Divat-szépség,  Fenntartható rend blog

Öltözz színesen, de azért praktikusan

Amikor végignézünk a gardróbon, nyilván jól látszik, hogy nagyjából milyen színeket kedvelünk, az életünkbe passzoló darabok figyelnek-e a polcon, akasztón. Ez részben lelki beállítottság és életmód, éghajlat, szokások és még egy sor más dolog függvénye. Az is nagy kérdés, hogy vajon ezek a színek tényleg a mi színeink-e és szeretjük-e? Praktikus-e a saját életünkben?

Szeretem vagy sem, ez van: adottságok és az éghajlat

Sokan nincsenek is minden esetben tisztában a színek nevével, mégis, legalább alapszinten tudják, hogy melyiket szeretik, melyiket nem. Mostanában sokan annyira nem szeretik a színeket, hogy inkább leegyszerűsítik a ruhatárukat pár „alap” színre, hogy ezzel a témával ne is kelljen foglalkozniuk. Szürke, fekete, fehér és 1-2 fazon, vagy farmer-póló és kész. Extrém minimalista törekvések sokfelé vannak a világban. Én mégis azt mondom, hogy éljünk színekkel és mintákkal, csak válogassuk ki a nekünk valót. Válasszunk színeket a saját palettánkról, mintákat és fazonokat az alkatunk és életvitelünk szerint. Biztos nem nyúlunk mellé, ha sikerül a saját színcsoportunkat és alkatunkat azonosítani, de saját életünk, élőhelyünk ismerete is fontos lehet. Néhány dolog adott az életünkben, tetszik, hanem és csak minimálisan tudjuk befolyásolni. Megint más részleteken simán tudunk alakítani kisebb vagy nagyobb energia befektetéssel. Érdemes a könnyebbik végéről kezdeni, a többit meg elfogadni és alkalmazkodni hozzá.

Mi az ami nagyjából adott?

 • Az éghajlat – hacsak nem utazgatunk és költözünk állandóan, lakóhelyünk éghajlata és hőmérsékleti viszonyai nagyjából adottak – még az éghajlatváltozás egyelőre nem olyan nagy, hogy az elmúlt évekhez képest jelentősen változtatni kéne. Még, ha vannak is nagyobb éves ingadozások, és egyre kevésbé kiszámítható, jó eséllyel nyáron meleg van, télen hideg, közte meg van két hosszabb vagy rövidebb átmenet. Kicsit más a tavasz, kicsit más az ősz és hagyományok, szokás függvénye, milyen színeket társítunk hozzájuk, meg döntésünkön is múlik.
 • A magasságunk – erről már volt szó, ezen tényleg nem sokat és nem nagyon tudunk változtatni, de nem is igazán szól bele a színeinkbe – inkább a minták léptékét érdemes ez alapján kiválasztani
 • Testalkatunk – mint egy korábbi részben volt szó róla – ennek már kicsit több köze lehet ahhoz, hogy milyen színeket és összeállításokat preferálunk  – valamennyire változhat, fogyás és hízás, tudatos alakformálás hatására. Inkább a szabásvonalakat igazítsuk hozzá és az arányokat. Hol van a ruha „elvágva”, meddig ér a hossza? Színes vagy egyszínű, azonos tónusú vagy kontrasztos?

Részben változhat

 • Természetes színeink – a bőrünk  vagy a szemünk színét egyelőre csak bizonyos korlátok között tudjuk változtatni mesterségesen. A haj és arcszőrzet színét könnyebben tudjuk módosítani. Ehhez érdemes a színeinket igazítani. Azok közül is azt, ami közel áll hozzád és az életmódodhoz.
 • Lelki alkat – hangulatunk ugyan változhat és az életünk eseményei, körülményei valamennyire hatással vannak ránk, de akkor is mindenkinek van egy alapvető lelki alkata – ami normális esetben, ha szélsőséges események nem érnek bennünket, akkor azért jellemző. Persze az is jellemző, hogyan reagálunk a szélsőséges eseményekre és egyáltalán mit élünk meg szélsőségként. Keressük vagy elkerüljük-e a nagy ingadozásokat az életünk során? Azaz izgalom, ami az egyik embernek még simán belefér a komfortzónájába, attól a másik már lehet, hogy kikészül és fordítva. Egy szélsőséget, kalandokat kedvelő embernek a folytonosság és az állandóság inkább elviselhetetlen monotónia, mint harmónia. Ez is befolyásolhatja, hogy milyen színeket kedvelünk, de bármilyen hihetetlen, fordítva is igaz.
  A színek is befolyásolnak bennünket hosszú és rövidebb távon is. Ez befolyásolhatja, hogy milyen árnyalatokat kedvelsz inkább, a sötét, közép vagy a világos árnyalatokat a saját palettádról. A testalkattal és a magassággal, saját színeiddel érdemes összhangba hozni. Abból úgy válogatni, hogy az összhatás harmonikus legyen a lelki beállítottsággal is.
 • családi háttér, származás, tanult, kulturális hatások – neveltetésünk és az a kulturális közeg, amiben felnőttünk, hatással van arra, hogy milyen színekből válogatunk, hogyan élünk. Ma már ez nem kőbe vésett és törvényszerű, de azért valamennyire anyagi körülményeinkre is hatással lehet. Ma már sokkal könnyebb kitörni az eredeti környezetből, mint régebben, de mélyen belül akkor is hatással leehet ránk, és vagy ápoljuk a hagyományainkat, vagy nem. Vannak színek, amelyek egyes kultúrákban mást jelentenek, ilyen a fekete és a fehér is, vagy a narancs: a buddhista szerzetesek számára is mást jelent, mint itthon.  Főleg akkor számíthat, ha külföldre mész, olyan országokba, közösségekbe, ahol van jelentősége a hagyományoknak. Azért egy turistával mégis gyakran elnézőbbek Inkább arra figyelj, hogy ne légy nagyon pucér.
Szerzetes fiúk narancs színű lepelben. - Kép. pixabay
Szerzetes fiúk narancs színű lepelben. – Kép. Pixabay

Változhat

 • Testsúly, így vele az alkati sajátosságok is, bizonyos mértékig. Minden alkatra jellemző, hogyan és hová hízik, honnan ad le először felesleget. Lásd az alkatoknál a változatokat. Nagyon nagy ingadozásokat kivéve nagyjából adott marad az alkat.
 • Hangulat – pillanatnyi hangulatunk befolyásolhatja, milyen színeket preferálunk, de azért
 • Napi időjárás, évszakok váltakozása – hatással van ránk és a választásainkra
 • Szokások és életvitel: erről azért többé-kevésbé mi döntünk egy bizonyos kor után, ha nem is gyakran, de életünk során többször változik, legalább a nagyobb mérföldkövek környékén: felnőtté válás, munkába állás, szülővé válás, nyugdíjazás – vagy saját döntés, költözés stb. Régen ennek sokkal nagyobb jelentősége volt abban, hogy ki milyen színeket viselt. Komoly öltözködési és színkódexek voltak régen, melyek meghatározták, ki milyen színeket viselhet élethelyzete, kora, státusza alapján. Ma már sokkal átjárhatóbb ez a rendszer a fejlett, nyugati országokban legalábbis. Ma már inkább ösztönös, vagy praktikus okokból válogatunk.
 • Anyagi helyzetünk, életkörülmények: van beleszólásunk, még akkor is, ha néhányan úgy érzik, hogy korlátozottan – saját döntéseink vagy akaraterőnk – ez nem feltétlenül hat arra, hogy milyen színeket preferálunk, bár a jobb sorba élők hajlamosabbak a vidámabb, élénkebb, világosabb színeket választani, vagy az alkalomhoz illően jobban megválasztani. Nyilván ez összetettebb. Nagyon régen bizonyos színeket csak a gazdagok tudtak megfizetni, mint például a bíbort, másokat szinte csak a szegények hordtak. Bizonyos ruházati termékek és néha színek mindig státusszimbólumnak számítanak, de változó, hogy éppen mi.

  Indiában a színek és a ruhák még ma is a státuszt jelzik - legalábbis hagyományosan - kép: Wikipedia
  Indiában a színek és a ruhák még ma is a státuszt jelzik – legalábbis hagyományosan – kép: Wikipedia

Válogatás praktikusan – az életmód ér a legtöbb pontot

Hétköznapi ruha - Kép: Pixabay
Hétköznapi ruha –
Kép: Pixabay

Egyre többen képviselik azt az irányzatot, miszerint a saját örömünkre kell válogatni, hiszen mi fogjuk viselni. Mindenkinek szíve joga a tetszése szerint választani, de néha azért nem árt az önkritika vagy mások véleményét meghallgatni. Én személy szerint az örömtesztet arra használnám, hogy a nagyon hasonló vagy épp ellentétes darabok közül kiválasszam azt, ami valóban örömöt okoz. Amikor már tényleg csak az a kérdés, hogy melyik tetszik jobban.  Amikor sok darabból kell válogatni, és a „hulljon a férgese” megoldást kell választani, vagy már az utolsó fázisban vagyunk. Igazán sok örömöt akkor fog egy ruhatár okozni, ha tényleg ragyogsz benne, a te alkatodra passzol és a színeik is stimmelnek. Igazán kényelmes is akkor lesz, ha az életviteledhez és az alkatodhoz is passzol, nem szűk, nem bő, nem ráncolódik, nem izzadsz bele stb. Amikor elkezded leszűkíteni a kollekciódat, akkor a fentiebb felsorolt tényezőket sem árt figyelembe venni.

 

 

 

Gondolkodj kapszulákban!

kapszula ruhatár - kép: Pinterest
kapszula ruhatár –
kép: Pinterest

A kapszula ruhatár jellemzője, hogy egymással jól kombinálható, összeillő darabokat tartalmaz. Jó dolog – és hasznos lehet arra törekedni, jól passzoló darabokat válogassunk össze, de azt azért nem árt figyelembe venni, hogy hol élünk, életünk milyen helyszíneken zajlik jellemzően és tényleg, hogy mi áll jól. Az tök jó, ha nekünk is testszik, de még jobb, ha jó is áll.  Egy hozzánk nem passzoló kapszula gardrób, álljon bármilyen szuper, minőségi darabokból, szerintem nem sokat ér, ha egyáltalán nem áll jól. Legalább annyira pénzkidobás, mint a sok össze-vissza darab. Másrészt, szerintem, ha jók a visszajelzések és jól érezzük magunkat benne, több örömet okoz. Ha kapszulákban gondolkodsz, kevesebb is elég, így fenntarthatóbb lesz a ruhatárad.

Néha nem elég 1 kapszula. Kell, mondjuk egy hivatali vagy iskolai és egy szabadidős vagy otthoni, egy bulizós. Persze átjárhatóság is lehet a kettő között. Másképp fest egy kapszula Stockholmban, másképp Kubában és San Francisco-ban vagy éppen Budapesten.
Magyarországon kell nyári, téli, őszi, tavaszi vagy átmeneti. Tehát egy budapesti dolgozó anyuka ruhatára szinte biztosan több darabból fog állni helyből, mint egy olyan nőé, aki nagyjából egész évben ugyanúgy öltözhet, mert kisebb a lakóhelyén az éves hőingadozás és egy nagyon stabil, szabad életmódot alakított ki. Nálunk, ahol nyáron néha 40 fok fölé is mehet a kinti hőfok, míg télen akár komoly mínuszok is jöhetnek, biztos, hogy más jellegű ruhák lesznek praktikusak, mint egy fiatal hollywoodi celebnek.

Teremtsd meg a saját gardróbodat! Nekem is nagyon tetszene, ha egész évben a színpalettám világosabb színállású darabjait viselhetném, de kétszer is meggondolom, hogy télen a lucskos budapesti utcákra, tömegközlekedéssel járva mit veszek fel és mit veszek meg. Paris Hilton télen-nyáron jól néz ki halvány rózsaszínben, ugyanez nálunk nem biztos, hogy praktikus. Én el sem tudnám magamon képzelni az ő habos rózsaszín stílusát. De még a barnára sült szomszédét sem. Teljesen más vagyok. Nekem a saját gardróbomat kell megalkotnom. Más az életünk, másak a színeink, a szokásaink. Ennyi. Nem mindegy, hogy egy ovis gyereket kísérsz nap mint nap a játszótérre vagy az oviba és utána mész dolgozni vagy jössz haza takarítani vagy írni, vagy jóformán felnőtt gyerekek mellett vezetői pozíciót töltesz be, vagy buliból buliba libbensz stb.

Így kezdj neki

 1. Válogasd ki a meglevő holmik közül azt, ami
 • jó rád – nem vág be, nem szorít, nem nyílik szét és körbeér. Nem is lötyög.  Nem idétlenül rövid vagy nem túl hosszú – a te méreted – legfeljebb 1 mérettel kisebb vagy nagyobb – de ez sokszor márkafüggő is.
 • tetszik – szereted a színét, fazonját, ha tükörben látod magad benne, akkor örömmel tölt el – még jobb, ha látványosan ragyogsz benne – szerencsés, ha egyezik a saját palettáddal
 • szereted, örömmel tölt el, vagy praktikus – átmegy az öröm teszten, vagy tudod, hogy szereted – az is ebbe a kategóriába rakható, ami praktikus, ezért hordod.
 • jó állapotú – tedd most félre az elnyűtt, kopott, lukas, foltos, javítgatott  darabokat. Ebbe a kategóriába tartozik a szándékosan szaggatott farmer és cipő, valamint a kedvenc, agyonnyúzott darabok is.
 • elfedi a tested, amennyire illik – pár merész darab lehet, ha a temperamentumod és életstílusod, önbizalmad és a tükörképed engedi, de azért ne légy pucér
 1. Azonosítsd be a színtípusodat – ha határeset vagy, akkor döntsd el, elfogadod vagy változtatsz rajta – ha vannak a saját palettádnak megfelelő színek a gardróbodban és szereted is, örülj. Ha még eddig nem találtad meg a színeidet, kísérletezz, nézd meg a palettádat.
 2. Azonosítsd be az alkatodat – segítségül egy online tesztet is betettem. Kell hozzá egy mérőszalag (szabó mérőszalag) és nem árt, ha otthon a tükör elé állsz fehérneműben. Mérd meg a magasságodat is. – az eredményből az arányok lesznek a fontosak. A teszt megmutatja, hogy milyen alkat vagy – válassz alkatodnak megfelelő fazonokat
 3. válogasd szét a mintásakat és egyszínűeket és nézz végig a mintásakon
  • mintásból ne legyen túl sok – maximum 30-50%
  • alkatodnak megfelelő mintázatot és léptéket és hosszakat válassz, vagy főleg egyszínűt alapnak
 4. alap ruhatárba válaszd a praktikus, mindennapi viseletet, ami kényelmes és praktikus a saját életviteledhez – lásd fentebb

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error: Content is protected !!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az Uniós Törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmed arra, hogy az a Weboldal ún. "cookie"-kat vagyis sütiket használ. A sütik apró, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve, ha az "engedélyezem" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát. További információ

Bezárás