Fenntartható rend blog

Mi kell  gardróbba? 3: Le a mítoszokkal!

A stílus örök és nem pénztárca kérdése. Nem kell sok ruha és tökéletes alak se hozzá, hogy sikeres legyél. Engedd  el  a mítoszokat is a nem megfelelő ruhákkal együtt! Íme 15 olyan mítosz, amit mától elfelejthetsz

Nők ezrei ragaszkodnak ma is régi mítoszokhoz, amit régen elültettek a fejükben. Pedig ma már a világ sokkal megengedőbb a divat és a stílus terén. Egyszerre nem is 1-2 trend uralkodik, hanem többféle irányzatból válogathatsz az egyéniségednek megfelelően. Van néhány dolog, ami ma már simán zöld lámpát kap, pedig régen hatalmas divatbakinak vagy tabunak számított. Nem kell tehát annyira szigorúnak lenni és emiatt meg pláne nem kell annyit vásárolni.

 1. Katya_Zharkova_Plus_Size_Super_ModelNem kell tökéletes alak! – Mindegy, hogy milyen az alakod, nem kell tökéletesnek lenni. A legtöbb nő nem modell alkat, de ha elfogadja az adottságait és tud vele élni, akkor lehet sikeres. Mindenki lehet szép, csak tudnia kell, hogyan váljék  azzá.
 2. Nem pénz kérdése – stílust nem lehet pénzért sem venni. erről az első részben is volt szó. Fontosabb, hogyan viseled és párosítod a ruháidat, mint az, mennyit fizettél értük és hol vetted őket. Itt jön be a jó öreg  turi és a bolhapiac. Lehet a te titkod, hogy olcsó volt, vagy ott vetted,vagy leárazáson, de egyre többen vállaltan hordják a használt holmit.
 3. Nem kell óriási ruhatár, hogy jól öltözött legyél – nem is fenntartható a sok gönc és elég, ha van pár hozzád illő, pompás ruhád vagy kosztümöd, amiket szinte rád találtak ki és hordod őket. Minimalisták szerint akár 15-20 darabos ruhatárral is vígan el lehet lenni. Bevallom, 13-14 éves koromban alig volt pár ruhám a 80-as években, mégsem jártam rongyokban. Sőt, anyukámnak se, pedig ő dolgozott. Érettségi után, mikor munkába álltam és lett saját keresetem, utána lett több ruhám, de sokáig 2 darab, 60 cm széles szekrényben –egyik polcos, másik akasztós – bőven elfért minden ruhaneműm. Most, felnőtt fejjel már több van, de őszintén szólva úgy látom, túl sok van, pedig nincs extrém nagy ruhatáram.
 4. A hozzáállásod a fontos – jelenj meg úgy, mint egy nagymenő és nagymenő leszel. Szabadulj meg minden darabtól, ami aláássa az önbizalmadat –lásd a 2. részben. Inkább add oda valaki másnak.
 5. Ne légy meztelen , de mutasd meg az alakodat! – Hollywoodban a sztárok meg néhány hazai celeb, vagy éppen ismeretlen hölgy – ha az életvitele megengedi, felvehet ultra bevállalós holmikat nyilvánosan is, de ha jót akarsz magadnak, ne tedd. Otthon a négy fal között abban vagy, amiben akarsz, de ha az utcára mész, öltözz fel. Se túl szűk, se túl bő ne legyen a ruhád, legjobb, ha lazán követi a ruhanemű az alakodat. Takard el, amit nem akarsz mutatni és emeld ki az előnyös területeket: a szép vádlidat, karcsú derekadat, formás kebledet – persze csak módjával.
 6. A legalapvetőbb stíluskellékek terén a számodra elérhető legjobb minőséghez ragaszkodj – nem kell, hogy tényleg drága legyen, de tűnjön annak, főleg a táska. Ha olcsón jutottál hozzá, akkor örülj neki. Öltözz úgy, mint egy vezető, mert akkor mások is annak hihetnek
 7. Nem kell mindig a legfrissebb trendnek megfelelni, hogy sikkes legyél – vannak örökzöld darabok, mint33262796933_b23beb030f_b egy ceruzaszoknya vagy egy tubusruha, egy finom anyagú kis kardigán.
 8. Néha öltözz ki, hogy lássák, ki tudsz öltözni – akkor is, ha egyébként farmeros-pólós munkahelyed van – lásd az előző pontban – nem kell, hogy feltétlenül sokat fizess érte, de látszódjon drágának – ha turiban akasztottad le 1000 Ft-ért, akkor örülj neki.
 9. A cipődnek és a táskádnak ma már nem kell tökéletesen passzolnia – pláne nem mindennek mindennel. Sőt, már mintásat a mintással is  párosíthatsz. A kiegészítők az öltözékedet egészítsék ki és lehetőleg minél több öltözethez tudd felvenni. Anyukaként sem kell slamposnak lenni. Sportos séta cipő vagy lapos talpú balerina cipőben, kényelmesen is lehetsz sikkes, ha megy a többi holmidhoz – de néha engedhetsz a flip-flopnak is, még akkor is, ha sokan azt mondják, hogy nem. Ha kényelmesnek találod, szerezz belőle egy nívósabb példányt, de nyáron a játszótéren vagy a sarki boltban nem fog senki megszólni érte. Munkahelyen azért inkább hanyagold, hacsak nem strandon vagy életmentő. Bea Johnsonnak, bevallása szerint 3-4 pár lábbelije van összesen, csizmával, mindennel együtt. A legtöbb nőnek ennél azért több van, így nekem is, de vajon mennyit hordasz belőle rendszeresen?
 10. Régebben össze nem illőnek mondott színeket is párosíthatsz –  Légy bátrabban eklektikus, felvehetsz mintásat mintással, de azért ízlésesen – válassz hasonló tónusú brown-and-bluedarabokat. Ugyanígy, ma már simán hordhatod a feketét barnával, kékkel, vagy néha pirosat rózsaszínnel, de ezt azért ízléssel, nem mindegy, milyen árnyalatait viseled együtt. Nem szakad rád a mennyezet,ha a nadrágod barna vagy kék, a cipőd fekete, de még jobb, ha az „össze nem illő” színek közt van egy elválasztó, összekötő szín, vagy mintás darab, amelyikben mindkettő black-and-blueszerepel. Ha úgy véled, egy szín nem megy igazán az arcodhoz, hajadhoz, de imádod, vedd fel nadrágként, szoknyaként vagy legyen olyan színű a hálóinged, a mobil tokod, a kulacsod. Ami a természetben előfordul együtt és jól néz ki, az ruhában is jól fog mutatni, csak arra figyelj, hogy a saját színeidből válogass.
 11. beauty-20069_960_720Vannak ruhák, amiket egész évben hordhatsz, a fehéret is – a fehér már nem csak a nyár színe – nekem is van steppelt fehér dzsekim és a fehér farmert simán felveszem egy ragyogó téli – nem lucskos – napon. Ahogy a feketét is nyáron. Ha illik hozzád és az életviteledhez, egy krémfehér gyapjú kabát vagy szoknya is csinos lehet, vagy fehér gyapjú pulcsi.
 12. A kis fekete ruhádat felveheted esküvőre is, ha úgy adódik., nem hoz szerencsétlenséget, legfeljebb sikkes leszel, ha a fekete a te színed és nyugodtan több esküvőre/alkalomra is mehetsz ugyanabban a ruhában. Főleg, ha a vendégsereg nem ugyanaz, mint az előző alkalommal. Úgyis a menyasszonnyal lesznek elfoglalva – ha nem te vagy az, akkor semmi gond. Nem kell minden esküvőre új ruhába menned, de ha közeli rokonod esküvőjére mész, akkor nem árt, ha legalább egy része új. De akkor sem szakad rád az ég, ha kölcsönzöl egyet vagy felveszel egy olyan összeállítást, amit még nem látott rajtad egyben a rokonság. Ha nem akarod nagy költségbe verni magad, de mégis újban mennél, nézz körül valami nagy turiban. Néha 1-2000 Forinttól már ragyogó darabokat lehet kapni, amin egyáltalán nem látszik, hogy valaki valaha is felvette. Valószínű, hogy az első tulajon csak 1x volt.
 13. Babát vársz? Nem kell már rejtegetni a pocakot – sem rommá vásárolni magad kismama ruhákkal. A várandósság csak 9 hónapig tart és ha olyan alkat vagy, lehet, hogy az első 3-4 hónapban semmi sem látszik, giga pocakod is csak a végére lesz. Hordhatod bátran a ruhatáradból azt, ami kényelmesen rád jön. Pólókat, blúzokat, ruhákat. Én kb 3 nadrágban csináltam végig a várandósságot, zömmel télen, ebből 1 darab kismama farmert kaptam, egyet átalakítottam és hosszú pólókkal hordtam. Varrtam két ruhát is, de alig volt rajtam, így utólag azt mondom, nem érte meg. Szóval nagyjából felesleges volt. Ha beruházol, olyan ruhákat vegyél, amit a várandósság után is simán fel tudsz venni, ha már nem lesz nagy a pocakod. A mell alatt elvágott, lefelé bővülő fazonok hálásak és a csípő nadrágok – ezekhez derékvédőt hordhatsz a babavárás idején ősztől tavaszig.
 14. Ha munkahely nem írja elő, nem feltétlenül kell kosztümöt hordanod. Sok csinos alternatívája van, szoknya, nadrág, kardigán, ruha stb. Jó, ha van egy nagyon csinos, bármikor bevethető kosztümöd, de nem kell minden nap abban feszítened. Sőt, alkalomra sem kell mindig külön alkalmi ruha, ha a meghívón nem szerepel külön elvárás. Színházba vagy egy vacsorára is nyugodtan mehetsz elegánsabb szoknyádban, nadrágodban, blúzodban vagy ruhában. De ha van egy nagyon jó, rád szabott kosztümöd, az kincs. A darabjait néha külön is hordhatod.
 15. business-women-2268728_960_720Nem mindig ciki, ha kivillan a fehérnemű – Kosztüm/blézer alá vehetsz nyugodtan szép bodyt vagy csipkés babydollt is, aminek a csipkéje néha kivillanhat – bár ennek igazából nem sok jelentősége van fenntarthatóság szempontjából, max. annyi, hogy még kevesebb ruha is elég…
 16. Nem mindig és mindenkor kell már harisnya – szinte csak a legszigorúbb hivatalokban kötelező, vagy akkor, ha koronás fővel van találkozód, de ez utóbbi itt nálunk viszonylag ritka esemény a legtöbb ember életében. Persze, ha fázol, ősztől tavaszig szoknyához ajánlott. Nyáron, 40 fokban pokolba a harisnyával, ha nem kötelező. Az egészségügyi szorítós harisnya az más kategória, de ne kínozd magad műanyag harisnyával, főleg mert műanyag.
 17. Gyászolni ma már nem csak talpig feketében lehet – ma már nem előírás, inkább csak szájhagyomány vagy vidéki szokás, hogy ilyenkor az özvegynek talpig feketében kell járnia hónapokig. Ma már sokan megtörik ezt a hagyományt, mert egyrészt lehangoló, főleg, ha nem a te színed, másrészt pedig élned kell az életet. Egyre több fiatal felhagy ezzel. Persze, ha lelki igényed van rá, akkor az más. Ennek az ellenkezője is igaz, ma már akkor is megjelenhetsz talpig feketében, ha nem halt meg senki körülötted, ha a te színed, akkor meg pláne nagyon elegáns leszel benne, de akkor se járj mindig feketében. Az sem igaz, hogy minden nőnek kell fekete és mindenkinek jól áll – ezt később a szín típusoknál majd elemezzük

  +1 ráadás: ne hidd, hogy a természetes vörös hajhoz nem vehetsz fel bizonyos színeket. Hordd olyan árnyalatát a színnek, ami jól áll, vagy viseld alsóként. Nekem is van barack rózsaszín  mintás blúzom és sárga pólóm. Egyszer volt egy nagyon szép napsárga selyemszatén blúzom és most is van pink színű halásznadrágom. Vidám darabok, amiket hozzájuk illő kiegészítővel bátran felvehetsz. Kísérletezz, vagy válaszd egy minta színeként – később erről lesz még bővebben szó

  Képek: Pixabay, Pexels, Flikr free photos
  Forrás és ötletadó: 2 év a Budapesti Divatiskolában + A Glamour Nagy tedd-ne tedd könyve alapján készült saját kommentekkel – egyéni tapasztalatok és tanulmányok nyomán

 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error: Content is protected !!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az Uniós Törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmed arra, hogy az a Weboldal ún. "cookie"-kat vagyis sütiket használ. A sütik apró, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve, ha az "engedélyezem" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát. További információ

Bezárás