Életmód

A leves hazudik a fogyasztó pedig mindent bevesz

A mai „modern” konyha és ami mögötte van. Egy több milliárdos forgalmú iparág gondoskodik arról, hogy egész nap „kellemes” és különleges íz-illat élményekben legyen részünk, bárhol is járunk. A kémia „áldásaival” a modern élelmiszer- és illatipar gondoskodik róla, hogy érzékeinket nonstop lekösse vagy szó szerint és átvitt értelemben is az orrunknál fogva vezessen. Mindezt roppant szerényen, propaganda nélkül, a háttérben…

nutrient-additives-505124_960_720A leves hazudik

 Vajon hányan tudnak arról, hogy létezik a világon egy cég, mely kifejezetten ízek, illatok gyártására szakosodott és kifinomult technológiája révén egészen speciális, a természeteshez megtévesztően hasonlító és új, teljesen mesterséges ízek és illatok kikeverésére képes. Hans – Ulrich Grimm: A leves hazudik, Az ételek szép új világa című könyv olvasói (Kétezeregy Kiadó) részletes beavatást kapnak ennek az iparágnak a tevékenységéről és betekinthetnek olyan műhelytitkokba, amiről a világ nagy része még csak nem is sejt semmit. A nagyvásárokon, hírekben nem jelennek meg, csupán célközönségük, az élelmiszeripari és kozmetikai, parfüm gyártók néhány bennfentes laboránsa tud hivatalosan a létezésükről. Legalábbis korábban ez így volt. Hála néhány szemfüles írónak, mára a világon egyre többen tudnak arról, hogyan próbálják a tömegeket az orruknál fogva és ízlelőbimbóikon keresztül vezetni.

Mindent bele! 

Az emberi ízlés alakítható, befolyásolható és a modern technológia egészen elképesztő módon épít erre az emberi tulajdonságra. Világszerte egy egész iparág dolgozik azon, hogy különleges íz és illat kompozíciókat dolgozzon ki, és „kellemessé” varázsoljon lombikokban fogyasztásra alkalmatlan anyagokat. Így valóra válhat az ipar régi álma, hogy szinte mindent felhasználjon a gyártáshoz. A „tökéletes újrahasznosítás” jegyében mindent felhasználhatnak végre és elég csupán egy nano-mennyiségben használt szuperaroma és a különféle semleges vagy éppen alapjában ehetetlen bázis anyag (akár szó szerint hulladék!) eladhatóvá válik élelmiszernek vagy egyéb terméknek csomagolva.

A mesterséges íz és illatanyagok egyik „előnyös” tulajdonsága, hogy rendkívül gazdaságos a felhasználásuk, egészen elenyésző mennyiségben is hatékonyan elfednek mindenféle kellemetlen ízt és szagot és milliókat lehet olcsón megetetni ilyen módon.. Így válhat a fűrészporból eper-aroma, vagy banán, banán, csirke, marha íz, cola vagy techno aroma! Igen! Így lehet egy olyan élettelen port „tyúk ízűvé” varázsolni, ami soha nem látott tyúkot. Akár vegetáriánusok is fogyaszthatnák, mert még csak nem is állati eredetű… Az sem baj, ha az ipari méretű termesztés és feldolgozás során a zöldségek és húsok állaga, íze eltűnik vagy kissé kellemetlenné válik, mert az instant levesek poraiban ezt képesek „visszaadni” az aromák. A modern ízipar lehetőségei határtalanok.

 „Az ízek iparosodása az emberiség régi álmát váltotta valóra, a függetlenedést a természettől. És mindezt kétszeresen. A szintetikus ízek függetlenítik az élelmiszereket a testben természetes funkciójuktól, minden következmény nélkül lecsusszannak, és mégis hátrahagynak egy leheletnyi benyomást, az aromát… Az imitált élelmiszerek e fajtájának olyan élelmiszerekből kell állnia, amelyek semmilyen tápértékkel nem rendelkeznek, kizárólag az evés élvezetét teszik korlátlanul lehetővé…”
(Részletek a könyvből)

cupcake-1133146_960_720Adalékok, de csak okosan
A mesterséges ételekről és életről korábban már volt szó (Tudod mi megy le a torkodon?, I Robot) és arról is, hogyan tudjuk elkerülni valamennyire a mesterséges adalékokat. A tudatos vásárlás félsiker. A fogyasztók megtévesztése elméletileg tilos, gyakorlatilag egy külön iparág épül rá, mint az a könyvből kiderül. Az „etetésnek” ezt a fajtáját még könnyen el is kerülhetjük, ha tudunk arról, hogy a jelölések mit takarnak, és vesszük a fáradságot, hogy olvassunk és magunk főzzünk.

 A mesterséges aromák világa ugyanis nem csak a „finom ízekre” hanem a kényelemre, a gyorsaságra is épít. A könyv olvasása során rá kell ébrednünk, hogy a gyártóknak már nem számít a tápérték és a fogyasztó egészsége, csak a profit és a termelés, fogyasztás sebessége, mennyisége. A tengernyi szabadidejét is mesterséges környezetben töltő ideális fogyasztónak és dolgozónak esze ágában sincs a tűzhely mögött állni órákat. Gyorsan túlesik az étkezésen, hogy minél több ideje maradjon a szórakozásra, vagy „lelkesen” visszatérhessen a napi rutinhoz a rövidke ebédszünetéről. Még több időt akar számítógépes játékokkal, tévézéssel, moziban, internetezéssel, vásárlással tölteni és a fogyasztáshoz szükséges javak kitermelése is fontos számára. Mindig egyre többet és többet akar…

Aromák pszichés hatása

 Persze erről is a háttéripar gondoskodik, olyan finoman, hogy a tisztelt fogyasztó még örül is ennek. A gyártók ugyanis nem csak „csodás” ízeket képesek utánozni szinte tökéletesen, hanem az „aromaterápia” elvén különös változásokat képesek elérni a vásárlók, és dolgozók körében, elméjében, érzelmeiben, úgy hogy erről nem tud senki. A mikro-részecskék mennyisége a levegőben annyira csekély, hogy igazából nem is érezni magát az illatot, csak az eredményt:

 „az IFF (International Flavors & Fragrances)… illatrészlege például olyan szagokat kínál, amelyek a boltokban a vevőket vásárlásra ösztönzik. Az irodákban és a termelésben a vállalatok szintén javítani tudják a munkamorált megfelelő illatosítással. A légkondicionálókban használt, tudatosan nem érzékelhető, enyhén manipulatív adalékokról az IFF kiadványt állított össze, amely az illatoknak a pszichére gyakorolt hatásáról tájékoztat.

Bosszúság és harag ellen – amely sok cégnél nem ismeretlen – például a citromfű, irigység ellen – amely az irodák teljes emeletein képes fékezni a termelékenységet – a rózsaillat csodákra képes. A depresszión és a melankólián egy leheletnyi bazsalikom segít, a bánaton a majoránna. Bizalmatlanság ellen, amelyben a
fogyasztó gyakran szenved, egy kis levendulát kell a boltba fújni, miközben a kamilla – az ismertető szerint – hipnotizálóan hat. Az apátiára pedig, amely a fogyasztói lázat és a munkaéhséget egyaránt fékezi, borókát tanácsol az IFF.” (Részlet a könyvből)

Mindez elgondolkodtató. Ezek szerint már abban sem lehetünk biztosak, hogy valóban tudatosan döntöttünk a sorsunkról és arról, mit veszünk be. Kiragadják a kezünkből életünk irányítását, manipulálják érzéseinket, saját tudtunkon kívül, beleegyezésünk nélkül. Mindezt azért teszik, hogy jobb fogyasztók és dolgozók legyünk és így a termelékenység és a profit tovább növekedjen. A baj csupán az, hogy ez nem csupán etikai és emberi jogi kérdéseket vet fel, de a mesterséges anyagok egészségünkre gyakorolt hatása is megkérdőjelezhető.A hatásmechanizmus oda-vissza működik: a mesterséges ételek, klimatizált helységek irodák, ipari környezet) ézéketlenné és gépiessé tesznek, felgyorsítanak, függővé tesznek és minél mesterségesebben élünk, annál inkább erre leszünk rákattanva.

 Manipuláció felsőfokon

Kérdés, 2382424839_d52bf0b8e0_ohogyan védekezhetünk az ilyen manipuláció ellen, hogyan ismerhetjük fel, hogy „csapdába estünk”? A könyv írói szerint ez szinte lehetetlen, mert mindenhonnan tódul ránk a tudatunkat manipuláló termékek dömpingje. Ugyanúgy, ahogy az ételekben levő mesterséges aromák is, részei a mindennapi életünknek és szinte lehetetlen kitérni előlük. Ráadásul gyermekeinket, állatainkat is egyre inkább eléri a mű világ. Mára már csak a gyermekeknek és kedvenceinknek szánt reklámok és termékek milliárdokat hoznak a gyártóknak. És a macskák és kutyák mára ízközösségbe kerültek gazdáikkal. Valószínűleg sokan megrökönyödnének, elborzadnának ha tudnák, hogy a Cirmi és Bodri tányérjába öntött konzerv étel nem sokban különbözik a gazdi felvágottjától, csak más a csomagolás és a hígítás…

 „Az ilyen virtuális élvezetek rendkívüli sokszínűsége a Föld minden szegletében megtalálható, mivel az aromagyárak világszerte ugyanazokat az ízeket kínálják.”

Kerüld, ahol tudod

 Talán mégis van némi remény arra, hogy legalább csökkentsük vagy ellensúlyozzuk a bennünket ért hatásokat.

 A távmunkában dolgozók némi előnyben vannak, hiszen ők maguk választják meg a munkakörnyezetüket. De azok is tehetnek valamit, akik kénytelenek bejárni a munkahelyükre. Ha másokat nem zavar, és könnyen szellőztethető irodában dolgozunk, magunk is használhatunk kellemes illatú természetes olajakat párologtatóban. Ha kollégáink beleegyeznek, használjunk jó minőségű illatokat és magyarázzuk el, mi mire jó. Kellemes légkört teremthetünk és csapatépítő jellege is lehet.

 Ha a többieket zavarja, használjuk otthon az olajakat, illatokat szabadidőnkben. Már ezzel is sokat tehetünk magunkért egy hosszú, fárasztó nap után vagy hétvégén. Segít a feszültséget levezetni és kikapcsolódni egy kellemes esti aromaterápiás fürdőzés. Fürdősóval együtt az elektroszmog hatásaitól is megszabadulhatunk. Szellőztessünk otthon eleget és minél több időt töltsünk a természetben. A média fogyasztásunkat minimalizáljuk és alaposan  válogassuk meg. Egy gyertyafényes vacsora vagy egy családi, baráti körben töltött este, hétvégi kirándulás, kutyasétáltatás is feltölthet bennünket energiával.

 Amennyiben magunk is akarjuk, az aromaterápia egy csodálatos és humánus eszköz lehet, ha természetes  illóolajakat, esszenciális olajakat (egészen tömény, nyers, hidegen sajtolt természetes olajak, nagyon kis mennyiség is elég belőlük, drágák) alkalmazunk saját közérzetünk javítására, vagy önszántunkból, saját hozzájárulásunkkal alkalmazza ezt egy gyógyító. Jelentős gyógyszer és kemikália terheléstől óvjuk meg a szervezetünket, ha nem minden esetben a gyógyszerkehez nyúlunk automatikusan, enyhébb, nem krónikus tünetek előfordulása esetén, hanem a természetes olajak segítségével oldjuk a stresszt vagy fejfájásunkat. Kiegészítő vagy önálló terápiaként is kiváló, bár nem árt hozzáértő terapeutával konzultálni vagy segítséget kérni.

 A természetes gyógyhatású készítményeket sem javasolt önhatalmúlag, korlátlan mennyiségben, felelőtlenül és etikátlanul alkalmazni. Bár a szervezetet nem terhelik annyira, mint a hagyományos gyógyszerek, a hatásaikat ismerni kell és be kell tartani a használati utasítást, javaslatot. A nem megfelelő alkalmazásukkal ugyanúgy árthatunk magunknak és másoknak, még jó szándékkal is. A mennyiségi és minőségi javaslatok betartásával biztonságban érezhetjük magunkat és valóban egészségünk megőrzését, jó közérzetünket fogják szolgálni.

 Vigyünk magunkkal otthon készített finom, természetes tápláláékot, bio “gyorsételt” amit, ha rövid az ebédidőnk akár melegítsé nélkül kényelmesen elfogyaszthatunk, vagy keressünk a környéken jó minőségű ételeket kínáló büfét, étkezőt. Egyre több ilyen alternatív étterem van, sokan házhoz is szállítanak és étkezési utalványt is elfogadnak. Sok finom és egészséges, gyorsan elkészíthető ételt magunk is elkészíthetünk előző este, így akár a gyereknek is csomagolhatunk belőle egészséges uzsonnát. A kollégákkal vagy egyedül  töltött ebédidő is lehet hasznos. Ha van park a közelben, menjünk ki legalább 10-15 percre.

Együnk étkezőasztalnál, ne a számítógépünk előtt, ha lehet. (sok helyen ezt egyébként se engedik a munkáltatók). Szánjunk időt a nyugodt étkezésre. Otthon kapcsoljuk ki a médiát, ne a TV előtt együnk, ne olvassunk közben.

 Vásárlás előtt írjunk bevásárló listát, és menjünk célirányosan. A gyereket, ha lehet ne vigyük magunkkal, olvassuk el a címkéket. Töltsünk elegendő, de ne túl sok időt a bevásárló központokban. Inkább menjünk piacra.

 Ne menjünk éhesen vásárolni.

 Általában, ne a vásárlás, a médiazabálás és az evés legyen a szórakozásunk. Keressünk más, tartalmasabb tevékenységet!

 Vásárolj kevesebbet – Élj többet!

  Ajánlott irodalom:

 Hans – Ulrich Grimm: A
leves hazudik, Az ételek szép új világa, Kétezeregy Kiadó, 2001

dr. Ralph Bircher: SZIGORÚAN BIZALMAS, A táplálkozástan titkos dokumentumai, Kétezeregy Kiadó, 2001

Dr. Doreen Virtue:Yo-Yo Diéta Szindróma, Mandala-Veda Kiadó, 2004 (már csak antikváriumban, valószínűleg)

Dr. DoreenVirtue: Szabadulj meg fájdalom-kilóidtól, Mandala-Veda Kiadó, 2005 (már csak antikváriumban, valószínűleg)

Dr. Doreen Virtue: Megváltoztatnám az életem, ha volna rá időm, Mandala-Veda Kiadó, 2005

Dr. Doreen Virtue: Táplálkozás a fényben, Mandala-Veda Kiadó, 2005

No Comments

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error: Content is protected !!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az Uniós Törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmed arra, hogy az a Weboldal ún. "cookie"-kat vagyis sütiket használ. A sütik apró, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve, ha az "engedélyezem" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát. További információ

Bezárás