Életmód

Várandósság félelmek és háborgatás nélkül – 35 felett is? – 7. rész

A mama ruhatára  – Kreatív kismama ruha tippekkel
Egy dologra tutira rájöttem, már a várandósság alatt: nem érdemes kismama ruhákra vagyonokat költeni, hiszen igen rövid ideig használja azokat az ember lánya és a saját ruhatárból is sok minden használható ésszel vagy kisebb-nagyobb átalakítással. Az alábbiakban közreadok néhány tippet, melyek nálam beváltak az elmúlt hónapokban öltözködés terén. Néhány tippet a kreatívabb olvasóknak is adok.

fashion-for-pregnant-women-ideasHasználd, ami van, amíg lehet

Az első trimeszter végéig kb. a korábbi ruháimban jártam, csak kicsit és nagyon lassan szűkült a választék. A kényelmesebb és rugalmasabb darabok zöme még most a 7. hónapban is megállja a helyét.  Egyáltalán nem kell ma már hatalmas, A-vonalú leplekkel eltakarnunk magunkat, hiszen a várandósság nem szégyen, hanem inkább öröm, büszkeség. Egészséges lelkületű emberi lények háza táján legalábbis biztosan.  Hacsak nem volt extrém szűk és nagyon speciális a ruhatárunk a várandósság előtt, és persz877637f0fb57c3c625f0cc90f467781fe nem hízunk el extrém módon, akkor gyakorlatilag alig 1-2 holmit kell beszereznünk, még így télen is! Talán az egyetlen kivétel lehet, ha munkakörünk megköveteli tőlünk a változatosságot és a tökéletes eleganciát és meg is adja a rávalót anyagilag. Ha azonban nem annyira követelik meg tőlünk az elegáns öltözködést és/vagy meg kell gondolnunk, mire is adunk ki pénzt, vagy éppen szeretnénk tudatosabban élni, akkor ezúttal se kell túlzásokba esnünk. Igazából nem is nagyon érdemes túl speciális vagy túl kismamás, drága cuccokat beszerezni. Arra is gondoljunk, hogy mi lesz ezekkel a ruhákkal a szülés után. Gyakorlatilag alig fél évig van szükségünk arra a néhány speciálisabb darabra, amit alakunk változása követel meg esetleg.

Alakítsd át a meglevőt, vagy a turkáltat
831-Lace-Feet-font-b-Jeans-b-font-For-Pregnant-Women-Clothing-for-Pregnancy-font-bKis átalakítással, korábbi megunt holmikból is lehet kismamás cucc, nadrág és ruha is. Persze ehhez nem árt, ha van egy varrógéped és némi kézügyességed – bár az általam leírt darabok elkészítése elég egyszerű. Ha az alábbiakban leírt holmik egy részével nem rendelkezel, akkor sem kell vagyonokat áldozni rá. Csere-bere börzéken vagy turikban is könnyen szert tehetsz olyan darabokra, amiket nem sajnálsz majd kimustrálni, átalakítani. Ha esetleg komolyabb varrási rutinnal is rendelkezel (én egyébként igen, de most azoknak kedvezek, akik nem annyira), akkor szabásmintát is tartalmazó magazinokkal felfegyverkezve néhány bonyolultabb új vagy recycle darabot is összehozhatsz. Jelen esetben talán érdemesebb az újra felhasznált holmikra szavazni, hiszen kevesebből kijönnek.

Újra felhasznált anyagokból, Burda alapján 2-3 kismama ruhát varrtam és egy csere-berén beszerzett csípőnadrág és egy régi – ráadásul örökölt és kinőtt – pulcsi derékrészének ötvözésével egy rugalmas derekú kismama nadrágot. A nadrág korábbi derékrészét megtartottam és nagyon óvatosan szedtem szét, így később vissza is tudom majd varrni, ha akarom. A ruhák leírását nem közlöm, mert az bonyolultabb kicsit, csak a nadrágét.

A nadrághoz az alábbi hozzávalók kellenek:
Summer-maternity-clothes-2015-Korean-fashion-lace-shorts-Maternity-Pregnant-women-protect-belly-pants-denim-shorts1db cipzáras vagy gombos csípőnadrág, amit nem sajnálsz elvágni – arra az esetre, ha a derékrészt nem sikerül teljesen hibátlanul leválasztani a nadrágról. A nadrág has alatt érjen véget, hogy a pocaknak (később) kényelmes legyen.

1 darab kinőtt, rövid vagy mondjuk a nyakánál hibás, vagy hónaljban kifakult póló, pulcsi: nekünk most csak az alja kell, hónaljtól lefelé!  Ha nem találunk ilyen pulcsit, akkor körkötött passzé anyagot is vehetünk textil boltban. Kb. 60-80 cm kell, hogy elég hosszú legyen a derékrész.

A nadrágról a derékrészt távolítsd el, akár a cipzárt is, ha útban van és a nyílást varrd össze. A pulcsit hónaljánál vágjuk el, és megfordítva varrjuk a nadrág derekára: vagyis a póló eltisztázott vagy passzé része lesz felül, a varrásba a vágott fele kerül. Ezzel nem kevés energiát és munkát is megspórolunk.
Kezdetben a felesleget vissza is hajthatod, így rásimul a derekadra, később pedig enged majd a pocak növekedésének. A passzé anyagot hajtsd félbe magasságában – vagyis a 60-80 cm fele így 30-40 cm lesz. A félbehajtott, zárt rész lesz majd felül, a derékra a nyitott szélt varrod rá.

Magasabb derekú, oldalt vagy hátul cipzáras nadrágból is készülhet kismama nadrág, ebben az esetben az elejéből kell csak egy félkör alakú részt kivágni és rugalmas, felül gumis betéttel pótolni a kivágott részt.

Cotton-Maternity-Pants-for-Winter-Casual-Maternity-Clothes-for-Pregnant-Women-Elastic-High-Waist-Pregnancy-PantsA rugalmas rész szintén lehet használt pólóból vagy vett rugalmas anyagból és teljes kör alakú, vagyis kb. a félkör kivágás duplája, de mindenképpen felfut a pocakra ívesen. Ehhez a változathoz kevesebb rugalmas anyag is elég. A felső szélt itt el kell tisztázni és egy kb. 2-2,5 cm ráhagyás kell a gumiháznak, amit visszahajtasz és levarrsz. A félkör kivágás a pocak alját követi. Ebbe a gumiházba húzz be kb. 1,5-2 cm széles nem túl erős de nem is gyenge gumit. A hossza a pocak méretétől függ, de legalább 10-15 cm-el több, mint a pocak kerülete – nem a teljes derékbőség fele, hiszen a pocak előre nő többnyire. Azért is kell kivágni elől a nadrágból, mert hátul nem feltétlenül kell nyúlni a deréknak.

(A képeket a netről töltöttem le, de hasonló cuccaim vannak…)

A gumiházat ne zárd le teljesen, a levarrásban hagyj 1-2 cm szünetet, hogy a gumi többlet hosszát ki tudd húzni rajta és a felesleget kösd el egy csomóval. Ahogy nő a pocakod, fokozatosan ki tudod engedni a gumit. A rugalmas anyag engedni fog, ha elég nagy kört szabtál.

Ennek egy hátránya van csak: később nem tudod már visszavarrni a kivágott részt, vagy kevésbé fest jól. Olyan gatyót használj, amit már kicsit meguntál, vagy derékban szűk volt. Engem a család meglepett egy ilyen állítható derekú, rugalmas hasbetéttel ellátott kismama farmerral, amit valószínűleg a szülésig ki tudok használni. Innen az ötlet.

Kiegészítőkkel, okosan, olcsón
3-Maternity-Street-Style-dresses-2015-184Aki nem tud varrni, annak is érdemes fontolóra venni inkább 1-2 olyan kiegészítő beszerzését, mint a nadrág-bővítő pántok, vagy melegítő has-bandázsok, néhány extra-rugalmas, hosszú póló és pulcsi. Ha tudunk varrni, akkor nagyon olcsón juthatunk bandázshoz is, amit legalább otthonra fel tudunk venni, vagy ruha, pulcsi alá bárhová. Hasonlóan szabjuk, mint a nadrághoz való derékrészt. Elvágunk egy bordás, rugalmas pulcsit vagy pólót, a különbség az, hogy itt a másik szélt is eldolgozzuk, vagy ha elég hosszú az anyag, akkor félbehajtjuk és a vágott szélt, valamint a korábbi pulcsi alját képező szélt összevarrjuk cikkcakk vagy overlock öltéssel. Így rugalmas marad. Megnyúlás ellen gumicérnát is fűzhetünk bele, ha kötött. Ha tudunk kötni, akkor bordás kötéssel köthetünk is derékmelegítőt.

Ha nem akarunk vagy nem tudunk varrogatni, akkor készen is vehetünk  1-2 darabot, nem olyan nagyon drágák.. ha szerencsénk van, akkor korábban várandós ismerősöktől, rokonoktól is „örökölhetünk” ilyet, vagy turiban, börzéken is rálelhetünk 1-2 darabra. Akár  több nadrághoz is hordhatjuk póló vagy pulcsi alatt derekunk védelmére – csípőnadrágokkal kiváló: védi és tartja is kicsit a pocakot és persze rugalmasan tágul.

-font-b-Maternity-b-font-clothing-casual-font-b-maternity-b-font-dress-cotton-fontMell alatt „elmaternity-clothes-2015-00004vágott” felsők és ruhák is hasznosak lehetnek (ez esetben mell alatt varrt szabást értek itt), és a csípő nadrágok is, melyek has alatt érnek véget. 1-2 ilyen darabbal akár a teljes 9 hónap alatt elleszünk és utána sem kell feltétlenül kidobnunk, hiszen jól mutathat egy farmerral vagy más nadrággal is egy ilyen csini kis tunika vagy magában egy ruha. Jól kombinálható egyszerű és a továbbiakban is hordható ruhatárat alakíthatunk ki. Ékszerekkel, sálakkal tovább színesíthetjük a ruhatárat. A most divatos extra hosszú cső-pulcsik és csinos lábú kismamáknak hozzá a cicanadrág is kényelmes és divatos lehet.
Maternity-fashion-stylish-baby-bumps-spring-2015-ella-bella-maternity-boutique-01_largeKezdetben a gumis derekú vagy egyszerű rugalmas anyagú farmer vagy szövetnadrág is megteszi, ami könnyen enged derékban. Én a 4. hónapig ilyenekben futkostam. Pólóim, pulcsijaim közül pedig kiválogattam azokat a hosszabb, jól nyúló darabokat, amik rám jöttek/jönnek és elraktam egy dobozba szép fokozatosan azokat, amik most éppen nem szolgálnak.  Egyelőre nem szórtam ki őket, mert van pár igen kedvelt darabom is és a szülés után még jók lehetnek… Sajnos csere-berére nem jutottam el az elmúlt hónapokban, ha hallottam is hírét, hogy tartanak valahol. Talán majd máskor.

Eddig összesen 1 db szabadidő nadrágot kellett vennem és néhány nagyobb méretű melltartót – a korábbiakat ugyanis jócskán kinőttem. Még most is relatíve változatosan öltözöm a meglévő ruhatáramból. Szerencsére nem híztam többet, mint amennyit a baba és a vele gyarapodó „járulékos terhek” (magzatvíz, méhlepény, a megnövekedett méh, súlyosabb keblek stb.) gyarapodása indokolttá tesz. Ma már szerencsére divatosnak is mondható a nagy pocakra tapadó rugalmas ruházat, így ezzel sem lövök bakot.
A beszerzett, megvarrt  holmik többsége a szülés után is hasznomra lesz: a mell alatt elvágott vagy rugalmas pólók később az „ápol és eltakar” elv alapján rejtik majd kissé (reméljük nem nagyon 🙂 ) megváltozott alakomat, a rugalmas anyagú nadrágok meg engednek annyit, hogy beleférjek. Ami a 3-4. hónapban jó volt, az bizonyára a szülés után se hagy cserben.

Ha mégis kell pár ruhadarab…
Irány a legközelebbi csere-bere vagy turi. Kismamaként hónapról-hónapra változik az alakunk, de legfeljebb 9 hónapig hordjuk a speciális darabokat is, vagy inkább kevesebb, hisz a várandósság első hónapjaiban még nem változik annyit az alakunk. Vagyis marad kb. 5-6 hónap, mely alatt újabb holmi kellhet, ezen belül is érdemes a rugalmas, vagy jól szabályozható darabokat előnyben részesíteni és a mennyiség tekintetében is érdemes mértéket tartani. Ha színben jól össze tudjuk kombinálni a darabokat, nem össze-vissza holmikat szerzünk be, akkor mindvégig csinosan öltözhetünk, akár 1-2 új vagy használt darabra szavaztunk. A használt darabok előnye: kevésbé sajnálod majd, ha végül feleslegessé válik, vagy kinövöd pocakban. Arra a kis időre, amíg kell, bőven megteszi. A szülés után még mindig áruba bocsáthatod egy baba-mama börzén vagy elcserélheted aktuálisan szükséges méretű holmira, esetleg babaholmira.

Folyt köv.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error: Content is protected !!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az Uniós Törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmed arra, hogy az a Weboldal ún. "cookie"-kat vagyis sütiket használ. A sütik apró, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve, ha az "engedélyezem" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát. További információ

Bezárás