A Hold,  Életmód,  Fenntartható rend blog

Háztartásunk és a Hold

Újévi fogadalmak közt is gyakran szerepel, hogy a háztartást jobban karbantartjuk ezután, de ettől függetlenül is, ez nyilvánvalóan egész éves program. Ebben is segítségünkre lehet, ha követjük a Hold ciklusát, mert így hatékonyabb lehet a munkánk.

Vannak napok, amikor érdemesebb nagyobb energiát fordítani rá, más napokon – ezt nyilván érezzük is, egyszerűen letudjuk egy kis portörléssel és a “jól van az úgy” hozzáállással. 

Csökkenő holdnál megtisztítás

Általában érvényes, hogy a tisztítást, lomtalanítást és akinek arra igénye van, a tértisztítást (otthonuk energetikai megtisztítása) érdemesebb csökkenő holdnál végezni és a csökkenő hold idején is legalkalmasabbak erre a munkára a levegő (Ikrek, Mérleg, Vízöntő) és a tűz (Kos, Oroszlán, Nyilas) napok, esetleg a Szűz jegy. Ilyenkor aktuális  az ablak tisztítása, alapos kitakarítás, lemosás, felmosás, és egy sor takarítási munka.  Ilyenkor minden könnyebben szárad és egy alapos szellőztetésre, az ágyneműk, matracok első átszellőztetése is időszerű lehet, bár a vizes takarításra a vizes napok vége is megfelelő.

A levegő napok esetleg szelesebbek, míg a tűz napok jobban szárítanak. (Bár a klímaváltozás miatt nem feltétlenül igaz minden esetben, hogy az időjárás is ezek szerint alakul, de a régi megfigyelések szerint ez sokáig jól működött.)  Az első tavaszi nagytakarítást mindenképpen érdemes ezekre a napokra időzíteni, de ha munka vagy egyéb elfoglaltságok miatt nem jön össze, néha tehetünk kivételt. A kamra, hűtő, mélyhűtő, pince, éléstárak takarítására különösen ilyenkor érdemes időt fordítani, akár kifertőtleníteni, kimeszelni is ilyenkor jó.   

A vizes takarítás, nagymosás munkákra viszont alkalmasabbak a víz napok (Rák, Skorpió, Halak) csökkenő holdnál. Általában a vizes jegyek után Tűz jegy következik, így, ha a vizes jegyek utolsó napján alaposan kimosunk, lemosunk mindent, akkor az másnap, vagy, ha már a napon belül van jegyváltás, akkor már esetleg a nap végén egy kiadós szellőztetéssel minden könnyebben szárad. Ne szellőztessünk hosszan és ne tegyük ki az ágyneműt vizes napokon, mert nyirkos és penészes lehet, kivéve a gyapjú ágyneműt, mert azt kimondottan érdemes párásabb napokon kitenni. Föld napokon legjobb, ha csak a szobanövényekkel bíbelődünk, esetleg rendezkedünk. Fenntartó rendrakásra, száraz takarításra is jók lehetnek a föld napok.

A gardrób rendezése

Csökkenő holdnál érdemes a téli-n

Forrás: https://www.flickr.com/photos/merlik/3583245976

yári ruhaváltást – gardróbrendezést és elvégezni, mert ilyenkor a ruhák karbantartása, tisztítása, átmosása is hatékonyabb és a cipőt, kabátot is ilyenkor érdemesebb alapos tisztítás után eltenni. Bőr holmi karbantartására legjobb a Bika, Szűz vagy Bak napokon sort keríteni, de Bak napokon kerüljük a vegytisztítást, mert könnyen kifényesedik a ruha. A pepecselős javításokat időzítsük Szűz napokra, vagy Mérleg, esetleg Bika napokra a díszítést – ha kisebb foltot akarunk rátéttel vagy hímzéssel eltakarni vagy trükkösen átalakítani egy holmit. A folttisztításra jobbak a csökkenő holdra eső napok.

Könnyebb az elengedés

Ami már elhasználódott, vagy már nem tartunk rá igényt, attól is jobb csökkenő holdnál megszabadulni, mert lelkileg, energetikailag könnyebben válunk meg bármitől. Könnyebben engedjük el a feleslegessé vált holmit és kevésbé érzünk kényszert arra, hogy visszatartsuk azt, aminek már logikusan mennie kell. Igaz ez egyéb ingóságokra is. A lomtalanításra, akár a papírok rendezésre, kiselejtezésre is kiváló. Ha nem tudjuk a lomtalanítást levegő vagy tűz napokra időzíteni, akkor még a Szűz napok is kiválóak lehetnek arra, hogy kivigyünk valamit a házból, kivigyük a szemetet. Kos napokon nem csak a selejtezés, elengedés aktuális, hanem az újrakezdés is.

A vizes napokon túl érzékenyek, érzelgősek lehetünk, míg a Föld napokon általában ragaszkodóbbak – talán a rendszerető Szűz ez alól kivétel lehet. Végső mentsvárunk lehet még a logikus és szintén rendteremtő Bak nap is, de jobb, ha Bika napon meg se próbáljuk – még csökkenő holdnál se. Majdnem biztos, hogy a ragaszkodó Bika napon szép sorban visszahordunk még pár dolgot, vagy el se engedjük. Ezt a napot fordítsuk inkább a növényeink gondozására vagy kézműves foglalkozásra: találjunk ki valamit arra, hogy a nem használt holmit átalakítsuk és megmentsük – ha még érdemes.

Növő holdnál inkább csak tervezgessünk, vagy a meglévő dolgokat rendezzük át, tologassuk. Gondoljuk át racionálisan, mi az, ami még hasznos. A kisebb befektetéseket, beruházásokat időzítsük Föld napokra, mert ilyenkor kevésbé hajlunk az impulzusvásárlásra.

tértisztítás
Forrás: https://www.flickr.com/photos/aok/542499606

Energetikai tisztítás

Alapos nagytakarítás után az otthonunk energetikai megtisztításra a legalkalmasabb időszakok a levegő napok, csökkenő holdnál, oldásra és lelki béklyók elengedésére a legjobb a Vízöntő jegy, de az Ikrek és a Mérleg is alkalmas. Ha nem tudjuk levegő napokra időzíteni, akkor a tűz napok is jók lehetnek, vagy esetleg a Szűz nap. Ha nagyon nem fér bele a csökkenő holdnál ez a program, de nem akarunk várni hetekig, akkor próbáljuk meg növő holdnál is levegő napon, esetleg a Szűz jegyben.

Javító munkálatok

Ami javításra, korrekcióra, festésre szorul, azt is jobb betervezni késő tavaszra, nyárra vagy kora őszre, lehetőleg csökkenő hold idejére. A festés, lakkozás, ragasztás munkákra jobb a levegő jegy, mint a tüzes, mert a tűz elem hirtelen és esetleg erősebben szárít, megrepedezhet a festék. A vizes és föld  napokon nem fog rendesen – vagy utána is hosszabb ideig fog – száradni.

A száraz javításokat persze időzíthetjük máskorra is: csiszolást, előkészítést, csavarozást stb. Aprólékos, pepecselős munkára legjobb  a Szűz jegy, vagy valamelyik föld jegy, ha precíznek kell lenni, vagy kézügyességet igényel és talán kevésbé fontos az, hogy csökkenő holdra essen a munka. Sose fessünk és lakkozzunk Rák, Skorpió és Halak napon, ha jót akarunk magunknak, főleg, ha utána még napokig víz napok jönnek.

Holdciklusok 2020-ban

Letölthető éves Holdnaptár 2020-ra  – 4 vagy 12 oldalas -itt követhetjük a munkákhoz megfelelő ciklusokat 

A natursziget.com oldal keresőjében tippeket is találunk az adott napokra.

Szerencsére egész évben igen sok alkalom van a nagytakarításra, tértisztításra, a levegő jegyek közül is a Vízöntő a csökkenő hold idejére esik és van, hogy mindez szabadnapra. 

Csökkenő hold (holdtöltétől újholdig tartó időszak) – Otthon rendezéshez hasznos napok

 Levegő és Tűz napok a csökkenő holdnál a legjobbak egy generál nagytakarításra, a pincétől a padlásig.
Adu Ász napok a Levegős napok – azok közül is a Vízöntő a lomtalanításra és tértisztításra.
Kos napok az újrakezdéshez, felújításhoz, lendületes rendrakáshoz és a régi dolgok szanálásához.

Az Oroszlán és a Nyilas napok is jók, ha más napokon nem jutunk hozzá a munkákhoz, de alapvetően ezeken a napokon jobban esik kimenni sportolni vagy valami látványos dolgot csinálni, mint bent dolgozni. Gyümölcsöket, befőttet, terméseket eltenni viszont mindkét nap jó, valamint kamrát takarítani. 

Csökkenő Hold napok Levegős és Tüzes jegyben – 2020-ban: 

Január 11-12 Oroszlán    Január 15-16 Mérleg   Január 19-21 Nyilas, Január 24 (vasárnap) Vízöntő Újhold – kiváló!

Február 12-13 Mérleg, február 16-17 Nyilas, február 20-22 Vízöntő – Újhold előtti napok!

Március 10-11 Mérleg, március 14-15 Nyilas, március 19-20 Vízöntő, március 24 Újhold a Kosban

Április 10–12 Nyilas, április 15-16 Vízöntő, április 20-21 Kos 

Május 8-9 Nyilas, május 12-14 Vízöntő, május 17-19 Kos, május 22 Ikrek Újhold 

Június 9-10 Vízöntő, június 13-14 Kos, június 18-20 Ikrek 

Július 6-7 Vízöntő, július 11-12 Kos, július 16-17 Ikrek, július 20 Oroszlán Újhold

Augusztus 4 Vízöntő, augusztus 7-9 Kos, augusztus 12-13 Ikrek, augusztus 17-18  Oroszlán 

Szeptember 3-5 Kos, szeptember 8-10 Ikrek, szeptember 13-14 Oroszlán, szeptember 17 Mérleg Újhold

Október 2 Kos, október 6-7 Ikrek, október 11-12 Oroszlán,  október 15-16 Mérleg, 16-án Mérleg Újhold

November 2-3 Ikrek, november 7-8 Oroszlán, november 11-12 Mérleg, noveber 15 Nyilas Újhold

December 1 Ikrek, december 4-5 Oroszlán, december 9-10 Mérleg, december 13 Nyilas, december 14 Nyilas Újhold,
december 31 Oroszlán

Szűz és Mérleg napok: átrendezéshez és lomtalanításhoz, kidobáshoz, szépítéshez, lakkozáshoz, festéshez – ez a két jegy egymást követi, sőt, a Szűz előtt Oroszlán napok vannak – így szinte egy hetet szánhatunk a munkákra. 

Levegő napokon ne locsoljunk, mert könnyen betetvesednek a növények! 
Vízöntő napon hagyjuk a kertet és a növényeket – ne piszkáljuk, többet ártunk, mint használunk – inkább a lakásban használjuk ki. 

A Föld napokat (Bika, Szűz, Bak) hasznájuk a növények átültetéséhez, rendrakásra, financiális ügyek intézésre és egyéb barkácsolási, javítási teendőkre, aprólékos törölgetésre, pepecs munkákra, amire a többi napon lehet, hogy nincs türelmümk. A szobanövényekkel is pepecslhetünk – ilyenkor, gyökér napokon jobb átültetni. 

A Víz napokon locsoljunk, mossunk, minden vizes lemosás ilyenkor könnyebb – bár nehezen szárad. használjuk ki a Víz napok utolsó napját, órűáit, ugyanis a Víz mapok után mindig tűz napok jönnek (Rák után az Oroszlán, Skorpió után a Nyilas, Halak után a Kos) amikor már érezni a következő minőséget. Csökkenő holdnál kevesebb lemosó, felmosószer is elég. 

Növő hold (újholdtól holdtöltéig) –Háztartásban valamennyire hasznos napok

 Levegő és Tűz elemű napok ilyenkor is jobbak, esetleg a Szűz napok – ha nagytakarítást nem is tudunk vagy akarunk végezni, porszívózni, port törölni és rendet tenni jók, valamint kiválóak a Mérleg napok otthon tervezésre és bútor tologatásra.
Az Ikrek napok szervezésre, ügyintézésre
A Mérleg otthon tervezésre: ilyenkor vegyük elő a színes magazinokat és egy jó kávé mellett nézzünk ötletek után 
A Vízöntő napokon ne futkossunk sokat – de ez a nap még növő holdnál jobb, mint sok más nap 
A Tűz napokon növő holdnál is jobban szárad minden – mosni – néha ilyenkor is kell… 

Háztartásban kevésbé hasznos napok:

Növő holdban Víz és Föld napok használjuk másra: befektetés, pénzügyi tervezés, esetleg kerti munka, locsolás – vagy élvezzük a munkánk eredményét. Ha elkerülhetetlen, hogy ezken a napokon a háztartásban dolgozzuznk, akkor a szobanövényekkel pepecselhetünk, vagy barkácsolhatunk. Legtöbbször nem esik jól egyébként sem igazán a munka.
 
Némi száraz takarítás a Föld elemű napokon és egy kis rendrakás hasznos. Varrjuk fel a leesett gombokat.
A Víz napokon: élvezzük a munkánk eredményét, esetleg locsoljunk, ha nem esik. A mosás, lemosás nehezen szárad és a foltok is makacsabbak… Pláne ne akarjunk lomtalanítani. Inkább nézegessünk  fényképeket… 

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error: Content is protected !!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az Uniós Törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmed arra, hogy az a Weboldal ún. "cookie"-kat vagyis sütiket használ. A sütik apró, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve, ha az "engedélyezem" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát. További információ

Bezárás