Segítség, határeset vagyok! |

Segítség, határeset vagyok!

Színezd magad gyönyörűre 2. – Mi a helyzet a határesetekkel?

Igen gyakori, főleg nálunk Európa középső részén élő nők körében, hogy nehéz tisztán 1-1 típusba besorolni még így is, hogy 12 típus van. Ilyenkor vagy marad a tesztelés, elfogadás, vagy jót tesz egy kis színkorrekció.

  1. -2. Lépés: Alapos tesztelés és elfogadás
Angelina Jolie Kép: Wikimedia
Angelina Jolie
Kép: Wikimedia

Leginkább a bőr, haj, szem szín dominál, de a szemöldök, szempilla is. Mivel ma már bárki bármilyenre festheti a haját, szempilláját, szemöldökét, és sokan meg is teszik, néha ezért sem olyan könnyű eldönteni, ki melyik kategóriába sorolható, illetve néha változhat ezáltal a típusunk. Az is előfordul, hogy a korral vagy az év során télen és nyáron kicsit eltolódik a színskálánk egyik vagy másik irányba. Néhányan teljesen jól megérzik, hogy mi is áll jól nekik, de legtöbbször éppen a határesetek kicsit mellényúlnak.

Legjobb a tesztelés, ha az első rész alapján nem tudtad belőni, hogy melyik típus vagy, akkor legjobb az alapos tesztelés.

Ilyenkor leginkább teszteléssel lehet eldönteni, hogy melyik típusba tartozol. A tanácsadók ilyenkor kendőkkel tesztelnek – ezt te is megteheted egy boltban, ha nem akarsz vagy nem tudsz tanácsadóra, stylistra pénzt szánni. Egyébként néha egy jó ízlésű, biztos kritikai érzékkel megáldott ismerős vagy rokon is segítségedre lehet, meg az idő vagy egy nagy turkáló, ahol sok szín van együtt. Egy jó fodrász vagy kozmetikus, sminkes is adhat tanácsot, ha bizonytalan vagy. Egyébként meg úgyis az élet fogja megmutatni a tutit. A legtöbb szín nem önmagában, elszigetelten létezik a ruhákon és persze anyag típustól, mintázattól és a fényektől is függ az optikai összhatás.

Hidegebb színek:

  • fekete, egészen sötétbarna haj vagy hamvas szőke, szürkés, ezüstös, mákos hatású ősz haj,
  • vízkék, kék, világoszöld vagy sötét, szinte fekete, esetleg kékes zöld, szürkéskék szem
  • hamvas, rózsaszínes, porcelán, rózsaszínes bézs vagy sötét bézs, ébenfekete bőr

Meleg színek:

  • vörös, gesztenyebarna, aranyszőke, sárgásan őszülő haj
  • Meleg barna vagy kicsit sárgásba hajló zöld szem (macskaszem)
  • barackos-rózsaszín, kicsit sárgás barna vagy olíva-barna olajos barna  tónusú bőr

Határeset:

  • legtöbbször a világos barnás – kicsit szürkébe hajló, tompa fényű vagy tompán őszülő  haj – „szürke kisegér” érzetet keltő típus – érdemes színezéssel a szem és bőrszínhez igazítani az ilyen hajat
  • zöldes, vagy nehezen meghatározható szemszín – ilyenkor a haj festésével karakteresebbé tehetjük a megjelenést  hideg vagy meleg színek felé tolva a skálát – például hamvas, napszítta szőke vagy fekete hajjal
  • fakó, nehezen meghatározható bőrszín – ilyenkor segít, ha az illető tudja, hogyan szokott barnulni – egyáltalán szokott-e. Néha bőrápoló szérum vagy próba smink, szem és hajszín segíthet elbillenteni a mérleget.

Sokszor a haj és a bőr színe együtt dönt 

Amikor nehéz dönteni, merre billen a mérleg, akkor elsősorban azt kell kideríteni, hogy inkább a meleg vagy a hideg tónus felé húz. Vannak olyan nagyon-nagyon finom határesetek, amikor tényleg csupán döntés vagy alapos tesztelés dönthet arról, hogy melyik az igazi.

Főleg a Lágy Ősz vagy Lágy Nyár esetében billenhet el. Ilyenkor a bőr színe lesz a döntő – a rózsaszínes, hamvas hatású bőr Lágy Nyár, a kicsit melegebb, barackos, vagy bézsesebb  tónusú bőrrel Lágy Ősz felé hajlik a típus.

A Lágy Nyárból szőkítéssel Hideg Nyár vagy Világos Nyár válhat, barnítással – barna szemekkel akár Tiszta Tél is. Ha megőszül, lehet Világos Nyár, Hideg Nyár

Eredetileg Lágy Nyár: Kate Moss – gyakran szőkíti a haját, vagy Shakira – ő is szőke melírral Hideg Nyár lett. Valószínűleg Madonna is ebbe a típusba tartozik, és Jessica Sarah Parker a Sex és New York Carrie Bradshow-ja.

Lágy Őszből Sötét Ősz, Meleg Ősz vagy akár Világos Tavasz is lehet. Jó példa erre Paris Hilton, aki többnyire aranyszőkére festi a haját, így Világos Tavasszá válik, továbbá Julia Roberts is inkább Lágy Ősz.

Angelina Jolie-t nagyon nehezen tudom csak behatárolni, bevallom. Néha a megvilágítástól is függ, hogy merre húz…

A Tiszta Tél vagy Tiszta Tavasz esetén néha csak a szem színe a döntő – világos kék vagy zöld szemekkel, főleg, ha melegebb tónusú, akkor Tiszta Tavasz. A tavasznak melegebb tónusú és világosabb a bőre is. Néha szinte áttetszően finom és világos. Mindkettőnek a kontrasztos, erős  színek állnak jól, de a Tiszta Tavasznak meleg a palettája, míg a Tiszta Télnek ércesebb, hideg.

Világos Tavasz vagy Világos Nyár – itt inkább az dönt, hogy a bőr barackosabb vagy hidegebb rózsaszín és a Világos Tavasz haja aranyszőke, míg a Világos Nyár tejfölszőke, majdnem őszes – a tavasznak a barackrózsaszín, a nyárnak a hamvasabb világos mályva áll jól, vagy a kékekkel is lehet játszani. Mindkét típus finom, lágy jelenség. Ha ez a kérdés, akkor főleg a rózsaszín árnyalata lesz a kérdés, hogy a barack és korall vagy inkább a púderrózsaszín és a világos mályva, világos rózsapiros áll jobban. Néha a pirosak: a Világos Nyáré a meggypiros, a Világos Tavaszé inkább a korallos.

Meleg Tavasz vagy Meleg Ősz. ezt a két típust néha tényleg csak a haj árnyalata különbözteti meg. Mindkét típus többnyire vöröses hajú, de az egyik finomabb jelenség. Néha árnyalatnyi henna színezés vagy festés segíthet billenteni a mérleget. Az se baj, a Meleg Ősz jól néz ki meleg barna hajjal a meleg Tavasznak az már sok, jobb, ha inkább világosít. Meleg, barna szemmel valószínűleg Ősz típus, vagy a sárgás-zöldes topáz vagy macskaszem is inkább a Meleg Őszre jellemző. Mivel mindkettő hangsúlyosan meleg tónusú, néha tényleg csak árnyalatnyi, nagyon finom különbségek vannak. A Meleg Ősznek a telítettebb, meleg színek állnak jó, a Meleg Tavasz viszont inkább a finomabb, pasztellesebb árnyalatokat viseli el.

Fiatalon a divatiskolában még a színtanácsadást oktató a tanárom is tanácstalanul nézett engem – teljesen határeset voltam, főleg tavasszal és nyáron. Télen mélyebb, bronzosabb volt a hajam, akkor Meleg Ősz voltam. Nálam ez néha szó szerint csak attól függött, hogy tél volt vagy nyár. Nemegyszer  a napszaktól, hogy éppen hogy sütött rám a nap.

3. Korrekció, ha kell.. – Nagyon kifinomult, árnyalt különbségek

Néha, nagyon árnyalt esetekben érdemes is kicsit állítani az eredeti hajszínen, mert könnyebb dolgod lesz az öltözködéssel vagy karakteresebbé tesz. Amíg nem vagy biztos a dolgodban, inkább hajszínezőt használj, az gyorsabban lekopik. Ha már biztosra mész, jöhet a rendes festés.

A közép tónusú hajat világosítani vagy sötétíteni is lehet, ha valaki nagyon bizonytalan vagy szeretné, ha karakteresebb lenne. Itt azonban nagyon kell figyelni, hogy a meleg típusok inkább vöröses barnára vagy aranyszőkére fessenek, a hidegebb típus pedig inkább a sötétbarna vagy a hamvas szőke felé menjenek.

Az arcszőrzet festése

Mivel a szem színét minimálisan, vagy leginkább csak színes kontaktlencsével lehet változtatni – igaz, hallottam már szemszín korrekciós műtétről, de ez már elég szélsőséges – nőknél nagyjából a szemöldök, szempilla színét jelenti ez, a szakáll, bajusz férfiak esetén jön szóba főleg. Sötét hajú nőknél a sötétebb színű bajuszka szőkítése vagy eltávolítása megfontolás tárgya.
A szempilla szemöldök színét tartós vagy átmeneti festéssel lehet legjobban korrigálni.  Az átmeneti festés – szemspirál, szemöldök festés – nagyjából a reggeli sminkeléssel felvihető és este lemosható verzió, túl nagy kockázat nincs benne, maximum enyhe allergiás tüneteket okozhat. A tartós festést – kb 1 hónapig tart ki – főleg kozmetikustól lehet kérni hazánkban, de lehet, hogy országonként változik. Ennek házi kivitelezését csak nagyon szakavatott próbálkozóknak ajánlom.

Mellényúlni a szempilla és szemöldök tartós festésével is lehet, de 1-2 árnyalatnyi korrekció általában segít. Nagyon világos típusok főleg vigyázzanak. Mivel nekem is nagyon világos az eredeti szemöldököm, szempillám az eredeti vörös hajam miatt, nagyjából 13 éves korom óta festetem középbarnára. Ez nem feltűnő, viszont kiemeli a szememet. Sajnos gyorsan kopik, így nagyjából 4-5 hetente irány a kozmetikus, ha nem akarok optikailag eltűnni… Főleg a világosszőke és világos vörös hajú nőknek megéri ez a kis csalás.

A bőr színezése

A bőr színét lehet barnító krémekkel, napozással vagy szoláriummal is kicsit árnyalni, de azért ezt sem árt megfontoltan. Egyrészt., mert néhány barnító krém sárgásan színez – hideg típusoknak ez nem előnyös. Győződj meg róla kisebb felületen, hogy a megfelelő tónust éred el. Az arcon alapozó vagy színezett hidratáló, smink segíthet akkor is, ha nem akarod a teljes testet barnítani, de túl nagy különbség ne legyen. A szolárium és a napozás bőrtípus kérdése is.

A porcelán, csontszín és a rózsaszínes világosbézs tónusú – nagyon világos bőr inkább csak pirul és szeplős lesz. Szoláriummal ne is kísérletezz, csak a bőrödet rongálod. A napozással is nagyon csínján kell bánni ennek  a típusnak. Legjobb, ha beletörődsz, hogy fehér vagy és kész. csak vigyázz a leégéssel!

Aki bírja a napot és a szoláriumot, és nem túl világos típus, próbálkozzon először finom napozással, aki nagyon bírja, az se feltétlenül aszalja magát órákig se a napon, e a szoliban, mert nem igazán tesz jót  a bőrnek.

Őszülő haj festése

Aki őszül és nem akarja az eredeti színére festetni a haját – főleg mert a lenövés és az ősz haj között nagy lenne a kontraszt és mondjuk sárgásan őszül, akkor a meleg típusok válasszák az aranyszőke, eperszőke hajszínt, a hideg típusok a hamvas szőkét, ami a legközelebb áll az őszhöz és így a lenövés se olyan látványos.

Mi van, ha elrontom?

Vannak esetek, mikor nagyon látszik, hogy valaki a festéssel alaposan mellényúlt. Ilyenkor érdemes próbálkozni az eredeti tónus visszaállításával, vagy korrigálni a tévedést. Leginkább a hideg-meleg  természetes színek összekeverése miatt szokott előállni ez a helyzet.

Nem egy ismert személyiség kaméleonként változik az idők során, előnyére vagy hátrányosan – amikor sikerül beállniuk egy harmonikus, természetes változatra, akkor ragyognak, néha viszont látszik, hogy bizony ők is mellélőnek néha – vagy a stylistjukkal  összevesztek, netán a stylist berúgott… Néha azonban a stílus tanácsadóknak sincs könnyű dolga, mert vannak valóban nagyon nehezen eltalálható típusok, főleg a közép tónusú szürkés-barnás hajú típusoknál és néha a barnák egyes típusainál kell többet tesztelni. Néha jobb, ha nem a teljes hajat festeni ebben az esetben,csak csíkozni vagy melírozni elsőre. Még egyszerűbb, ha nem nagyon mű hatású parókákat próbálsz fel elsőre és amelyik jobban áll, azt választod.

Paris Hilton húga Nicky Hilton sokáig aranyszőkére festette a haját, mint a nővére, Paris, aztán egyszer csak barna lett és láss csodát, kiderült, hogy jobban áll neki – merthogy ő inkább nyár típus… (megsúgom, szerintem Paris is, de barnított bőrrel, aranyló hajjal inkább Világos Tavasz).

Drew Barrymore – aki inkább Világos Tavasz vagy Meleg Tavasz, néha sötétre festi a haját, míg Cameron Diaz, a Világos Nyár is néha bebarnul…  És ilyenkor érezni, hogy bizony kilóg a lóláb…

Vélemény, hozzászólás?

error: Content is protected !!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az Uniós Törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmed arra, hogy az a Weboldal ún. "cookie"-kat vagyis sütiket használ. A sütik apró, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve, ha az "engedélyezem" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát. További információ

Bezárás