A Hold,  Holdnaptár online

Holdnaptár – 2024 18. hét

2024 április 29- május 5. 
 
A héten a Hold a csökkenő  Baktól a Kosig ha
lad.   

 Zöld napok a héten: – A hold május 1-én éri el a 3. negyedet (13:27).  A héten végig csökken a hold, és majd a következő héten lesz újhold (május 8-án). Ennek megfelelően mozognak a természetben a nedvek is a növényekben és a környezetünkben, a szervezetünk is reagál rá. A Nyilastól a Bikáig felszálló ágban van a hold, vagyis a nedvesség felfelé áramlik, majd az Ikrekben vált át leszálló ágba. A Kosban tehát felszálló energiák vannak és minden fejben dől el.

Egész héten lehet rendezkedni, nagytakarítást elvégezni vagy akár lomtalanítani is. A héten május 1-én ünnepnap is van a hét közepén. 
A Bakban bármit is rendbe tehetünk, a Vízöntőben szintén – kivéve a kertet. Levegő jegyeknél a nyövényeket hagyjuk békén. A Halakban locsolhatunk és vizes takarítást is tolhatunk. és vasárnap a Kosban szintén lehet sokmindent megújítani. 

 Egyéb hatások

Április 29-én a Vénusz átlép a Bikába a saját jegyébe (a Nap már a Bikában jár).

A Mars eléri a Halakban járó Neptunuszt (tévedés, megtévesztés akarattal).

Április 30. A Mars belép a Kosba, a saját jegyébe

Május 2. A Vízöntőben járó Plútó hátrálni kezd

 ——————————————————————-

Hétfőn a csökkenő hold folytatja útját a Bakban kedd délutánig (16:19).

Az az időszak, amikor a csökkenő hold a Bakban jár rendkívül jó rendezkedésre, a feladataink átgondolására. Írjuk is fel a terveinket. 

Alkamas pénzügyeket, gazdasági dolgokat átgondolni, rendezni, de most könnyű tévedni, akár szándékosan is megtéveszthetnek, behúzhatnak a csőbe. 

  Alkalmas az időzítés a határidőnapló, a pénzügyek áttekintésére (figyelem, nem költésre!), olvasásra, a következő hét pontos megtervezésre,  listák írására.  Alkalmas idő valaminek a pontos  kivitelezésére. Takarításra, rendrakásra, portalanításra, növényeket gondozhatjuk.

Gondot fordíthatunk valamilyen rutinra, vagy annak bevezetésére, szokások, rutinok tervezésre, követők (Bullet Jornalban – angolul tracker) elkezdésére. (Ebben a Bak nagyon jó, a rutinokban, képes nagyon fegyelmezetten betartani az időhöz kötött tevékenységeket, vagy esetleg önmaga elhatározni ezeket, majd szigorúan véghez is vinni).  Szokáskövetőket el lehet most indítani, ha jók vagyunk ebben, de aki ismeri magát annyira, hogy csak elkészíti nagyon lelkesen, hogy aztán soha többé elő ne vegye, annak most se biztos, hogy érdemes erre papír alapon vállalkozni. Aki egyébként kitartó és szereti figyelni, hogy alakulnak a tervei, szokásai, annak érdemes. Egy próbát megér, mindenesetre és ezek indítására a Bak hold kiváló. (Bevallom, én ritkán csinálok ilyet, bár van Bullet Journalom évek óta a szokáskövetőket hamar abbahagyom, egyedül egy hangulat követőm működik többé-kevésbé – néha azt is utólag töltöm ki). 

Aki hozzám hasonlóan használja a Bullet Journal módszert (főoldalon találsz ajánlót hozzá), most még érdemes lehet akár hosszabb távú, vagy éves naplót elindítani és átgondolni, milyen oldalakra van szükségünk várhatóan. (A tavaszi napéjegyenlőség jelzi a kozmikus újévet, a tavasz, a kikelet valóban sokkal inkább valami új kezdete). Érdemes kielemezni az eddigi naplóvezetési szokásainkat (azt is, ha eddig nem volt) és megtervezni a következő negyed vagy fél évet, célokat kitűzni, részletezni, leírni. 

Jó kozmetikai masszázsra, szőrtelenítésre, arctisztításra, testtisztításra, körömvágásra. 

A Bak hold bőr holmi tisztítására is jó. azonban vegytisztításra nem! Kifényesehet a szövet. 

 A Bakhoz a csontok, a térdek tartoznak főleg, legyünk észnél a sportoknál, ne terheljük meg, ha mégis sikerül, akkor borogatással, krémekkel kezeljük. A síelést és extrém téli sportokat most a napokban inkább hagyjuk ki, ha valaki bárhova ment/megy is a hegyekbe, ahol nyomokban még lehet hó: Tátra, Alpok magasabb hegyein még májusban is lehet hó, hideg). Aki sportos kiruccanáson van a héten, legyen óvatos, menjen inkább wellnessbe ezeken a napokon, vagy intézzen ügyeket, menjen a városba, faluba vagy maradjon a szálláson pihenni.

Növények ápolására, télikerti munkára alklamas napok  és kb mindenre, ami munka, ami kitartást igényel, azt most érdemes elindítani. A “favágó”, adminisztratív és pénzügyi munkára, “matekozásra” is jó, amihez általában nem mindenkinek füllik a foga (az enyém biztos nem). Ha valaki, vagy a gyermeke valamilyen reál tárgyból gyengébben áll, most érdemes dolgozatra vagy vizsgákra, (felvételire, érettségire) készülni. 

Komoly megbeszélésekre is sort keríthetünk. Pénzügyi téren kifejezetten jó például örökösödési témákra, vagyon rendezésre, hétköznap hivatalos ügyek intézésére, de minden apróbetűs részt is olvassunk át nagyon alaposan, beszéljük át. A munkamorált is erősíti, megszilárdít. 

Kedden délután 16:19-kor a csökkenő hold  átlép a Vízöntőbe és csütörtök estig (19:51) marad a jegyben.  Szerdán ünnepnap van, érdemes kihasználni a napot rendezkedésre, selejtezésre, tavaszi szezonváltásra.

 A Vízöntő holdnál még növő hold esetén is lehet lomtalanítani, elengedni dolgokat, de Újholdhoz közelítve aligha lehet ideálisabb napokat találni erre.  Most igazán alaposan “kirángathatjuk a csontvázakat” a szekrény mélyéről is – a régóta lapuló felesleges dolgokat ajándéknak vagy adományba is adhatjuk. Adjuk olyannak, aki hasznát veszi. Akár le is porolhatjuk és felújíthatjuk a dolgokat, valami új célra használhatjuk, akár teljesen másra, mint amire tervezték.  Gondoljuk át a berendezést, elrendezést.  Ami törött, dobjuk ki, vagy ami már nem igazán tetszik, adjuk most tovább, ne tegyük el, ne dédelgessük tovább. 

Aki csütörtökön dolgozik, remélhetőleg még lazábban indul a nap ünnepnap után, bár a középiskolákban a héten vannak a ballagások, hiszen a jövő héten érettségik lesznek. Viszont a szervezésnek a levegős jegy jót tehet. (Végre a múlt hét óta a Merkúr is előre halad). .  

Alkalmas szellemi feladatokra, újításokra, családi összejövetelekre és magányos olvasásra egyaránt vagy számítógépes (főleg online), vagy más innovatív játékokra, szójátékokra. Kertben/udvaron, ha van csak pihenésre jó, beöltözve, ha van kertünk vagy balkonra kiülni, a virágokat, növényeket – télikertben, lakásban –  ilyenkor csak csodáljuk, ne kezeljük. Inkább sétáljuk egyet,  de figyeljünk a lábainkra, ne menjünk túl sokat egyszerre, főleg városban, aszfalton. Alkalmas a hétvége utazásra, családi és társas hétvégére, bulira vagy takarításra, rendrakásra egyaránt – lakásmegújításra (pl ha le akarunk cserélni valamit).  

Csütörtök este (19:51) a csökkenő hold átlép a Halakba és szombat estig (21:40) marad ebben a jegyben. Remélhetőleg a ballagásokat nem mossa el az eső, a vizes Halak jegyben.

 Leginkább arra figyeljünk, ne igyunk alkoholt és ne szedjünk be bódító gyógyszeket vagy nagyon nézzük meg, mit veszünk be és mennyit, főleg, hogy a Halak ura, a Neptunusz most szintén a Halakban van. A ballagási szerenádok, bankettek ne ázzanak el alkoholban…  Téves gondolatok, és érzelmi kilengés esetén ne a bódulatban keressünk menedéket, mert nagyon könnyű túladagolni most – tévedni. Inkább sírjuk ki magunkat vagy bokszoljunk párnát vagy az edzőteremben a boxzsákot, vagy nézzünk otthon filmet és fogjuk arra, hogy miért sírunk. Választhatunk romantikus regényt is. Egyéb hatások is erősíthetik az érzelmi túláradást. 

Nagyon könnyű tévedni a nap folyamán is – mint többször említettem. Most simán össze tudjuk téveszteni a sót és a cukrot és egymás helyett használni tévedésből vagy bármi hasonlót elnézhetünk. Ne kárhoztassuk magunkat. Nem feltétlenül a mi “készülékünkben” van a hiba. Biztos ami biztos, mégis inkább otthon készítsünk ebédet, mert akkor legalább tudjuk, mit tettünk bele. Most inkább ne rendeljünk semmit. 

A Halak hold alkalmas vizes takarításra, mosásra, felmosásra, de ablakot ne most tisztítsunk (azt jobb a Vízöntőnél). Lehet locsolni is – elsősorban télikeri és szobában levő növényeket. 

Legjobb, ha korán megfürdünk és megyünk aludni és már nem csinálunk semmit, maximum lábat áztatunk. Érzékenyebb lelkű olvasók most a romantikus esti olvasmányon vagy filmen pityereghetnek. Esti meditációba könnyen belealudhatunk. 

Szombat este 21:40kor a csökkenő hold belép a Kosba és az első májusi vasárnapon – Anyák napján is itt lesz. Már közeledik az újhold is. A Kos alkalmas megújulásra, a Kos kirobbanő sportokra, gyorsan letudható tevékenységekre. A vasárnap délután alkalmas egy sebtiben megejtett, gyors takarításra “ott, ahol a papok táncolnak” módon (aki nem ismerné a mondást: ahol látszata van, ahol mindenki látja, csak a szoba közepén, az eldugottabb helyeket kihagyva). Kicsit tessék-lássék módon legalább intézzük el, amit feltétlenül el kell végezni. Nem kell túltolni. Persze, lehet alapos is…

Vasárnap köszöntsük meg az anyukákat és még kicsit frissítsük fel a fejünket….

A Koshoz a fej, agy, szemek tartoznak, és bizony ez az, ami fájhat kicsit, vagy lemerültnek érezhetjük. Ha vasárnap nincs energiánk, nem hat ránk a kirobbanó Kos energia, pihenjünk le kicsit, pihentessük a szemeinket. Ne igyunk túl sok koffeines italt, nem fog segíteni, csak rövid időre felpörget. Fehérjében gazdag ételekkel tartsuk szinten az energiánkat vagy gyümölcsökkel, zöldségekkel – nem feltétlenül kell húst enni, lehet magokkal, hüvelyesekkel, és aki bírja, tejtermékekkel. 

Bárminek a megújítása is szóba jöhet: munkahely keresés, otthon megújítás, stb.), életmódváltás, új dolgok kipróbálása is a tavaszi Kos holdhoz passzol. Új frizura, smink, új színek, új stílus… Kísérletezhetünk kicsit, szakítsunk időt magunkra, énidőre. Pakoljuk ki a szekrényt és próbáljuk meg tükör előtt a darabokat, próbáljunk ki új kombinációkat, új stílus elemeket, frizurákat. 

Mozgásra kiválóan alkalmas nap, fogyasszunk elég vizet is, mert a tüzes Kos szárít. Próbáljunk ki esetleg új mozgásformákat, új edzés fajtát, új gyakorlatokat, új útvonalon menjünk futni, mondjuk. Kicsit szakadjunk ki a mindennapi rutinokból. 

Otthon is újíthatunk, új színekkel, új elrendezéssel, bár most nem annyira ennek van ideje (a lakberendezés inkább a Kos ellenpólusához, a Mérleghez tartozik, de ilyenkor is lehet kitalálni újat). Akár valami új takarítási megoldást vagy eszközt próbálunk ki, az is jó. Ha eddig törtük a fejünket, most valósítsuk meg. 

További tippek a hétre a napi listákban: 

Április 29., Hétfő    Péter

csökkenő hold, Bak    felszálló   hold, föld  elem 

ajánlott:

életmód: melegen öltözni, réteges öltözködés, fokozott méregtelenítés, bőr, körmök ápolása (főleg benőtt), kozmetika: pattanások kezelése, hidratálás, főleg szeles napokon; szőrtelenítés, láb- és körömgomba kezelése;  vértisztítás, gyenge kardio edzés, ízületek – főleg a térd, boka – kímélése, ha megerőltettük, borogassuk; sószegény étrend, föld feletti növényrészek jók, a gyökér nem annyira (felszálló nedvek), szárzeller, petrezselyem zöldje különösen jó léböjt kúrához is, tisztít; háztartásban: bőr holmik ápolása, ruhák karbantartása, javítása, szobanövények ültetése; munkában: világos gondolkodás, kevésbé mozgalmas, anyagi természetű feladatok, pénzügyek, banki ügyintézés, adminisztráció, komoly, mély beszélgetések, időmenedzsment
nem ajánlott: ruhák vegytisztítása, térd, csontok, ízületek erős terhelése, nagyobb kihagyás után nem szabad erőltetni, hegyi túra, síelés, foci

Április 30., Kedd  Katalin Kitti, A méhek napja

csökkenő hold, Bak/Vízöntő 16:19 felszálló     hold föld/levegő   elem 

16:18-ig ajánlott:

életmód: melegen öltözni, réteges öltözködés, fokozott méregtelenítés, bőr, körmök ápolása (főleg benőtt), kozmetika: pattanások kezelése, hidratálás, főleg szeles napokon; szőrtelenítés, láb- és körömgomba kezelése;  vértisztítás, gyenge kardio edzés, ízületek – főleg a térd, boka – kímélése, ha megerőltettük, borogassuk; sószegény étrend, föld feletti növényrészek jók, a gyökér nem annyira (felszálló nedvek), szárzeller, petrezselyem zöldje különösen jó léböjt kúrához is, tisztít; háztartásban: bőr holmik ápolása, ruhák karbantartása, javítása, szobanövények ültetése; munkában: világos gondolkodás, kevésbé mozgalmas, anyagi természetű feladatok, pénzügyek, banki ügyintézés, adminisztráció, komoly, mély beszélgetések, időmenedzsment
nem ajánlott: ruhák vegytisztítása, térd, csontok, ízületek erős terhelése, nagyobb kihagyás után nem szabad erőltetni, hegyi túra, síelés, foci

16:19-től ajánlott:

életmód: alsócomb, lábszár, kíméletes mozgatása, futás, kardio edzés, mozgás szabad levegőn, erős fényvédelem; vénák, visszerek védelme, mirigyek tisztítása, méregtelenítés, könnyű ételek; szellemi kihívások, intuitív gondolatok, béklyóktól való szabadulás (minden szinten), elengedő meditáció, ha más nem megy; 
háztartásban: főleg kamra, pince, tértisztításra kiváló alkalom, elengedés, nagytakarítás, szellőztetés mindenhol – legalább az este folyamán – az Újhold energiáját használjuk ki – akár idejétmúlt kapcsolatokat, vagy bármit, amit nem szolgál, engedjünk el; 
munkában: lehetőleg home office vagy távollét, „kimenős” munkák, ügyfelek látogatása, megbeszélések, meeting, közös programok, közösségi média, új ötletek keresése, újítások, reform ötletek, cégreform, új karrier célok, fejlesztések, média;
szabadidő: könnyű, városi séta, kulturális közös programok, beszélgetések,  szabadság, kávéház
nem ajánlott. zsíros ételek, lábak terhelése, sok járás, vagy állás, megerőltető séta, főleg visszér problémák esetén, locsolás, kerti munkák általában

Május 1, Szerda Fülöp, Jakab  Ünnepnap, munkaszüneti nap, A munka ünnepe,

                                               A munkavállalók szolidaritási napja

csökkenő hold, Vízöntő  felszálló    hold levegő   elem 

ajánlott:

életmód: alsócomb, lábszár, kíméletes mozgatása, futás, kardio edzés, mozgás szabad levegőn, erős fényvédelem; vénák, visszerek védelme, mirigyek tisztítása, méregtelenítés, könnyű ételek; szellemi kihívások, intuitív gondolatok, béklyóktól való szabadulás (minden szinten), elengedő meditáció, ha más nem megy; 
háztartásban: főleg kamra, pince, tértisztításra kiváló alkalom, elengedés, nagytakarítás, szellőztetés mindenhol – legalább az este folyamán – az Újhold energiáját használjuk ki – akár idejétmúlt kapcsolatokat, vagy bármit, amit nem szolgál, engedjünk el; 
munkában: lehetőleg home office vagy távollét, „kimenős” munkák, ügyfelek látogatása, megbeszélések, meeting, közös programok, közösségi média, új ötletek keresése, újítások, reform ötletek, cégreform, új karrier célok, fejlesztések, média;
szabadidő: könnyű, városi séta, kulturális közös programok, beszélgetések,  szabadság, kávéház
nem ajánlott. zsíros ételek, lábak terhelése, sok járás, vagy állás, megerőltető séta, főleg visszér problémák esetén, locsolás, kerti munkák általában

Május 02., Csütörtök  Zsigmond, Zoé

csökkenő hold, Vízöntő/Halak 19:51 felszálló   hold  levegő/víz elem 

estig ajánlott:

életmód: alsócomb, lábszár, kíméletes mozgatása, futás, kardio edzés, mozgás szabad levegőn, erős fényvédelem; vénák, visszerek védelme, mirigyek tisztítása, méregtelenítés, könnyű ételek; szellemi kihívások, intuitív gondolatok, béklyóktól való szabadulás (minden szinten), elengedő meditáció, ha más nem megy; 
háztartásban: főleg kamra, pince, tértisztításra kiváló alkalom, elengedés, nagytakarítás, szellőztetés mindenhol – legalább az este folyamán – az Újhold energiáját használjuk ki – akár idejétmúlt kapcsolatokat, vagy bármit, amit nem szolgál, engedjünk el; 
munkában: lehetőleg home office vagy távollét, „kimenős” munkák, ügyfelek látogatása, megbeszélések, meeting, közös programok, közösségi média, új ötletek keresése, újítások, reform ötletek, cégreform, új karrier célok, fejlesztések, média;
szabadidő: könnyű, városi séta, kulturális közös programok, beszélgetések,  szabadság, kávéház
nem ajánlott. zsíros ételek, lábak terhelése, sok járás, vagy állás, megerőltető séta, főleg visszér problémák esetén, locsolás, kerti munkák általában

Halak hatásokat lásd a következő napnál

Május 03, Péntek ímea, Irma,   A nevetés világnapja, A nemzetközi sajtószabadság napja

csökkenő hold, Halak  felszálló   hold  víz elem  

ajánlott:

egészség: idegrendszer védelme, lelkiek, méregtelenítés, böjt – szervezet átmosása, jóga, tai chi, izzasztó edzések, szauna,  talpmasszázs, lábfejek ápolása, lábfürdő, szemölcsök eltávolítása, Újhold meditációk, imaginációk, a képzelet kiszínezi a világot; jobb otthon maradni, ha tehetjük, legalább délután, este,
háztartásban: növényápolás, locsolás, mosás; munkában: a köz java az én elé kerül, társadalmi felelősségvállalás, közösségi média, betekinteni, betekintést adni a kulisszák mögé, hétvégi nyílt nap, csapatépítés, kiállítás
kertben: öntözés, ha nem esik, esetleg már fűnyírás, virágok trágyázása, levéltermések ültetése, vetése, burgonya ültetés, palántázások 
nem ajánlott: nem minőségi szénhidrátok, cukros ételek, stressz, lábfej, lábujjak műtétje, káros szerek: kávé, gyógyszer, alkohol stb. (minden duplán hat), hajnyírás, hajmosás, nyílt állásfoglalás, metszés, szobanövények levágása

Május 04, Szombat  Mónika, Flórián         Az esélyegyenlõség napja

csökkenő hold, Halak/Kos 21:40  felszálló   hold  víz/tűz elem  

21:40-ig ajánlott:

egészség: idegrendszer védelme, lelkiek, méregtelenítés, böjt – szervezet átmosása, jóga, tai chi, izzasztó edzések, szauna,  talpmasszázs, lábfejek ápolása, lábfürdő, szemölcsök eltávolítása, Újhold meditációk, imaginációk, a képzelet kiszínezi a világot; jobb otthon maradni, ha tehetjük, legalább délután, este,
háztartásban: növényápolás, locsolás, mosás; munkában: a köz java az én elé kerül, társadalmi felelősségvállalás, közösségi média, betekinteni, betekintést adni a kulisszák mögé, hétvégi nyílt nap, csapatépítés, kiállítás
kertben: öntözés, ha nem esik, esetleg már fűnyírás, virágok trágyázása, levéltermések ültetése, vetése, burgonya ültetés, palántázások 
nem ajánlott: nem minőségi szénhidrátok, cukros ételek, stressz, lábfej, lábujjak műtétje, káros szerek: kávé, gyógyszer, alkohol stb. (minden duplán hat), hajnyírás, hajmosás, nyílt állásfoglalás, metszés, szobanövények levágása

Kos hatásokat lásd a következő napnál

Május 05, Vasárnap  Györgyi, Adrián, Anyák napja

csökkenő hold, Kos   felszálló   hold  tűz elem  

ajánlott:

általában:  bárminek a kezdete, új kezdet, új kapcsolatok; láncok, kötelékek elszakítása, elszakadás a régi dolgoktól, rossz szokások feladása, régi felszámolása, elengedése;
lelki szinten: megválni idejétmúlt kapcsolatoktól (akár szakítás), belső érzékelés képességét erősíteni, harmadik szem csakratisztítás; egészség: gyümölcs, termések,fehérje fogyasztása, folyadékpótlás – sok folyadék, főleg víz fogyasztása;  érzékszervek, főleg szem és orr kezelése természetes kúrákkal,szemek ápolása, borogatása, pihentetése; érzékszervek kímélése, fej masszázsa, akupunktúra, borogatás;  böjtölés; stresszt levezető könnyű mozgás, ütős sportok (tenisz, squash), küzdősportok, kardio edzés, kirobbanó mozgás, vagy legalább jóga, chi kung, tai chi, könnyebb kirándulás, utazás; életmódváltás kezdete;
háztartásban: gyorsan elvégezhető feladatok, éléstár, raktár takarítása, szellőztetés mindenhol, lakás takarítása, nagytakarítás, lomtalanítás, tértisztításra is jó, ha nincs jobb alkalom, rendrakás, szellőztetés; ablakok tisztítása is felújítási munkálatok – tavasztól őszig kiváló napok; kertben: fákat, bokrokat metszeni

Nem ajánlott: sok kávé, csoki, cukor, stressz (könnyen migrénhez vezet), fej, agy, szem, orr műtét, türelmet igénylő feladatok, fokozott stresszel járó tevékenység, kávé, csoki stb.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error: Content is protected !!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az Uniós Törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmed arra, hogy az a Weboldal ún. "cookie"-kat vagyis sütiket használ. A sütik apró, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve, ha az "engedélyezem" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát. További információ

Bezárás