A Hold,  Holdnaptár online

Holdnaptár – 2023 46. hét

2023 november 13-19.
 
A héten a Hold a Skorpió Újholdtól a növő Vízöntőig ha
lad.   

November 13-án hétfőn 10:27-kor pontosodik be az Újhold energiája a Skorpióban.

zöld napok a héten:  –  

A hét a Skorpió Újholddal indul, egyben egy új cuklus kezdete is, egy új holdhónapé. A Skorpió Újhold kissé misztikus, intenzív hatásokkal járhat, bár kevésbé intezív, mint a holdtölte. Érezhetjük magunkat lemerültnek, és/vagy feszültnek is. A hétfői nap után már nőni fog a hold és ezzel együtt tölődik minden. A hét további részében tehát élettani, valamint a hangulatra és a környezetre gyakorolt hatásai is ennek megfelelőek, minden a növekedésről, telítődésről szól .   

 A héten nő a hold, ha tehetjük, inkább pihenjünk.  Aki teheti, töltődhet vízparton, vizes wellnessben, vagy a hegyekben, ahol jól érzi magát. Most nincs igazán “szieszta” időszak – az iskolában, munkahelyeken is vége az ünnepeknek, szüneteknek és az ünnepek még távol vannak, még egy bő hónapot kell várjunk. 

Az Újholdon kívül a hétfői napon sok egyéb hatás is ér bennünket, amelyek fokozhatják a feszültséget. Ez az időszak most nem feltétlenül a hátradőlős pihenős időtöltésnek kedvez, kirángathat bennünket a komfortzónánkból. Az Újholdon kívül, ami a Nap és a Hold együtállása, négy szembenállás van az égen: 
Nap – Uránusz szembenállás
Mars-Uránusz szembenállás
A Hold és a Nap együtt szembenáll az Uránusszal 

Ugyanakkor a Nap és a Mars is együtt fog állni a héten, a pontos együtállás november 18-án lesz. Összességében: ember legyen a talpán, akinek ez könnyű lehet. Erőteljes, intenzív hatások, hirtelenebb események lehetnek.  Ugyanakkor, bármilyen nagy kihívás is, érdemes egy kis időt egyedül tölteni, elgondolkodni, elvonulni, akár 1-1 órát vagy negyed órát is elcsendesedni. Sok esetben “borulhat a bili” (a Skorpió vizes jegy)… Mondani szokás: ami nem öl meg az megerősít, átalakít. Ez most különösen igaz lehet a héten. Kirobbanthat a berögzült energiákból.  

————————————————————————————————————————

  Hétfőn még a Skorpióban folytatja az útját a hold – előző szombaton lépett ebbe a jegybe és kedden hajnalban, 03:22-kor lép majd át a Nyilasba.  A hétfői nap tehát végig a Skorpióban jár a Hold, A Nap és a mars is közelít a Naphoz, az Újhold 10:27-kor pontosodik be délelőtt és még kb egy napig érezzük majd a hatását várhatóan. Nagyon sok más hatás is ér bennünket, de lényegében majdnem minden érintett égitest a Skorpióban van, kivéve az Uránuszt, mely a Bikában jár jó ideje és szemben van most ezekkel. Fentebb írtam erről, a hatásait mindenki megéli majd a maga szintjén, gondolom, de globálisan is lehet egy intenzívebb hatása. 
 
Feszültek lehetünk  és nyűgösek vagy lemerültnek érezhetjük magunkat az Újhold miatt. Ilyenkor az “aksink” le van kissé merülve, majd a növő holdnál töltődik. Amennyire lehet, tegyük magunkat takarékra ezen a napon – bár a leírt hatások miatt  ez nem biztos, hogy összejön –  az Uránusz szikrái kicsit bizsergetnek minket. Lehetnek elektromos kisülések, úgymond. 

Lelkileg érzékenyebbé válhatunk,  a vizes jegyek az érzelmeinket is érinthetik. Minden méreganyag erősebben hat. A Skorpióhoz testi szinten a húgyvezetékek és a nemi területek tartoznak. Túl sok mindenre nem jó ez az este, meg úgy az egész nap, de alkalmas intim együttlétre, kis esti romantikázásra legalább… (Régi hippi mottó: Ne háborúzz, szeretkezz… fogadjunk szót!) Bújjunk korán ágyba egy jóleső fürdő/zuhany után.)  

A háztartásban esetleg mosni, felmosni alkalmas, vagy locsolni, ablakmosásra a legkevésbé jó – próbáltam. Ne szellőztessünk hosszan.  Alkalmas meditációra, relaxálásra is, vagy próbáljunk meg pihenni, lecsendesíteni az elménket. Az Uránusz a Merkúr felső oktávja, ezért lehet, hogy az elménk csapong, szikrázik. A gondolataink cikáznak, mint a villám. Mossuk ki magunkból a stresszt. Aki otthon tölti ezeket a napokat, szintén jól eshet egy lazító fürdő, relaxálás, pihenés. Ne toljuk túl a munkát, ha eddig nem tettük (házimunkát sem). Tegyük magunkat takarékra, Stamina üzemmódba és csak annyit csináljunk meg ami feltétlen kell a “túléléshez”.  Akinek be kell menni dolgozni… nos velük mélyen együttérzek, nekem is mennem kell… Ez van, próbáljuk meg túlélni. Hajat inkább ne vizes holdban járó holdnál mossunk, de egy tisztasági mosás – ha muszáj, belefér. 

Kedden hajnalban (03:22) átlép a már növő hold a derűsebb, könnyedebb Nyilasba és csütörtök délelőttig  (08:41) marad ebben a jegyben. Utazni valamennyire jó lehet ez az időszak, ha valaki most indul vagy már hazafelé jön, akkor is, de nagyon figyeljünk az úton.  Aki már elindult korábban, élvezze a pihenést. Egyéb hatások miatt a héten tervezett műtét nem ajánlott.  

Jól telhet ez a néhány nap, könnyedebb, derűsebb hangulatban, de a hétfői hatások egész héten kihatnak és már a hétvégi Nap-Mars együtállás is hat ránk. Esetleg alkalmas lehet sportra- stressz csökkentésére, olvasásra, főleg könyvtárba látogatni. Igyekezzünk optimistán állni a dolgokhoz. Tervezzünk távolabbi jövőre. 

Jogi ügyeket intézni elméletileg lehetne, de lehet, jobb nem most belefogni. Amit lehet, halasszunk későbbre, de ha belecsöppenünk, járjunk a végére. Alkalmas az idő kisebb kirándulásra, sétára, mozgásra –  szintén stressz levezetésére. Szellőztessük ki a fejünket, és gondolkodjunk, ha már jár az agyunk, járjunk mi is egyet. 

Fogyasszunk fehérjében gazdag ételeket. Nyilas testi szinten a csípőt és a combokat veszi célba, ami az energia tartalékolását illet, ide hízhat, aki arra hajlamos.  Olvasgassunk, pihenjünk, töltsük a  hetet wellness-el, ha elutaztunk. Otthon alkalmas kisebb  takarításra, főleg a kamrában, használjuk el, ami már kevésbé fér el, válogassunk abból, ami van, mielőtt lejárna a szavatossága. Építsük be a mindennapokba azt, ami van. 

Itt említeném meg: számos civil szervezet felhívja a figyelmet arra, itthon és külföldön is, hogy a lejárati dátum inkább  arról tájékoztat sok terméken, hogy jobb előtte elfogyasztani, de akkor sem romlik meg feltétlenül,, ha elmúlt az adott dátum. Sok száraz vagy hűtőben tartott termék, konzerv termék azután is még jó ideig biztonsággal fogyaztható: por állagú ételek vagy tészták, stb. legfeljebb veszít kicsit a színéből, vagy észre se vesszük. Ha nem molyos a gabona, a liszt, a pudingpor, száraztészta, gabona, hüvelyesek, stb. nyugodtan használjuk fel. A hüvelyeseket akár le is fagyaszthatjuk, így megelőzhetjük a nünükéket.

Az is megoldás, ha nem veszünk meg ezekből egyszerre többet, hanem egy csatos üvegben hol ilyen, hol olyan hüvelyest tárolunk rövid ideig. Ezt Bea Johnson: Zero Waste Otthon könyvében olvastam és nagyon jó ötletnek tartom. Legjobb lista szerint vásárolni, hetente, két hetente, vagy, ha valaki gyakrabban megy vásárolni, mert közel van a bolt, még kevesebbet kell hazavinnie a tervei szerint. Ahogy nálunk egy családtag szokta mondani: “Ma már van a boltban minden, annyi, hogy el is adnak belőle” 🙂 Szüleink, nagyszüleink idején még szokás volt spájzolni, tartalékolni, ma már, aki városban lakik, nem feltétlenül kell és nem egy termék vásárlási mennyisége időről-időre korlátozva is van. Én már csak a nem romlandó hozzávalókat tárolom leginkább. A molyosodásra, bogarasodásra hajlamos árut csak akkor veszem meg, amikor főzni akarok belőle. A fehérrépát (gyökeret), zellert és több más zöldségből a megvett mennyiség egy részét lefagyasztom felaprítva. Mivel az étel egyre kevésbé olcsó, érdemes átgondoltan gazdálkodni vele. 

Alkalmas idő – különösen a Nyilas hold a jövőtervezésre (álmodozásra), nagyvonalú tervekre, és önálló tanulmányokra – vagy tanulmányok megtervezésre, jelentkezésre, beiratkozásra (ősszel induló tanfolyamokra, képzésekre), tanszerek, taneszközök, könyvek, sporteszközök és felszerelés vásárlására – amennyiben nem nagy értékű a felszerelés – mondjuk egy pár kisebb súlyzó, ugrálókötél, biciklis lámpa jöhet, de az értékesebb szobabiciklit vagy futógépet ne  most vegyük meg. (Tuti csak ruhaállvány és/vagy porfogó lesz, vagy esetleg átvernek vele ). Egész hónapra érvényes – bár a hétvége – állítólag kivétel: november 18-20 lehet róla szó. Ha karácsonyra szeretnénk ilyen értékesebb eszközt, akkor a hétvégén érdemes lehet körülnézni. 

Csütörtök délelőtt,  08:41-kor a hold átlép a Bakba és szombat kora délutánig (12:27) ebben a jegyben marad.  Ezen a héten hatnak ránk a hét eleji halmozott hatások és már a hétvégiek is.  

Alkalmas az időzítés a határidőnapló, a pénzügyek áttekintésére (figyelem, nem költésre!), olvasásra, a következő hét pontos megtervezésre,  listák írására.  Alkalmas idő valaminek a pontos megtervezésére (kivitelezésre most kevésbé).  Takarításra, rendrakásra, portalanításra, növényeket gondozhatjuk tápoldattal. Gondot fordíthatunk valamilyen rutinra, vagy annak bevezetésére, szokások, rutinok tervezésre, követők elkezdésére. (Ebben a Bak nagyon jó, a rutinokban, képes nagyon fegyelmezetten betartani az időhöz kötött tevékenységeket, vagy esetleg maga elhatározni ezeket, majd szigorúan véghez is vinni).  Szokáskövetőket már novemberre vagy év végéig érdemes előkészíteni, 30, 60, 90 vagy akár 100 napos új szokás követőt elindítani.  (Bevallom, én ritkán csinálok ilyet, bár van Bullet Journalom évek óta a szokáskövetőket hamar abbahagyom, egyedül egy hangulat követőm működik többé-kevésbé).

Jó kozmetikai masszázsra, hidratálásra, krémekkel, olajokkal “feltöltésre”, iszappakolásra, vitaminkúrára és ásványi anyagokkal való “feltöltődés” megkezdésére. A Bakhoz a csontok, a térdek tartoznak főleg, legyünk észnél a sportoknál, ne terheljük meg, ha mégis sikerül, akkor borogatással, krémekkel kezeljük. 
Növények ápolására, kerti munkára alklamas napok  és kb mindenre, ami munka, ami kitartást igényel, azt most érdemes elindítani. A “favágó”, adminisztratív és pénzügyi munkára, “matekozásra” is jó, amihez általában nem mindenkinek füllik a foga (az enyém biztos nem). Ha valaki, vagy a gyermeke valamilyen reál tárgyból gyengébben áll, most a hétvégén érdemes dolgozatra vagy előre hozott (őszi) érettségikre, egyetemi, főiskolai vizsgákra készülni. 

Komoly megbeszélésekre is sort keríthetünk. Pénzügyi téren kifejezetten jó például örökösödési témákra, vagyon rendezésre, hétköznap hivatalos ügyek intézésére, de minden apróbetűs részt is olvassunk át nagyon alaposan, beszéljük át. A hétvégén  elő lehet készíteni a papírokat, de ha lehet halasztani, ne most írjuk alá a szerződéseket.

Szombaton délután 12:27-kor a hold még átlép a Vízöntőbe és következő héthétfő délutánig (15:28) ebben a jegyben marad. A Vízöntő holdnál még növő hold esetén is lehet lomtalanítani, elengedni dolgokat, ha máskor nem ment. Alkalmas szellemi feladatokra, újításokra, családi összejövetelekre és magányos olvasásra egyaránt vagy számítógépes (főleg online), vagy más innovatív játékokra, szójátékokra. Kertben csak pihenésre jó, ha van kertünk vagy balkonra kiülni, a virágokat, növényeket ilyenkor csak csodáljuk, ne kezeljük. Alkalmas a hosszú hétvége utazásra, családi és társas hétvégére, bulira vagy takarításra, rendrakásra egyaránt – lakásmegújításra (pl ha le akarunk cserélni valamit).  

További tippek a hétre a napi listákban: 

November 13., Hétfő  Szilvia

Újhold 10:27, Skorpió   leszálló   hold víz elem  

egészség: pihenés otthon vagy máshol, csak enyhe terhelés, medenceöv lazítása, nyújtása, melegen tartása, húgyutak tisztítása, gyógynövénnyel táplálása – pl ülőfürdő, nyugtató fürdő és gyógyteák, szauna gyógynövényekkel, csalántea, vértisztítás, sok folyadék, női és férfi intim masszázs, intimtorna, víz alatti torna, mellápolás, szex, elengedő meditáció, belső ösvények kutatása, lelki terápiák;
háztartásban: virágok locsolása, táplálása 
nem ajánlott: terhesség esetén bármi terhelés, nemi szervek terhelése, műtétje, hajápolás, hajvágás, ágynemű szellőztetése, fák, bokrok kivágása, festés, lakkozás

November 14., Kedd      Aliz, A cukorbetegek világnapja

növő hold, Skorpió/Nyilas 03:22     leszálló /felszálló     hold víz/tűz elem 

 ajánlott:

egészség, életmód: fehérjében gazdag táplálék, gyümölcs, termés, föld feletti részek jók;  kirándulás, nagyobb séta – nem hegyi, könnyebb torna, fitnesz, jóga, úszás; wellness, szépítő fürdő, sok folyadék, belek tisztítása, masszázs, főleg alsó testtájon, cellulitkezelés, visszér ápolása;

házimunka: hosszabb szellőztetés, szobanövények visszavágása, lecsipkedése; nagytakarítás, főleg a kamrában, mélyhűtőben
szabadidő: kifelé fordulás, társasági élet, jótékonyság, közös programok, hagyományőrző programok, jövőtervezés
Nem ajánlott: túl sok koffein, cukor, édesség fogyasztása, visszér műtét

November 15., Szerda        Albert, Lipót

 növő hold, Nyilas     felszálló     hold tűz elem 

 ajánlott:

egészség, életmód: fehérjében gazdag táplálék, gyümölcs, termés, föld feletti részek jók;  kirándulás, nagyobb séta – nem hegyi, könnyebb torna, fitnesz, jóga, úszás; wellness, szépítő fürdő, sok folyadék, belek tisztítása, masszázs, főleg alsó testtájon, cellulitkezelés, visszér ápolása;

házimunka: hosszabb szellőztetés, szobanövények visszavágása, lecsipkedése; nagytakarítás, főleg a kamrában, mélyhűtőben
szabadidő: kifelé fordulás, társasági élet, jótékonyság, közös programok, hagyományőrző programok, jövőtervezés
Nem ajánlott: túl sok koffein, cukor, édesség fogyasztása, visszér műtét

November 16, Csütörtök    Ödön,Edmund,  A tolerancia nemzetközi napja, Dohányzásmentes nap Füstmentes nap  –  november harmadik csütörtökje

növő hold,  Nyilas/Bak 08:41  felszálló     hold  tűz/föld  elem 

életmód: bőrápolás, bőrradír, manikűr, pedikűr, kozmetika, testápolás, hidratáló ápolás, körmök ápolása, csontok, ízületek, főleg a térd kímélése, borogatása, sószegény étrend;  mély, komoly gondolatok, meditáció, pihenés, otthon karbantartása;  hivatalos ügyek intézése, átnézése, számvetések készítése, ingatlanügyek
kertben
: földben előforduló kártevők irtása, gyökértermések konzerválása,
munkában: világos gondolkodás, kevésbé mozgalmas, anyagi természetű feladatok, pénzügyek, banki ügyintézés, adminisztráció, komoly, mély beszélgetések, időmenedzsment
nem ajánlott: metszés, műtétek, főleg térd, ízületek, csontokat megerőltető edzés, fokozott balesetveszély! (hegyi túra, foci, futás)

November 17., Péntek     Hortenzia, Gergő, A koraszülöttek világnapja, Nemzetközi diáknap

növő hold,  Bak  felszálló     hold  föld elem  

ajánlott:

életmód: bőrápolás, bőrradír, manikűr, pedikűr, kozmetika, testápolás, hidratáló ápolás, körmök ápolása, csontok, ízületek, főleg a térd kímélése, borogatása, sószegény étrend;  mély, komoly gondolatok, meditáció, pihenés, otthon karbantartása;  hivatalos ügyek intézése, átnézése, számvetések készítése, ingatlanügyek
kertben
: földben előforduló kártevők irtása, gyökértermések konzerválása,
munkában: világos gondolkodás, kevésbé mozgalmas, anyagi természetű feladatok, pénzügyek, banki ügyintézés, adminisztráció, komoly, mély beszélgetések, időmenedzsment
nem ajánlott: metszés, műtétek, főleg térd, ízületek, csontokat megerőltető edzés, fokozott balesetveszély! (hegyi túra, foci, futás)

November 18 , Szombat   Erzsébet, Zsóka, Liza, Nemzetközi férfinap

  növő hold,, Bak/Vízöntő 12:27  leszálló   hold  föld elem  

délelőtt ajánlott:

életmód: bőrápolás, bőrradír, manikűr, pedikűr, kozmetika, testápolás, hidratáló ápolás, körmök ápolása, csontok, ízületek, főleg a térd kímélése, borogatása, sószegény étrend;  mély, komoly gondolatok, meditáció, pihenés, otthon karbantartása;  hivatalos ügyek intézése, átnézése, számvetések készítése, ingatlanügyek
kertben
: földben előforduló kártevők irtása, gyökértermések konzerválása,
munkában: világos gondolkodás, kevésbé mozgalmas, anyagi természetű feladatok, pénzügyek, banki ügyintézés, adminisztráció, komoly, mély beszélgetések, időmenedzsment
nem ajánlott: metszés, műtétek, főleg térd, ízületek, csontokat megerőltető edzés, fokozott balesetveszély! (hegyi túra, foci, futás)

délután ajánlott:

életmód: alsócomb, lábszár lassú edzése, lábak pihentetése, vénák, visszérpanaszok kezelése kenőcsökkel, immunerősítés, mirigyek masszázsa, könnyű séta szabad levegőn, erős fényvédelem, szellemi munka, szellemi kihívások, intuitív gondolatok meghallgatása, meditáció az önállóságról, írjuk le a gondolatainkat, jegyzeteljünk. Olvasás, sakk, pihenés… Technikai újdonságok témában információt gyűjteni, tech magazinok olvasása online, és hasonlók. 
nem ajánlott: zsíros,olajos, nehéz ételek, olajos magvak, hosszú városi séták, helyben állás, locsolás, növények átültetése, általában kerti munka 

Október 22, Vasárnap  Jolán, A gyermekek jogainak világnapja

  növő hold,  Vízöntő felszálló  hold  levegő elem  

 ajánlott:

életmód: alsócomb, lábszár lassú edzése, lábak pihentetése, vénák, visszérpanaszok kezelése kenőcsökkel, immunerősítés, mirigyek masszázsa, könnyű séta szabad levegőn, erős fényvédelem, szellemi munka, szellemi kihívások, intuitív gondolatok meghallgatása, meditáció az önállóságról, írjuk le a gondolatainkat, jegyzeteljünk. Olvasás, sakk, pihenés… Technikai újdonságok témában információt gyűjteni, tech magazinok olvasása online, és hasonlók. 
nem ajánlott: zsíros,olajos, nehéz ételek, olajos magvak, hosszú városi séták, helyben állás, locsolás, növények átültetése, általában kerti munka 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error: Content is protected !!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az Uniós Törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmed arra, hogy az a Weboldal ún. "cookie"-kat vagyis sütiket használ. A sütik apró, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve, ha az "engedélyezem" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát. További információ

Bezárás