Divat-szépség

Fenntartható divat 1: Mitől zöld a zöld divat?

Az elmúlt egynéhány évben nagyon sok változatával találkoztam az úgymond „zöld divatnak” és re-ruhának, és folyamatosan érkeznek erről a hírek. Elgondolkodtam azon, mitől is lesz „zöld” az öltözködésünk…

Számomra a zöld divat feltételei a következők:

model-600225_960_7201. HORDHATÓ! A hordható divat/ruházat az, amit az utcán vagy alkalomra is fel tudsz venni, nem csak a kifutón/fotókon végigvonuló/pózoló lányokon áll jól, hanem hús-vér hétköznapi nőkön, akár teltebb alakon is. Olyan ruhaneműk tartoznak ide, melyek az előállítás és a divatbemutató vagy fotózás után is viselhetők, tartós anyagból készültek és kialakításuk a hétköznapi szokásoknak meg felel. Alkalmi ruhák közül is azok, melyek inkább elegánsak és szolidak, kevésbé extrémek. A ruha viselet harmonikus megjelenést és kényelmet és egészséget biztosít viselőjének, nem csupán dísztárgy vagy szemét lesz belőle . Erre nem árt gondolni akkor is, ha valamilyen kampány céllal kerül bemutatásra, valamilyen környezeti vagy egészséges életmód téma mellett, negatív hatások ellen.

dress-739665_960_720model-784336_960_720

portrait-828403_960_720girl-826855_960_720fashion-771504_960_720

Hordható alkalmi ruhák 

0744f8580fd24f06c23f4eaa6bc311ed


Elismerésre méltó néhány fiatal művész csoport zöldítésre való törekvése, és a bemutatóikon megjelenő, figyelemfelkeltő, megdöbbentő alkotások gondolatébresztésnek valóban tökéletesek, szinte arcul csapják az embert, de ezeket az alkotásokat  inkább re-ruhának lehet nevezni, mint öko vagy bio divatnak. Ezek az alkotások megfelelnek annak a célnak, amit hirdetnek – felhívják a figyelmet az öko gondolkodás és életmód fontosságára, a szelektív gyűjtésre, újrahasznosításra, plasztikázásra stb. és ez már jelentős lépés a zöld úton, de még van dolgunk!

Néhány hazai és külföldi tervező azonban már tényleg vállalja és gyakorolja a hordható és egészséges divat megteremtését. Válaszd lehetőség szerint a hazai, tehetséges szakemberek, művészek modelleit, támogasd ezzel őket és a hazai textilipar újbóli felvirágzását. Az elmúlt 10-20 évben már elindult egy mozgalom és több szakiskola is, mely a magyar tervezők és könnyűipari szakemberek utánpótlásáról gondoskodik, magas színvonalon. A képzésekés műhelyek létrehozásának ára bizony nem kevés, de nagyon sok tehetséges növendék végez ezekben az iskolákban. Tehát, már van mit támogatni!

636_10151920339802656_927863133_n1216_10151920338592656_1346811487_n968932_10151920339287656_320778017_n970703_10151920339037656_2061186169_n294234_10151920339712656_605134135_n

 

Printa collection – 2013 (Tovább a 2016-os modellekhez)970778_10151920338817656_1129224087_n

Ha teheted válaszd a magas minőségű, magyar tervezői modelleket! Meglepő módon, nem (sokkal) drágábbak és egyre többször jobbak ezek, mint néhány külföldi multi hálózat modelljei, melyek nevei jól csengenek, de sajnos láttam már nem egyszer az üzletekben nagyon silány széria
kivitelezést, csillagászati áron is, és bizony ott is hagytam a polcon, fogason, vagy még ha elsőre jónak is tűnt, hamar tönkrement…

2. Egészséges küllemű modellek mutatják be, nem cérnavékony akár anorexiás fiús lányok és lányos fiúk. Az anorexiás, csont sovány modelleken bemutatott, és hasonló testalkatú viselőket feltételező ruhák hozzájárulnak a táplálkozási zavarok és egyéb identitászavarok, pszichoszexuális fejlődési zavarok kialakulásához.

sensual-239447_960_720A hétköznapi nőkhöz közelítő, sportos alkatú modellek megjelenése sokat javított a megítélésen az utóbbi években. Sok ügynökség és divatház már szinte csak ilyen modellekkel dolgozik. Többek között Tyra Banks egykori topmodell is felhívta a figyelmet erre a mozgalomra, figyelemre méltó televíziós produkciójával, melyben egészséges megjelenésű modelleket kutatott fel. Műsorával propagálta és támogatta a „zöld” megoldásokat is. Az egyik szériát egy telt modell nyerte, ami egy igen nagy lépés az egészséges női önértékelést támogató divat útján! Köszönjük Tyra!

Megemlíteném – egyelőre csak néhány szóban – azt a mozgalmat is, amit egykor Anne Burda indított el a róla elvezett magazinjában, életművében, és amit fiai halála után, szerencsére továbbvittek. Ez a mozgalom megteremtette az esélyegyenlőséget a divatban. Mindegy, milyen alkatod van, ha elég ügyes vagy, megteremtheted a saját, egyedi divatodat. Hozzájárul az önismerethez és egy olyan öntudatos, önmagát tisztelő nőtípust teremtett ezzel, aki vállalja önmagát, tudatában van saját erősségének és gyengéinek, többnyire hétköznapi nő (jó értelemben), háziasszony, anya, feleség és van hivatása stb. A bébi mérettől a felnőtt telt, alacsony telt és magas méretig szinte bármit megtalálsz benne.

3. Kényelmes és egészséges – természetes és/vagy újrahasznosított – anyagból készül, vagyis bőrbarát.

women-939996_960_720Kényelmes az, amit órákig képes vagy magadon elviselni, nem izzadsz meg benne, nem fagysz meg – tehát az aktuális időjárásnak megfelelő, réteges, vagy akár átalakítható, többfunkciós és sokoldalú viselet. Méretben és fazonban a testalkatodnak, méretednek megfelel: nem szűk, nem bő, kapsz benne levegőt és sehol nem szorít, vág vagy dörzsöl… (ez persze férfiakra és nőkre egyaránt vonatkozik).

Bőrbarát, jó bőrlégzést biztosító, egészségre ártalmas anyagokat nem tartalmazó anyagokból készül, vagyis a darab előállítási folyamatában sehol nem keletkeznek vagy kerülnek felhasználásra egészségkárosító anyagok: bio pamut, len, kender, bambusz, gyapjú, bőr hatású légző textilek, műszőrme, műirha, amennyiben a gyártás során nem kezelik egészségkárosító anyaggal. A valóban bio anyagok előállításához vegyszermentes gyapotot használnak és a kész modellt sem kezelik káros anyagokkal, szemben a hagyományos gyapotból és egyéb növényi, állati vagy mesterséges alapanyagokból  készült holmikkal.

Sajnos,Cotton a hagyományos termesztés, gyártás és termelés során rengeteg növényvédő szert használnak, de még a bio pamutból készült árut is gyakran kezelik utóbb erősen környezetszennyező festékekkel, így az már tovább nem lehet bio. Mára felfedezték, hogy a bambuszból például sokkal környezetkímélőbb textilt lehet előállítani, mert a növény neveléséhez és a késztermék előállításához sem kell vegyszereket használni. A természetes festékekről és feldolgozásról szól majd egy következő anyag.

Kérdéses, hogy a PET palackokból pl. Kínában gyártott műszál mennyire sorolható ebbe a kategóriába. Bár újrahasznosítással hozzák létre, a PET palack anyaga kőolaj alapú műanyag és kérés, hogy a gyártás során mennyi káros anyag keletkezik vagy mit használnak hozzá, és végül, a műszálas termékek viselése mennyire bőrbarát…

A káros anyagok egy része a bőrünkön keresztül kerül a szervezetünkbe. A textilekben maradó vegyszermaradványok a viselés során a bőrünkre és a szervezetünkbe szivárognak, az izzadságban vagy annak gőzében feloldódva, párologva és komoly egészségkárosító hatásuk is lehet.

Ennek ellenére még az EU-ban érvényes ellenőrzési szabályok is igen lazák, a bevizsgálás csak néhány anyagra terjed ki: csak az azoszínezékek, a formaldehid, és a bébiruhákban található ftalát-tartalmú vegyületek használata tilos. Az ellenőrzés csak szúrópróba szerű a laborvizsgálatok költségei miatt és csak az azoszínezékekre terjed ki.

Bár többnyire csak a piacokon és kisebb boltokban van állítólag visszaélés, senki sem garantál egyelőre teljes védelmet. Az Európán és az uniós országokon kívül – főként a harmadik világban, fejlődő országokban – gyártott anyagok és ruházati termékek előállítását pedig még ennyire sem ellenőrzik.

„Ezekre az üzemekre nem vonatkoznak az uniós környezetvédelmi előírások. Ezeknek az országoknak a környezetvédelmi szabályrendszere, ellenőrzése pedig általában nem túl szigorú, így a víz és a talaj tisztaságát, az ott dolgozó és ott élő emberek egészségének védelmét mindez nem garantálja. Az üzemekben rákkeltő színezékeket, nehézfémeket is használhatnak, amelyek az ott dolgozó munkásokat mérgezik, a nagy mennyiségű szennyvíz révén pedig bekerülhetnek az élővizekbe.” – írja Barna Gyöngyi  a tudatosvasarlo.hu egyik cikkében.

Kellemetlen meglepetések: bőr irritáció, ekcéma, allergia stb. mellékhatások elkerülése érdekében válassz lehetőség szerint valódi Öko-tex és Naturtex címkével ellátott terméket. (A minősítésekről a következő részben lesz szó bővebben.)

4. A termék ipari előállítása sem terheli meg a környezetet. Az aratás után, a feldolgozás során is sok vegyi terhelés éri az anyagokat. Ilyenek az égésgátló, vízlepergető, farmerkoptató, kőmosáshoz használt vegyszerek, az allergén és DNS-károsító  formaldehid, a szervezetben felhalmozódó, rákkeltő króm-, bróm-, klór- és fluorvegyületek, mérgező nehézfémek vagy a szintén rákkeltő hatású azo-színezékek, a különböző festékekben használt halogénezett vagy aromás oldószerek, a kenőanyagként használt kőolaj-származékok és a polyvinyl-alkohol.

Ezek a rostok tisztítása, szövés, kenés vagy a festési, színezési, felületkezelő eljárások (koptatás, kőmosás, gyűrődést gátló vagy fokozó, színtartást javító, vízlepergető stb. anyagok), gépkarbantartás, vegytisztítás során kerülnek a szálakba, a felületre és a környezetbe. Ezek többsége a szennyvízből nehezen kiválasztható, mérgező, egészségkárosító anyag, melyek kellő ellenőrzés híján a szennyvízbe, majd az élővizekbe és a talajba kerülhetnek.

A káros anyag kibocsátás csökkentésén vagy elkerülésén túl az anyagokkal való szabászati és előállítási gazdálkodás is fontos állomás. A kevés maradékkal, maximális felület-kihasználással dolgozó, jól szabott termékeket előállító műhelyek gazdaságosabbak is. A tartós, jó minőségű varrat és jó szabás, időtálló fazonok és színek is sokban hozzájárulnak a fenntartható ruházkodáshoz Egy természetes alapanyagú, jó szabású ruha is lehet elegáns és akár irodai, üzleti viseletre is alkalmas.

Az USA-ban ma már több farmergyár a maradékokat is újrahasznosítja, szigetelő anyag készül belőle, vagy töltelék. Jómagam több párnát vagy puffot töltöttem meg maradékokkal, és a párnabelső is újrahasznosított maradékból vagy ágyneműből készült. Divatos „földön ülő” párnák egész sorozata készült így.

5. Elérhető áron lehet hozzájutni, ám előállításuk és kereskedelmük etikus és megfelelő munkajogi körülmények között zajlik.

gots-ivn-best-logos

SOEKO-TEX_100+_1000_120MM_160810maxresdefault1ajnos, sok multinacionális cég még a mai napig szinte teljes egészében a Távol-Keleten, Kínában, Bangladesben, Thaiföldön,
Pakisztánban, Indiában, Törökországban, esetleg valamelyik latin-amerikai országban végezteti a ruhák gyártását, gyakran rossz körülmények között és akár gyermekmunkát alkalmazva. Jó tudni, ha a ruha címkéjé n feltüntetett gyártó ország a fent említett országok egyike, akkor a gyártási folyamat nagy valószínűséggel környezetszennyezéssel járt, és a ruhában jó eséllyel maradtak veszélyes vegyi anyagok, és/vagy akár a dolgozók kizsákmányolása, jogtalanságok árán, „munkásnyúzó” üzemekben  jött létre a termék. Egyes kereskedelmi láncok ezt sajnos támogatják azáltal, hogy átveszik és terjesztik az árut., annak ellenére, hogy alapító tagjai az Etikus Kereskedelmi Kezdeményezésnek (Ethical Trading Initiative), amely a munkakörülményekre vonatkozó ajánlásokat ad azoknak a gyártóknak, amelyek termékeiket Nagy-Britanniában értékesítik. (Erről még lesz szó. ) és az így előállított termékeket később vagy nagyon alacsony áron, silány minőségben vagy irreálisan magas kereskedelmi áron, óriási és etikátlan árréssel értékesítik egy szűk, vagyonos réteget megcélozva és/vagy irreális vásárlási és költekezési szokásokat ösztönözve.

Ennek ellentéte a széles tömegeket vonzó, nagyon olcsó, de gyakran kétes minőségű távolkeleti árudömping, tisztelet a kivételnek – mely hazánkban az olcsósága miatt vált népszerűvé, rohamosan terjed, mert nincs ami-aki megállítsa (védővámokkal és tüzetesebb vizsgálattal lehetne a káros és silány minőségű anyagok beáramlását fékezni. Teljesen megállítani nem kívánnám a külföldi áru beáramlását és nem is lehetne megvalósítani, nem is ez a cél, csupán egy erősebb minésgellenőrzés lenne indokolt. Jelenlegi gazdasági helyzetben persze sokan örülnek ezeknek az egyszeri alacsony áraknak… igaz, mire a gyerek kinövi a keleti cuccot, kb. le is szakad róla, vagy szinte megsemmisül a holmi…

Sokkal szomorúbb, hogy gyakran a jóval magsabb áron kínált, pláza cucc és néhány fentebb említett multi hálózat által kínált áru sem (sokkal) jobb minőségű, ráadásul a már említett munkásnyúzó üzemekben készülnek, rémes körülmények között, csak erősebb a marketingjük és nevesbb a címkéjük, mint a távolkeletről közvetlenül behozott termékeknek.

Tudatos és körültekintő vásárlásoddal kizárhatod ezeket a termékeket az életedből. Ne feledd: a termékválasztásoddal voksolsz!

Válassz legalább Fare Trade termékeket, melyek előállításáért a fejődő országokban élő tisztességes bért kaptak és a felvásárláskor tisztességes árat fizettek az áruért a nagykereskedők. És persze a létező magyar manufaktúra műhelyek alkotásait! Hajdanán, a huszadik század elején a magyar divat híres volt. Egyre több a kis, közepes és nagyobb magyar tervezői és széria termék. Állítsuk vissza a magyar divat renoméját!

6. Állatbarát, vagyis nem kell szegény állatoknak kilehelni a lelküket, hogy mi felvehessük.

Az állatkínzás és gyilkolás nélkül előállított gyapjú vagy szőrme áru: vagyis úgy nyírják le az állat szőrét, hogy annak egészségét és testi épségét nem károsítják. Gyapjú áru esetén ezt már címke szavatolja (Woolmark = tiszta, élő gyapjú). Az elpusztított állatok szőrméje, bőre semmi esetre sem nevezhető ökonak vagy zöldnek. Manapság a valódi bőrre, szőrmére megtévesztésig hasonlító műszőrméket és műbőröket, műbőr-textileket lehet kapni, sokkal megfizethetőbb áron, melyeknek légáteresztő és egyéb tulajdonságaik is jobbak. Az állatokról lenyúzott szőr illetve bőr árut ráadásul erősen környezetszennyező és kellemetlen eljárásokkal kell kezelni, mire hordható állapotba kerülnek.

7. A használt ruha üzletek és csere börzék, átalakítások, maradékok, nem káros ipari hulladék anyagból készült ruhák, kiegészítők is hozzájárulnak a fenntartható fejlődéshez azáltal, hogy a használt, de még jó állapotban lévő ruhák forgalmát biztosítják, így kevesebb új terméket kell előállítani, kevesebb új nyersanyagra van szükség. Legjobb esetben ezek a holmik a fentebb említett kritériumoknak is megfelelnek, de többnyire inkább a re-ruha kategóriába sorolhatók. Hazánkat elözönlötték a nyugati használt-ruhák (angol, holland főleg) és bár az újrahasznosításhoz  hozzájárulnak, a hazai termékeknek ez sem annyira kedvez. Olcsóságuk miatt a távolkeleti áruhoz hasonlóan sokan keresik, de hasonló hálózatot hazánkban feleslegessé vált áruból is lehetne szervezni, legalább részben. Ezt a mozgalmat erősítik a csere-börzék is, ahol a feleslegessé vált holmidat becserélheted rendszeresen… Lgközelebb holnap délután a Kuplunkban és minden hónap utolsó péntekén a Kesztyűgyár művelődési házban…

Forrás:

http://tudatosvasarlo.hu/cikkek

Olcsó divat – milyen áron? 2009.02.18.  Ottlik Judit

A fogyasztókat is szennyezik a ruhaipar vegyszerei 2010.01.06.  Barna Györgyi

Zöld ruhák: Tanúsító védjegyek, címkék 2010.01.14.  Barna Györgyi

Az Original Woolmark hivatalos honlapja http://www.originalwoolmark.hu/index.php

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error: Content is protected !!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az Uniós Törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmed arra, hogy az a Weboldal ún. "cookie"-kat vagyis sütiket használ. A sütik apró, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve, ha az "engedélyezem" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát. További információ

Bezárás