellness, szépítő fürdő, sok folyadék, belek tisztítása, masszázs, főleg alsó testtájon, cellulitkezelés, visszér ápolása;
házimunka: hosszabb szellőztetés, szobanövények visszavágása, lecsipkedése; nagytakarítás, főleg a kamrában, mélyhűtőben
szabadidő: kifelé fordulás, társasági élet, jótékonyság, közös programok, hagyományőrző programok, jövőtervezés
Nem ajánlott: túl sok koffein, cukor, édesség fogyasztása, visszér műtét

(Bak hatásokat lásd a következő napoknál)

Október 21 , Szombat    Orsolya, Orsika, Földünkért Világnap

  növő hold,, Bak  leszálló   hold  föld elem  

ajánlott:

életmód: bőrápolás, bőrradír, manikűr, pedikűr, kozmetika, testápolás, hidratáló ápolás, körmök ápolása, csontok, ízületek, főleg a térd kímélése, borogatása, sószegény étrend;  mély, komoly gondolatok, meditáció, pihenés, otthon karbantartása;  hivatalos ügyek intézése, átnézése, számvetések készítése, ingatlanügyek
kertben
: földben előforduló kártevők irtása, gyökértermések konzerválása,
munkában: világos gondolkodás, kevésbé mozgalmas, anyagi természetű feladatok, pénzügyek, banki ügyintézés, adminisztráció, komoly, mély beszélgetések, időmenedzsment
nem ajánlott: metszés, műtétek, főleg térd, ízületek, csontokat megerőltető edzés, fokozott balesetveszély! (hegyi túra, foci, futás)

Október 22, Vasárnap   Előd, Korinna

  növő hold, első negyed a Bakban 05:29  Bak/Vízöntő 07:06  leszálló   hold   föld/levegő elem  

 ajánlott:

életmód: alsócomb, lábszár lassú edzése, lábak pihentetése, vénák, visszérpanaszok kezelése kenőcsökkel, immunerősítés, mirigyek masszázsa, könnyű séta szabad levegőn, erős fényvédelem, szellemi munka, szellemi kihívások, intuitív gondolatok meghallgatása, meditáció az önállóságról, írjuk le a gondolatainkat, jegyzeteljünk. Olvasás, sakk, pihenés… Technikai újdonságok témában információt gyűjteni, tech magazinok olvasása online, és hasonlók. 
nem ajánlott: zsíros,olajos, nehéz ételek, olajos magvak, hosszú városi séták, helyben állás, locsolás, növények átültetése, általában kerti munka

Október 23, Hétfő Ünnepnap, Gyöngyi

  növő hold,  Vízöntő   leszálló   hold   föld/levegő elem  

 ajánlott:

életmód: alsócomb, lábszár lassú edzése, lábak pihentetése, vénák, visszérpanaszok kezelése kenőcsökkel, immunerősítés, mirigyek masszázsa, könnyű séta szabad levegőn, erős fényvédelem, szellemi munka, szellemi kihívások, intuitív gondolatok meghallgatása, meditáció az önállóságról, írjuk le a gondolatainkat, jegyzeteljünk. Olvasás, sakk, pihenés… Technikai újdonságok témában információt gyűjteni, tech magazinok olvasása online, és hasonlók. 
nem ajánlott: zsíros,olajos, nehéz ételek, olajos magvak, hosszú városi séták, helyben állás, locsolás, növények átültetése, általában kerti munka

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error: Content is protected !!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az Uniós Törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmed arra, hogy az a Weboldal ún. "cookie"-kat vagyis sütiket használ. A sütik apró, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve, ha az "engedélyezem" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát. További információ

Bezárás