Mi kell a gardróbba? 1.  – Ismerd meg az igényeidet! |

Mi kell a gardróbba? 1.  – Ismerd meg az igényeidet!

Női szemmel talán a gardrób az egyik legkényesebb pont. Ugye álltál már úgy reggel egy ruhákkal dugig tömött szekrény előtt, hogy „Nincs egy rongyom se, amit felvegyek!”?  Ismerős?
Hogyan varázsolj új, fenntartható gardróbot? Először is gondold át, mire van szükséged!

Önismeretet is vigyél magaddal a vásárláshoz!

Eddig általánosságban írtam a holmikról, tárolásról, most kategóriánként kezdem boncolgatni. Írtam már a Konmari módszerben olvasott örömtesztről is és arról, hogyan váljunk meg fenntartható módon a használható és nem használható ruháktól. Évekkel ezelőtt a blogon szerepelt egy cikksorozat a fenntartható öltözködésről, anyagokról és festékekről és etikus  anyagokról – vagyis arról, mitől lesz maga az anyag, a modell etikus és fenntartható.  Bár a használt ruhát általában preferálom és zöld körökben sokan, most mégis kiderül, hogy nem mindig fenntartható a turi sem.  Ebben egyetértek a cikk írójával, főként abban, hogy a kritikai érzéket, önismeretet akkor sem hagyhatjuk otthon, ha használtat veszünk, mert különben lesz egy csomó olcsó, használt és hozzánk nem illő göncünk. Ha önismerettel és j érzékkel, ráadásul mértéktartóan válogatunk, akkor pedig esélyünk lehet egy fenntartható, megfizethető és jól kombinálható ruhatárunk. Viszont azt is tudni kell, hogy sok pénzzel és drága ruhákkal se mindig jár együtt a jó ízlés és a jó megjelenés – erre megannyi példa akad a sztárvilágban, és bizony a magyar celebek világában is. A felsorolástól eltekintenék, mert most nem a celebek cikizése a célom. Sokkal inkább az, hogy megmutassam, hogyan lehet megfizethető áron jó ruhatárunk. Tény, hogy a börzéken és turiban könnyű belecsúszni  a halmozásba és még ott is érdemes próbálni, sőt kell is, valamint címkéket nézegetni. Akárhol is vásárolsz egyébként – az önismeretet sose hagyd otthon!

A jó ruha az anyagnál kezdődik

Mielőtt bármit is vennél, jó ha tudod, sok múlik azon – mindegy hol veszed – milyen anyagból van a ruhád. A természetes anyagú (pamut, len, gyapjú, selyem, bambusz, stb. – kivéve a bőrt és szőrmét) általában jobb, kellemesebb viselet, mint a műszálas. Persze, minimális rugalmasságot adó elasztán 5-10% még néha előnyös, de a döntően műszálas anyagok elektrosztatikusan is töltődnek, gyakran a bőr szellőzését se biztosítják kellően – kivéve néhány speciálisan kifejlesztett sport és szabadidő ruházat. Etikusabb és fenntarthatóbb – és ezért elfogadhatóbb – még az eredetinél a textil-bőr, néhány műbőr és műszőrme. A fentebb említett cikkekből bővebbet is megtudhattok a fenntartható, etikus  és bio anyagokról, ökotextil címkékről. Ezt akkor is érdemes megfogadni, ha turiban vásároltok. A tudatosvasarlo.hu oldalon gyakran olvashattok cikkeket egyes gyártókról és termék tesztekről is. Érdemes megnézni, milyen a varrása a darabnak, milyen a szövése az anyagnak.

Az életedhez vedd a ruhádat!

Egy másik, igen fontos szempont a döntésben a saját életviteled és fizikai megjelenésed szem előtt tartása, alapos ismerete, de a lelked igénye is. A színek, fazonok, és anyag minőségek kiválasztása, a stílusod megteremtése azon kell alapuljon, hogy valójában hogyan élsz, vagy hogyan szeretnél. Milyen tevékenységek, milyen életvitel jellemző rád? A biológiai korod ma már kevésbé meghatározó,  mint a szokásrendszered. Mi a munkád, a hobbid, mivel töltöd a napjaidat? Vedd figyelembe a választásnál.
Fontos az életviteled, mert például, ha színpadi fellépéseid vagy előadásaid  vannak, jó, ha vannak ehhez passzoló ruháid, de ha csak a játszótérre és bevásárolni mész, akkor jóval lazább és kevesebb is elég. Ha nem sportolsz, hordhatsz ugyan sportos ruhát, de néhány speciális darabot felesleges megvenni. Ha napi 8-10 órát vagy hivatali munkahelyen töltesz, akkor ehhez kell nyilván alkalmazkodni, vagy az éppen aktuális munkahely dress code-jához. Nekem speciel tanárként sokkal lazább lehet a szerelésem, mint mondjuk egy kiskosztümös öltözéket kívánó asszisztensi munkakörben dolgozónak. Itthon meg még lazább lehetek. De vannak évről évre bedobható alap  és kedvenc ruháim, amikről tudom, hogy jól állnak és öltöztetnek, ahogy vannak. Legyen mindig egy jól kombinálható alap ruhatárad, ami könnyen tisztán tartható, öltöztet és szinte bárhová felveheted.

Válaszd ki a színeidet!

Nem mindig esik egybe az, hogy mi áll jól és mit szeretsz – válaszd a szűk keresztmetszetet. Ha ettől egysíkúvá válna az öltözéked, kísérletezz, próbálj fel új színeket, keress meg színtanácsadót, akinek nagyrészt abból áll a munkája, hogy sok-sok kendővel színteszteket végez és tanácsot ad, hajszín, bőrszín, szem szín alapján. Ha fested a hajadat, néha 1-2 árnyalatnyi változtatás is csodákra képes, hogy kiemelje a karakteredet. Turiban sok-sok szín van néha együtt. A kendő teszthez hasonlót te magad is elvégezhetsz jó érzék segítővel.  Ha már van egy kiinduló pontod, az segíthet a magabiztosabb választásban. Egy alkati stílushoz jól értő stylist is jól jön néha. A Ráadásul a ruhákat sem kell mind megvenned, néha elég, ha magadhoz próbálod őket. Sok melléfogástól kímélhet meg, ha néha elhatározod, hogy most csak színeket próbálsz. Menj olyannal, aki visszafog a hirtelen döntésektől. Vásárolj olyankor, amikor ráérsz és nem vagy éhes. Teszteld le, mi az, ami jól áll és főleg, mik azok a színek, amikben egyenesen ragyogsz. Egyes színek másképp mutatnak egy kendőn, önállóan, és másképp más színekkel együtt, vagy minta színeiként, kisebb vagy nagyobb foltokban ezért jobb egy-egy adott ruha formájában próbálni. Sőt, egyes anyagokon is ugyanaz a szín másképp mutat. Más, ha fényes,más, ha matt. Önmagában és együtt is próbáld ki. Az anyagok karaktere is fontos.

A másik hasznos színválasztást segítő módszer az Aura-soma – itt színes üvegek közül választasz és azokat a színeket választod ki, amelyekre a lelked rezonál. Néha a természetes színed és a lelked által választott színek is harmóniában vannak.

Vannak semleges, univerzális színek, amikkel a legtöbb nő nem fog mellé: egy közepes, halvány kőszürke, antracit (sötét szürke) , tengerész kék és éjkék, valamint tört fehér. Kevesen tudják, de a mély, élénk fekete valójában keveseknek igazán jó és túlzott mennyiségben a lelkünkre sem hat jól. A nyugati kultúrában a gyászhoz köthető és bár divat szín, bánj vele csínján, hacsak a színeid nem támogatják. A sötét hajú, sötét bőrű és a világos bőrű, kék vagy zöld szemű nőkön kívül valójában senkinek sem igazán színe a fekete. A próba, a tükör és egy őszinte kritikus vagy a szíved segíthet. Ne divatból válassz, hanem a szemednek és a szívednek higgy inkább. Ráadásul időről-időre változik, hogy milyen színekkel rezonálunk. Ezért sose vásárolj be egy színből nagyon. Teszteld nagyjából évszakonként magadat.

Alkati kérdések

fashion-girl-shopping-girls_073567_thumbA színen kívül egy másik fontos meghatározó karakter egy ruhánál a fazonja és a mérete. A méretet próbálni kell, mert a konfekció méret országonként is változik az ottani méret felmérések alapján.

Nagyjából azért sejthető és tapasztalható, hogy a kínai és a dél-európai gyártású darabok kicsit kisebbek, mint a hazai átlag, ahogy az ott élő népekre is ez jellemző nagy arányban. Az északi országok, és a szomszédos államok által készített, valamint a hazai termékek nagyobb valószínűséggel felelnek meg a közepes és magasabb termetű nőknek.

Egy ruha próbánál az arányokat is figyelembe kell venni. Sokat segíthet a Burda mérettáblázat és a különféle nemzeti és nemzetközi mérettáblázatok részletei. A váll szélesség, magasság, mell mélység, ülés magasság  és egyéb arányok  is fontosak lehetnek még a szélességi vagy körméreteken kívül. Egy 150-160 cm magas törékeny alkatú nőnél ezek  az értékek érthetően mások, mint egy 183 cm magas modellnél vagy egy magas, telt nőnél.

Az európai középméret jelenleg a 168-172 cm és nagyjából a 38-42 méret, helyenként a 44-es még a normál méret, illetve az L-XL is. Ehhez képest a német, holland, angol ruhák vagy az északi államok (svéd, norvég, finn – ha lehet itt kapni) kicsit nagyobbak. Az olasz, spanyol, és többnyire a kínai, indiai  fél vagy 1 számmal várhatóan kisebbek. A  multik termékeit ki kell tapasztani. Hazai viszonylatban – hacsak nem hazai tervezőktől vásárolsz – nagyjából az olasz, kínai és néha német vagy holland gyártmányt lehet kifogni (hipermarketek saját márkái gyakran és néhány fast fashion márka). A gyerek ruháknál is nagyjából ugyanez jellemző – nagyrészt saját tapasztalat. Ezért is érdemes a címkéket böngészni, ha nem vágták ki. Ha kivágták, marad a próba, de a biztonság kedvéért mindig jó felpróbálni vásárlás előtt. Ha egy márkával van tapasztalat, akkor is. Alkati kérdéseknél majd bővebben elemezzük még a mintázatot és a szabás arányokat, díszítéseket. Ha ismered a saját alkatodat, akkor jó találati aránnyal be tudod már ez alapján is lőni egy idő után, milyen márkák, fazonok lesznek számodra ideálisak, mi az, amit meg se nézz, mert csak időpazarlás és csalódás lesz a vége.

A divat ismétlődik, a stílus örök – vagy legalábbis stabilabb

Az aktuális trendek jönnek-mennek, de meg lehet figyelni ismétlődéseket szinte minden évszakban. Ha megnézel több évre visszamenőleg divatlapokat, akkor is kitűnik, hogy még a nagy divatházak is ismétlik kicsit magukat, néha nagyon. És akkor olyan, alig látható szakállas trükköket még meg se említettem, hogy bizony van, hogy az el nem fogyott nyári kollekción lecserélik a gombokat és mehet vissza a boltba. De a tervezők ma már figyelembe veszik egyre többen a fenntarthatósági szempontokat és inkább kicsi, rafinált részleteken változtatnak, vagy gyakorlatilag szinte semmin – csak a nagyon avatott divatguruk veszik észre. Vannak olyan örök darabok, amik az idők próbáját kiállják, nem változnak évről évre. Egyébként gombokat cserélni néha neked is megéri…

beautiful-girl-2003647_640Megfigyelhető tavasszal a pasztell, nyáron a tengerész és etno, virágos, néha 1-1 élénkebb színnel egy letisztult  szürke-fekete-fehér vagy safari kombináció, ősszel a kockás, barnás, meleg színű gyapjús és télen szinte mindig valami high tech vagy magas fényű sötét, ünnepélyes biztos van. Vagy ezek keveredése. Vannak ismétlődő stílusok, amikkel tuti nem lősz bakot. Nekem például a vörös hajamhoz a szafari stílus mindig biztos pont volt vagy néha a tengerész stílus vörös-kék-törtfehér komboja tavasszal és nyáron, néha ősszel is. A letisztult, zöldes-kékes-krém színű pasztell szintén nyerő. Ősszel valamilyen meleg színű etno beütés – többnyire az alpesi, télen  ír és angol gyapús, kockás-lovaglós stílus nagyjából telitalálat évről-évre. Ilyen módon te is megtalálhatod a franciás, angolos vagy spanyolos saját stílusodat.
Ezekből és a meglevő készletből érdemes összeállítani egy alkatodnak, életstílusodnak és színeidnek megfelelő ruhatárat. Sokkal könnyebb évről-évre vagy évszakonként 1-2 darabbal feldobni egy ilyen ruhatárat, mint folyton keresni és mindent cserélni. Olcsóbb és fenntarthatóbb is.

Jó kiinduló pont lehet, ha megnézed, milyen stílusok milyen anyagokkal és megoldásokkal dolgoznak. A minimalista high-tech és a néha a francia, amerikai biztos több műanyagot tartalmaz, mint az angol vagy a western, esetleg alpesi etno (ez utóbbiak jellemzően pamut, gyapjú és len vagy más természetes anyagokkal dolgoznak). Persze egy franciás vagy olaszos stílust is meg lehet oldani könnyű gyapjú  anyagokkal, csak jellemzően más színekkel fogsz dolgozni. Legtöbben nem egy konkrét stílust követünk, hanem többet kombinálunk, váltogatunk. Munkahelyen és a magánéletben vagy sportolás, szórakozás közben is más lehet a jellemző. Szerencsés vagy nagyon tudatos embereknél néha a munkahelyi  és a magánéleti öltözet között nincs feltétlenül éles határ, vagy összehangolható. Légy te a tudatos stílusod kialakítója.

Vélemény, hozzászólás?

error: Content is protected !!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az Uniós Törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmed arra, hogy az a Weboldal ún. "cookie"-kat vagyis sütiket használ. A sütik apró, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve, ha az "engedélyezem" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát. További információ

Bezárás