Divat-szépség,  Fenntartható rend blog

Egyre magasabbak vagyunk!

Az elmúlt száz év alatt jelentősen megnőttek az emberek világszerte, de olyan mértékben, hogy az már nem feltétlenül fogható a genetikára.  A kutatók egyre inkább arra gyanakodnak, hogy a környezeti hatásoknak is köszönhető. Ezzel együtt elindult egy szélsőséges csökkenő tendencia is. Egyre nagyobbak a különbségek.

Magas vagy alacsony?

A magasságunk az a tulajdonságunk, amivel egy bizonyos kor után egyszerűen meg kell barátkoznunk. Ezt dobta a gép, meg a génlottó. Optikailag viszont tehetünk azért, hogy kicsit befolyásoljuk a látványt. Készült idén egy magassági világtérkép, amit a Telegraph adott közre   – itthon pedig a Player.hu írt róla magyarul.

A magyar férfiak átlaga 176,5 cm


Női átlag: 164 cm

Ez csak az átlag, amiben az idősebb generációk és a jellemzően alacsonyabb termetű népcsoportok is benne vannak, de hozzá kell tenni, hogy ők sem maradnak ki teljesen a termetnövekedésből. A fiatalabb korosztály ma jócskán meghaladja a 20-25 évvel korábbi (nagyjából 1 generáció) magasságot.

Az európai átlag férfiaknál 178 cm, de Angliában, Hollandiában, Írországban, Németországban és a skandináv országokban – ahogy azt sejtettük is, erőteljesebb a növekedési ráta a Magyar Nemzet szerint is. A Ma.hu szerint:

„A hormonális és örökletes faktorok mellett további fontos tényező a szociális háttér, de kitüntetett szerepe van a táplálkozásnak is. Az utóbbi évszázadban az élelmiszerek minőségének ugrásszerű javulása, az életkörülmények pozitív irányú változása megmutatkozik a növekedés felgyorsulásában, illetve az elérhető végső testmagasság növekedésében.

Míg a honfoglalás korában a magyar férfiak átlagos testmagassága 169 cm, a nőké 158 cm volt, addig napjainkban ez az érték a férfiaknál 176 cm, a nőknél pedig 164 cm.”

Rekordok nyomán: egyre nagyobbak a különbségek

A világon jelenleg a török Sultan Kösen (született: 10 December 1982)   tartja a magassági Guinness-rekordot, bár óriásnövésének (gigantizmus) oka agyalapi mirigy túlműködés, de egy beavatkozásnak köszönhetően megállt a növésben. 2010-ben a Virginiai Egyetemen 254,3 cm magasnak mérték, de 2011-ben a Guinness-rekordok könyvébe 251 cm-el került be. 2013-ban megnősült. 2009-ben nyerte el a rekordot egy kínai férfitól, aki „csak” 236 cm volt.

A legkisebb felnőtt ember rekordját 2015 szeptember 3-ig a nepáli Chandra Bahadur Dangi tartotta, 54,6 cm magasságával (ez Magyarországon és Európában egy közepesen hosszú újszülött mérete – a fiamat születésekor 57 cm-nek mérték). Jelenleg egy 21 éves indiai férfi, Manpreet Singh tartja a rekordot mindössze 23 inch (58,4 cm) magasságával –az indiai Punjab tartományban él szüleivel és 12 éves kora óta a helyiek istenként tisztelik, írja a The Sun online lap  .  A legalacsonyabb nő Jyoti Amge (1993. december 16)  62,8 cm magasságával tartja a rekordot 2011 óta. A korlátozott magassága az achondroplasia néven ismert növekedési rendellenességnek köszönhető.

A hazai rekordokról korábban decemberében készült riportfilm az RTL Klub Fókusz című műsorában:

A legmagasabb magyar Grósz László, alias Baby 220 cm magas, 52-es cipőt hord. Neve németül egyébként Nagy-ot jelent. Testmagassága nem betegség következménye az orvosok szerint, csupán ekkorára nőtt. A legkisebb magyar Tóth István, Pityu, 65 cm magas és 22 kg. Egyéb hírek szerint ő volt a világ legkisebb embere 2011-es haláláig, de ha minden igaz, most a 18 éves indiai fiú átvette tőle a vezetést. Őt 2017-ben jegyezték be. Ezek a méretek nyilván szélsőségesek, és mindkét magyar rekorder férfi.

Annak egyre nagyobba valószínűsége, hogy a genetikán túl a környezeti hatások is hatással vannak a népesség testnövekedésére. Már gyerekkorban sem ritka a kiugró magasság, 4-5 éves fiúk között nem egy 115-125 cm magassággal szaladgál az oviban. A 116-os méret egyébként már 6 éves méretnek felel meg egyes gyártóknál. Eddig ritkán látott különbségek vannak már a magyar gyerekek között is.

Kompenzáljunk optikailag

Mivel erre igazából nem nagyon van más megoldás, mint az optikai méretnövelés és csökkentés, marad eszköznek az öltözködés, ha kevésbé tudunk megbarátkozni genetikai adottságunkkal. Persze akkor is, ha egyébként el tudjuk fogadni. Nőknél a cipősarok is könnyen bedobható fegyver a magasság növelésében szerencsés esetben ezt a partner is jól tolerálja, ha ehhez elég magas. Ezen kívül a ruhák szabása és mintázata, a világosabb-sötétebb színek kombinálása segíthet elérni a kellő hatást. Európai viszonylatban nagyjából az alábbi típusokról beszélhetünk.

A Burdában vannak kimondottan alacsonyabb alkatra kidolgozott modellek, tudniillik a szabásnál a vertikális méreteket is figyelembe kell venni, mint a háta hossza, ujja hossza, ülésmagasság, stb. Ezért is, ha mondjuk turiban vásárolsz külföldi méretezésű, főleg angol konfekció méretekkel ellátott ruhát, akkor érdemes próbálni. (angol 4-8 méret, USA 2-6 méret vagy XS-S) Általában a 32-es mérettől kezdik a női konfekció méretezését, de pl. az USA-ban van nullás (0) méret is – igazán nagyon vékony és kis méretű nőknek. Magyarországon hallottam nem egy alacsony termetű nőtől, hogy bizony néha a gyermek ruházati osztályon talál csak ruhát magának. A Burda magazin a középmagas női méretektől a feles (17-26 méretek, egyesével növelve) és a dupla (magas méretnél 68-100, négyesével növelve ) méretekkel különbözteti meg az alacsony és a magas méreteket. Egyes ruházati termékek számozása ettől eltérő lehet, pl. klasszikusan a farmeroké.

Alacsony női termet

Magasság: 155-160 cm alatt – a Burda szerint már 165 cm alatt

17-19 Burda méret  – filigrán – Ez nagyjából az európai középmagas 34-38 méretnek felel meg, egyébként néha létezik 32-es méret a nemzetközi táblázatban, a Burda 34-estől indul https://hu.wikipedia.org/wiki/Ruham%C3%A9ret

20-22 Burda méret – alacsony normál méret (40-42 vagy 44 EU méret, UK 10-14 vagy 16)

22-26 Burda méret (EU 44 vagy 46 méret kb) – Plus size (UK 14 vagy 16 felett) alacsony telt méret

Középmagas női termet

168-175 cm a Burda szerint, Európai átlag és a magyar átlag ennél kicsit alacsonyabb nagyjából a 160-170 cm közötti magasság

32-38 méret néha a 40-es is – vékony testalkat

40-44 méret – közepes testalkat

46 felett (néha 44 felett) – plus size vagy telt női alkat

Magas női termet

Magas nőknek jó a hosszú blézer, majdnem térdig érő kabát.. Kép: Flikr
Magas nőknek jó a hosszú blézer, majdnem térdig érő kabát..
Kép: Flikr

176 cm felett a Burda szerint – EU átlag és hazai átlag szerint talán már a 170 cm felett is.

68-76 Burda méret – magas, vékony termet (kb 36-40 méret)

80-88 Burda méret – magas közepes testalkat (kb 42-46 méret) – itt azért már kicsit magasabb a határ

92-100 méret (kb 48-52 méret) – korábban, ha jól emlékszem, egyes modellekből volt 54-es is…

Miért épp a Burda?

Jogos a kérdés. A piacon kapható kreatív, szabás-varrással foglalkozó magazinok és könyvek közül (könyveket is kiadtak), talán ez a magazin oldotta meg leginkább azt, hogy testre tudd szabni a modelleket. Nagyjából azért ezzel operálok, mert viszonylag jól ismerem – évek óta használom és középtermetre bevált, elég jól fedi a valóságot – persze a derékbőséget néha nem egészen értem, hogy találták ki,  de a lényeg, hogy általában tudom, hogy melyik méret jó (tetőtől talpig egy se). Kényelmi bőségekkel és kisebb módosításokkal azért kb. működik, már kb. 1992-93 óta. Nagyjából ekkor hozták be azt a megoldást, hogy a szabásminta íven a méreteket egymás mellé tették és így át lehet térni egyikről a másikra. Mivel fordított háromszög alkat vagyok, 17-18 éves korom óta vagy még régebben, 1-3 mérettel nagyobb kell mellben, mint derékban és csípőben – és erre nem nagyon találtam más, valóban hatékony megoldást. Volt, hogy a 90-es évek elején 40-42-es felsőrész kellett, derékban jó volt a 36-os, csípőben a 38-as méret. Ezt konfekcióban hogy oldod meg?

Konfekciós lehetőségekből ez lett volna:
Gumis derék, lötyögő derék, öv alul vagy kellő kényelmi többletet tartalmazó modellek – a fordított háromszögnél szerintem kb kilőve…. Még nagyobb különbség és vétek, ha a 42-es felsőt veszem alapul, mert akkor aztán tényleg elvész a karcsúbb alsó felem – valami, ami még tényleg csini – és végképp a mellméret határozna meg. Ez úgy optikailag helyből bukta. Maradt volna a 2 részes szett – külön-külön solo részekből összesakkozva, vagy a varrónő. Az egy időben elég ritka volt, hogy egy butikban, boltban engedtek alsót és felsőt cserélni és  még csak teljes megoldás se volt..

Szerencsémre ügyes és türelmes csajként megtanultam varrni, aztán elmentem még divatiskolába is érettségi után, hogy kicsit csiszoljam a szépérzékemet, tudásomat. Nagyon sokat adott. Főleg megerősítést, hogy nem vagyok egyedi és kirívó eset. Azóta a különbözet kicsit csökkent, a méreteim közelítettek, de még mindig maradt a forma és az összhatás. Egyes gyártóknál rugalmas anyagból szabott vagy megfelelően szabott darabokból a 44-46 jelenlegi méretemhez próbával és kompromisszumokkal kapok kész ruhát is, de nem tökéletes. Vannak olyan ruhaneműk, ahol nem nagyon nyom a latba a különbség, de egybeszabott ruháknál és kosztümöknél sokat számít. Különösen, hogy azért nem olyan szigorúan vannak ezek a méretek se kitalálva. Még mindig vannak olyan 42-es alsók, amik simán feljönnek a kényelmi többlet miatt. Az ember lánya élete során változik, még az is, aki azt állítja, hogy 18 éves kora óta ugyanazt a méretet hordja – lehet, változik az ízlése vagy közben kicsit átrendeződnek az arányok.

Ok, de nem tudok vagy nincs időm varrni

Jogos és nekem sincs mindig időm. Se varrónőm, se szabászom nincs külön, aki kiszolgálna. Elhiszem, hogy aki nem tud varrni, most kicsit csalódott elsőre, talán nagyon is. Remélem, mire az alkati sorozat végére érünk, elmúlik ez az érzés. A célom, hogy minden alkatra olyan megoldásokat mutassak be, amit bárki sikerrel és fenntarthatóan alkalmazhat. Persze, ha megengedheted magadnak, akkor tedd meg magadnak azt, hogy a számodra legjobb megoldást választod. Azért indítottam ezt a sorozatot, hogy segítsek más nőknek is fenntartható és megfizethető, mégis stílusos megoldásokat adni…

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error: Content is protected !!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az Uniós Törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmed arra, hogy az a Weboldal ún. "cookie"-kat vagyis sütiket használ. A sütik apró, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve, ha az "engedélyezem" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát. További információ

Bezárás