Hulladék nélkül,  Programok

Hulladékból sok-sok termék! – A kilállítás

Az ünnepek előtt még volt szerencsém eljutni a VAM Design Centerben január 3-ig állomásozó Hulladékból Termék Kiállításra és egy kicsit elbeszélgetni a főszervezővel, Hankó Gergellyel is, aki végigvezetett a kiállításon. A kiállításon rengeteget tanultam, új ötletekkel, tippekkel is gazdagodtam, és megerősített abban, hogy érdemes “fáradozni” a szelektív gyűjtéssel, hiszen valóban nagyon sokoldalúan lehet felhasználni azt a temérdek anyagot, melytől a háztartások, emberek igyekeznek megválni.

Miért mentem el és miért javaslom másnak is?

A kiállítás témája több okból is megfogott.

Egyrészt: magam is szívesen barkácsolok megunt, leselejtezett, mások által hulladéknak ítélt tárgyakból új dolgokat: példálul ruhák, textil maradékok rendszeresen kapnak “műhelyemben” új formát évek óta, régi bútorokat, lakberendezési tárgyakat is mentettem már meg a kidobástól azáltal, hogy kreatív célokra használtam, varróműhelyemben évek óta kiszolgált, újra dekorált cipős és egyéb karton dobozok szolgálnak tárolóként, de ajándék doboz vagy ékszerdoboz is készült már csokis dobozból stb. Úgy is fogalmazhatnám: nálunk a dolgok nem rendeltetésszerű használata teljesen általánosnak mondható…

Másrészt: magam is szelektíven gyűjtöm a hulladékot évek óta, és érdekelt, mi minden készülhet ezekből a gyűjtőkbe került anyagokból. Korábban a Szemét Világ kiákllításon már láttam pár jó példát és néhány kreatív televíziós műsorban is, de így, együtt még nem volt alkalmam megtekinteni, mi is lesz a sorsa annak, amit az emberek szelektíven gyűjtenek.

A kiállításon, amellett, hogy valóban összegyűjtve, rendszerezve láttam a lehetőségeket, számos meglepő felhasználási módot is láttam. Lenyűgözött a kiállított termékek, főként a különféle hulladéktípusokban rejlő lehetőségek sokfélesége.

Említésre méltó a látványos szemléltetés is: az installációk bemutatják az egyes anyagfajtákat és az újra feldolgozás folyamatát, lépéseit, az egyes anyagok kiinduló, köztes, és végső állapotait, valamint fotók és folyamatábrák, leírások is segítenek a tájékozódásban. Maguk a bemutató táblák is újra papírból vannak…

papirbutor2

Papír, ami elérhető…  az újra papír lehetőségei – papír a bemutató tábla is!

A kiállítást önállóan és tárlatvezetéssel is végig lehet nézni. Ha csendes szemlélődésre vágysz, akkor nézz körül önállóan, ha plusz információkra is, akkor vegyél részt a tárlatvezetésen. Bár maga a kiállítás is igen bőséges és informatív, az élő szóban hozzáfűzött kommentek sokat segíthetnek a megértésben. Jó ha jegyzetet is viszel, bár a legtöbb információ a kiállítás honlapján is megtalálható arra az esetre, ha nagy lenne a tömeg vagy elkalandoznál (ez bizony előfordulhat), esetleg a rengeteg információban “elvesznél” kicsit. A vezetőktől kérdezni, segítséget kérni is lehet.

A kiállítás egyik fő célja, hogy felhívja a figyelmet a szelektív gyűjtés fontosságára és a hulladékkezeléssel kapcsolatban a felelős gondolkodásra lakossági és ipari szinten, továbbá a tudatos vásárlás fontosságára, egyben oktatási, környezeti nevelési célja is van: a felnövekvő generáció minél környezettudatosabb nevelését tartja szem előtt. Ehhez gyerekenek szóló programokkal, játszóházzal, előadásokkal, iskolai versenyekkel is hozzájárul, tehát a gyerkőcöket se hagyd otthon!

_mg_5000__3_

A tudatos vásárlás az első lépés, mellyel megelőzhetjük a szemét felhalmozódását.
Nem lehet elég korán kezdeni… Fontos, hogy gyermekeinket is mielőbb erre neveljük

A szemét felhalmozódást te is megelőzheted!

Elsőként lássuk, mi is a különbség a szemét és a hulladék között: hivatalos, szakmai megnevezés szerint a hétköznapi szemét Települési Szilárd Hulladék, ám a két fogalom mégis más-más feleslegessé vált termékek utal.

A különbség az, hogy a szemét abból keletkezik, amit válogatás nélkül a kukába dobunk, majd így a szeméttelepre és az égetőkbe kerül, és haszonként legfeljebb hőt termel az elégetés során, viszont az égés során rengeteg káros gáz is keletkezik. Évente csak Magyarországon kb. 80 tonnányi szemét kerül a szemétlerakókba, vagyis 3 Gellérthegynyi! Ezt a lakosság és az ipar együttesen hozza létre, mégis rengeteg és csökkenthető lenne odafigyeléssel. A lakossági igények folyamatos növekedése, a fogyasztási láz eredményeként egyre több szemét keletkezne és végül mindent ellepne, ha senki nem szelektálna. Ha ezt így folytatnánk, hamarosan belefulladnánk a saját magunk által termelt szemétbe!

A jó hír az, hogy TE is tehetsz érte, hogy ez másképp alakuljon: egyszerűen ne mindent a kukába dobj, hiszen így rengeteg értékes alapanyagtól fosztod meg a világot! Abban a pillanatban, hogy kiválogatod a szemetet és fajták szerint szelektálod, újrahasznosítható hulladékká válik, amit számtalan módon újra fel lehet dolgozni ipari és kézműves, akár iparművészeti remekművekké!

Hogyan szelektáljunk?

Tehát ne a szemétbe, hanem a szelektív gyűjtőkbe és a komposztálóba dobjuk azt, vagy adjuk le a kijelölt hulladék udvarokban.

szelektivenA műanyagot (sárga tartályba), papír (kékbe) és fém (szürkébe) hulladékot taposd laposra! Az üveget szelektáld tovább színes (zöldbe) és fehér  üvegre (fehérbe). A szerves, lebomló hulladékból kiváló komposzt lesz! Ha nem tudod, mit hova kell dobni, látogass el a Hulladékból Termék kiállítás honlapjára (vagy a kiállításra), a Szelektív Szemétgyűjtés menüpontban mindent részletesen megtalálsz, vagy használd a HuMuSz Hulladékos ABC című ingyenes tájékoztatóját (nyomtatott és online verzió is létezik).

Miért szelektáljunk?

A hulladékok különböző fajtáiból egyenként is rengeteg terméket lehet készíteni újrahasznosítással. Néha egészen meglepő új termékek jönnek létre. Csak néhányat említek, hiszen a kiállítás honlapján ez is megtalálható részletesen és élőben is megnézheted:

A papírból újra könyvek, füzetek, toalett papír és kéztörlők, csomagoló anyagok, irodai irattartók, papír hengerek vagy akár bútorok is lehetnek. Az újra papír hengerek és „gerendák” erősségét bizonyítja, hogy a japán építész Shigeru Ban még házat is épített papírból és a paírbútorok elbírnak egy felnőtt embert is…

080520-szemetbol_termek-06-dcs_resize_resize_resize

A kartonpapírból készült bútorok nem csak mutatósak, de elbírnak egy felnőtt embert is!

tetra2_kicsiA „tégla” italos karton dobozok felaprításával és az őrlemény meleg préselésével egy kemény, forgácslaphoz (megjelenésben és tartósságban) hasonló lap hozható létre, mely akár bútorlapnak is kiváló. Ezek a dobozok több rétegből állnak: fém, műanyag és papír. A műanyag alkotórész a feldolgozás során, magas hőfokon megolvad, megkeményedik és a többi alkotóval együtt a préseléssel egy kemény lappá áll össze. Ez a lap néhány milliméter vagy akár több centiméter vastag is lehet. Tartós pult, vagy akár asztallap is lehet. A bevonatlan lap a benne látható színes papír és fólia daraboktól még mutatós is.

A műanyag termékekben rengeteg lehetőség rejlik: háztartási eszközök és tárolók, ipari eszközök, tárlók, kerti eszközök (ültető „cserepek”, ládák), szerszámok, közúti kellékek (pl. fekvő rendőr!), de akár a festett fára megszólalásig hasonlító kerti pad!, vagy akár a zöld tetők szigetelésére alkalmas lapok is készülhetnek. A szelektív hulladéktárolók anyaga is újra feldolgozott műanyag. Sőt gyeprács és játékok, játszóterek is készülhetnek.

muanyagok_meg

Mert ez műanyag! – kertben, háztartásban, iparban is megállják a  helyüket az újrahasznosított
műanyagból készült termékek

A PET palackok és egyéb műanyagok egy részét például Kínában használják fel és többek között műszálat készítenek belőle, melyből végtermékek ezrei készülhetnek: esernyő, plüss játék, tartós bevásárló szatyrok, esőkabát, polár pulóver és ruhaneműk, varró cérna, selyem alkalmi ruha és művirágok és akasztók a ruhákhoz stb.

londoni_ventillatorBalragumi,: Fém, elsősorban az alumínium italos palackok újrahasznosítása szintén nagyon hasznos: a londoni metró szellőztető ventillátora hazánkban készül újrahasznosított alumíniumból, de ipari gépalkatrészek és számos más termék is a szelektív gyűjtésnek köszönhető.

Jobbra: Újra feldolgozott gumiból többek között akár játszótereken, futópályákon, tornatermekben stb. lerakható puha járólap vagy kertben leszórható „faforgács” utánzat is készülhet, mely esztétikus és véd a sérülésektől. A margitszigeti futópályát is újra-gumi borítja.

 

 

szamtechA kiszolgált számítógépek, híradástechnikai, irodai és háztartási készülékek a műszaki boltokban leadhatók, sok helyen, ha újat veszünk, árkedvezményt is adnak. Ezeket is számtalan módon újra tudják hasznosítani.
Erről és a veszélyes hulladékokról még lesz szó később…

komposztteaHa vakopmposzt1_n kertünk, a komposztálásra is gondoljunk, bár kicsiben akár az erkélyen is megvalósíthatjuk. A konyhában keletkező szerves hulladékok nagy része komposztálható. Részletes komposztálási útmutató hamarosan a blogon is lesz, de a HuMuSz Komposztálás a családban című ingyenes útmutatója is remek. Ha csak egy parányi, erkély vagy balkon nélküli garzonban élsz, akkor se keseredj el: a szorgos komposztálók rád is gondoltak és megalkottak egy szerves öntözőszert Komposzt Tea néven, mely biztosan jobb a szobanövényeidnek, mint más nem organikus “tápoldat”. A komposztálásról hamarosan több szó esik még…

celluxAz ipari hasznosításon túl hulladékból hazánk kreatív elméi sok más kézműves terméket is létrehoztak. Újrahasznosított bőrből, kerékpár gumiból, textilekből, papírból, kerékpár küllőből, gumilabdából és óriásplakátból stb. A kreatív termékeknek szintén egy külön cikket szánok hamarosan sokfélesége miatt.

Néhány érdekes adat:

A kiállítást 3,5 év alatt, 37 helyszínen közel 200 000 ember látta. A kiállításról készült térítésmentesen megrendelhető DVD-ből 2 év alatt kb. 2500 példány fogyott és valószínűleg nagyon sokan látták, hiszen sokan iskolákban vagy más helyszíneken levetítik diákoknak és más érdeklődőknek.

Ha nem hiszed, járj utána! …

A képekért és a tárlatvezetésért, részletes információért köszönet Hankó Gergelynek.

Helyszínekről, részletekről bővebben:

Hankó Gergely
Tel.: 70/249-61-13
Drótposta: gergely(kukac)okopack.hu
http://kornyezetbarat.hulladekboltermek.hu

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error: Content is protected !!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az Uniós Törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmed arra, hogy az a Weboldal ún. "cookie"-kat vagyis sütiket használ. A sütik apró, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve, ha az "engedélyezem" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát. További információ

Bezárás