A Hold,  Holdnaptár online

Holdnaptár – 2023 38. hét

2023 szeptember 18 – 24.
 
A héten a Hold a növő  Mérlegtől a növő Bakig ha
lad.   

Szeptember 22-én a Hold eléri az első negyedet a Bakban 21:31-kor

zöld napok a héten: 

Szeptember 22., Péntek      Autómentes Világnap

A hétvégén:   Takarítási világnap (szemétszedési világnap)  

A héten a hold végig nő, élettani, valamint a hangulatra és a környezetre gyakorolt hatásai is ennek megfelelően előbb a növekedésről, telítődésről szól.  A hét végén már közel lesz a Szeptember 29-én bepontosodó holdtölte is.  

 A héten nő a hold, ha tehetjük, inkább pihenjünk.  Aki teheti, töltődhet vízparton, vizes wellnessben, vagy a hegyekben, ahol jól érzi magát.. A hét jó utazásra, de a hét elején még hatással lehet ránk a Nap-Neptunusz szembenállása, ami tévedéseket, félreértéseket elvétéseket hozhat. Aki kirándul, hegyet mászik, nézzen a lába elé, és a vízben is legyen észnél. Igazán nehéz állások most nincsenek, de azt se lehet mondani, hogy habkönnyű lesz a hét. Végre elindult a Merkúr is előre és hamarosan előre halad majd újra egyre több bolygó. A hét jó utazásra egyébként, a hét közepén a Nyilas holdban biztosan. 

A hét elején nem igazán ajánlott gyógyászati és fogászati beavatkozásokat tervezni, a hét második felében már lehet.  A hét végén már a Mérlegbe lép át a Nap, szeptember 23-án reggel (07:49).

 Hétfőn még a Mérlegben indul a növő hold, de csupán 05:58-ig marad ebben a jegyben, akkor átlép a Skorpióba, így a nap nagy része már ebben a jegyben telik majd. Szerda délutánig marad (15:05) majd a Skorpióban. 
 
Feszültek lehetünk  és nyűgösek. Lelkileg érzékenyebbé válhatunk,  a vizes jegyek az érzelmeinket is érinthetik. Minden méreganyag erősebben hat. A Skorpióhoz testi szinten a húgyvezetékek és a nemi területek tartoznak. Túl sok mindenre nem jó ez az este, nap, de alkalmas intim együttlétre, kis esti romantikázásra legalább… (Régi hippi mottó: Ne háborúzz, szeretkezz… fogadjunk szót!) Bújjunk korán ágyba egy jóleső fürdő/zuhany után. Kerüljük az italozást, főleg a Nap-Neptun szembenállás miatt is (a Neptunusz a kábulat is, alcsonyabb szinten). 

A háztartásban esetleg mosni, felmosni alkalmas, vagy locsolni, de most minden lassan szárad, ablakmosásra a legkevésbé jó – próbáltam. Ne szellőztessünk hosszan. Aki teheti, menjen fürdőbe, vizes helyre – még Mérleg holdnál az előző hétvén vagy hétfő hajnalban induljon el, vagy majd Nyilas holdnál – és élvezze a nyári kényeztetést. Alkalmas meditációra, relaxálásra is. Mossuk ki magunkból a stresszt. Aki otthon tölti ezeket a napokat, szintén jól eshet egy lazító fürdő, relaxálás, pihenés. Ne toljuk túl a munkát, ha eddig nem tettük (házimunkát sem).  Akinek már be kell menni dolgozni… nos velük mélyen együttérzek, nekem is mennem kell… Ez van, próbáljuk meg túlélni. Hajat inkább ne vizes holdban járó holdnál mossunk.

Szerda délután (15:05) átlép a növő hold a derűsebb, könnyedebb Nyilasba és péntek késő estig (21:20) marad. Utazni jó ez az időszak, ha valaki most indul vagy már hazafelé jön, akkor is. Útnak is indulhatunk, de elgyünk körültekintőek az úton. Aki már elindult korábban, élvezze a pihenést. Egyéb hatások miatt műtétre nem igazán alkalmas a hét, de 20-án már lehet, ha nem halasztható sokáig. 
Jól telhet a hét második fele, könnyedebb, derűsebb hangulatban. Esetleg alkalmas lehet bulira, kerti partira a péntek este, ha az időjárás engedi, de ne igyunk túl sokat. Alkalmas az idő kisebb kirándulásra, sétára, mozgásra, fogyasszunk fehérjében gazdag ételeket. Nyilas testi szinten a csípőt és a combokat veszi célba, ami az energia tartalékolását illet, ide hízhat, aki arra hajlamos.  Olvasgassunk, pihenjünk, töltsük a  hétvégét wellness-el, ha elutaztunk. Otthon alkalmas kisebb  takarításra, főleg a kamrában, használjuk el, ami már kevésbé fér el, válogassunk abból, ami van, mielőtt lejárna a szavatossága.

Itt említeném meg: számos civil szervezet felhívja a figyelmet arra, itthon és külföldön is, hogy a lejárati dátum inkább  arról tájékoztat sok terméken, hogy jobb előtte elfogyasztani, de akkor sem romlik meg feltétlenül,, ha elmúlt az adott dátum. Sok száraz vagy hűtőben tartott termék, konzerv termék azután is még jó ideig biztonsággal fogyaztható: por állagú ételek vagy tészták, stb. legfeljebb veszít kicsit a színéből, vagy észre se vesszük. Ha nem molyos a gabona, a liszt, a pudingpor, száraztészta, gabona, hüvelyesek, stb. nyugodtan használjuk fel. A hüvelyeseket akár le is fagyaszthatjuk, így megelőzhetjük a nünükéket.

Az is megoldás, ha nem veszünk meg ezekből egyszerre többet, hanem egy csatos üvegben hol ilyen, hol olyan hüvelyest tárolunk rövid ideig. Ezt Bea Johnson: Zero Waste Otthon könyvében olvastam és nagyon jó ötletnek tartom. Legjobb lista szerint vásárolni, hetente, két hetente, vagy, ha valaki gyakrabban megy vásárolni, mert közel van a bolt, még kevesebbet kell hazavinnie a tervei szerint. Ahogy nálunk egy családtag szokta mondani: “Ma már van a boltban minden, annyi, hogy el is adnak belőle” 🙂 Szüleink, nagyszüleink idején még szokás volt spájzolni, tartalékolni, ma már, aki városban lakik, nem feltétlenül kell és nem egy termék vásárlási mennyisége időről-időre korlátozva is van. Én már csak a nem romlandó hozzávalókat tárolom leginkább. A molyosodásra, bogarasodásra hajlamos árut csak akkor veszem meg, amikor főzni akarok belőle. A fehérrépát (gyökeret), zellert és több más zöldségből a megvett mennyiség egy részét lefagyasztom felaprítva.

Alkalmas idő a hét második fele – különösen a Nyilas hold a jövőtervezésre (álmodozásra), nagyvonalú tervekre, és önálló tanulmányokra – vagy tanulmányok megtervezésre, jelentkezésre, beiratkozásra (ősszel induló tanfolyamokra, képzésekre), tanszerek, taneszközök, könyvek, sporteszközök és felszerelés vásárlására. Most mehetünk könyvtárba is. (Ha valami a tanév elején lemaradt és most derül ki, hogy kell, pótoljuk). 

Pénteken késő este, 21:20-kor a hold átlép a Bakba és hétfő  hajnalig (00:29) ebben a jegyben marad.  Ezen a héten nem különösebben spékeli meg ezt a hatást más, neccesebb állás, de a Szaturnusz még hátrál.  

Alkalmas az időzítés a határidőnapló, a pénzügyek áttekintésére, olvasásra, a következő hét pontos megtervezésre,  listák írására. Korán feküdjünk le, ha másnap dolgozni kell menni. Alkalmas idő valaminek a pontos tervezésre (kivitelezésre most még kevésbé).  Takarításra, rendrakásra, portalanításra, növényeket gondozhatjuk tápoldattal, de semmiképpen ne vágjuk vissza most inkább. Gondot fordíthatunk az esti rutinra, vagy annak bevezetésére. Szokások, rutinok tervezésre. (Ebben a Bak nagyon jó, a rutinokban, képes nagyon fegyelmezetten betartani az időhöz kötött tevékenységeket, vagy esetleg maga elhatározni ezeket, majd szigorúan véghez is vinni).  Szokáskövetőket már szeptemberre, vagy már októberre is érdemes előkészíteni, 30, 60, 90 vagy akár 100 napos új szokás követőt elindítani.

Jó kozmetikai masszázsra, hidratálásra, krémekkel, olajokkal “feltöltésre”, iszappakolásra, vitaminkúrára és ásványi anyagokkal való “feltöltődés” megkezdésére. A Bakhoz a csontok, a térdek tartoznak főleg, legyünk észnél a sportoknál, ne terheljük me, ha mégis sikerül, akkor borogatással, krémekkel kezeljük. 
Növények ápolására, kerti munkára alklamas napok  és kb mindenre, ami munka, ami kitartást igényel, azt most érdemes elindítani. A “favágó”, adminisztratív és pénzügyi munkára, “matekozásra” is jó, amihez általában nem mindenkinek füllik a foga. Ha valaki, vagy a gyermeke valamilyen reál tárgyból gyengébben áll, most a hétvégén érdemes dolgozatra vagy előre hozott (őszi) érettségikre készülni. 

Komoly megbeszélésekre is sort keríthetünk. Pénzügyi téren kifejezetten jó például örökösödési témákra, vagyon rendezésre, hétköznap hivatalos ügyek intézésére a hét elején érdemben is, de a hétvégén elő lehet készíteni a papírokat. 

További tippek a hétre a napi listákban: 

Szeptember 18., Hétfő   Diána 

növő hold, Mérleg/Skorpió 05:58     leszálló   hold levegő elem  

05:58-tól ajánlott: (Mérleg hatásokat lásd az előző napoknál)

egészség: pihenés otthon vagy máshol, csak enyhe terhelés, medenceöv lazítása, nyújtása, melegen tartása, húgyutak tisztítása, gyógynövénnyel táplálása – pl ülőfürdő, nyugtató fürdő és gyógyteák, szauna gyógynövényekkel, csalántea, vértisztítás, sok folyadék, női és férfi intim masszázs, intimtorna, víz alatti torna, mellápolás, szex, elengedő meditáció, belső ösvények kutatása, lelki terápiák;
háztartásban: virágok locsolása, táplálása 
nem ajánlott: terhesség esetén bármi terhelés, nemi szervek terhelése, műtétje, hajápolás, hajvágás, ágynemű szellőztetése, fák, bokrok kivágása, festés, lakkozás

Szeptember 19., Kedd     Vilhelmina, Dorián     
növő hold,  Skorpió    leszálló hold   víz elem

ajánlott:

egészség: pihenés otthon vagy máshol, csak enyhe terhelés, medenceöv lazítása, nyújtása, melegen tartása, húgyutak tisztítása, gyógynövénnyel táplálása – pl ülőfürdő, nyugtató fürdő és gyógyteák, szauna gyógynövényekkel, csalántea, vértisztítás, sok folyadék, női és férfi intim masszázs, intimtorna, víz alatti torna, mellápolás, szex, elengedő meditáció, belső ösvények kutatása, lelki terápiák;
háztartásban: virágok locsolása, táplálása 
nem ajánlott: terhesség esetén bármi terhelés, nemi szervek terhelése, műtétje, hajápolás, hajvágás, ágynemű szellőztetése, fák, bokrok kivágása, festés, lakkozás

Szeptember 20., Szerda         Friderika, Európai kultúra napja, A gyermekek világnapja

Emléknap a rabszolga-kereskedelemrõl és annak felszámolásáról   

növő hold, Skorpió/Nyilas 15:05    felszálló     hold víz/tűz elem 

 15:05-ig ajánlott:

egészség: pihenés otthon vagy máshol, csak enyhe terhelés, medenceöv lazítása, nyújtása, melegen tartása, húgyutak tisztítása, gyógynövénnyel táplálása – pl ülőfürdő, nyugtató fürdő és gyógyteák, szauna gyógynövényekkel, csalántea, vértisztítás, sok folyadék, női és férfi intim masszázs, intimtorna, víz alatti torna, mellápolás, szex, elengedő meditáció, belső ösvények kutatása, lelki terápiák;
háztartásban: virágok locsolása, táplálása 
nem ajánlott: terhesség esetén bármi terhelés, nemi szervek terhelése, műtétje, hajápolás, hajvágás, ágynemű szellőztetése, fák, bokrok kivágása, festés, lakkozás

15:05-től ajánlott:

egészség, életmód: fehérjében gazdag táplálék, gyümölcs, termés, föld feletti részek jók;  kirándulás, nagyobb séta – nem hegyi, könnyebb torna, fitnesz, jóga, úszás; wellness, szépítő fürdő, sok folyadék, belek tisztítása, masszázs, főleg alsó testtájon, cellulitkezelés, visszér ápolása;
házimunka: hosszabb szellőztetés, szobanövények visszavágása, lecsipkedése; nagytakarítás, főleg a kamrában, mélyhűtőben
szabadidő: kifelé fordulás, társasági élet, jótékonyság, közös programok, hagyományőrző programok, jövőtervezés
Nem ajánlott: túl sok koffein, cukor, édesség fogyasztása, visszér műtét

Szeptember 21, Csütörtök  Máté Mirella, A hála világnapja, ENSZ nemzetközi békenap, Alzheimer-világnap

növő hold, ,  Nyilas  felszálló     hold  víz  elem 

egészség, életmód: fehérjében gazdag táplálék, gyümölcs, termés, föld feletti részek jók;  kirándulás, nagyobb séta – nem hegyi, könnyebb torna, fitnesz, jóga, úszás; wellness, szépítő fürdő, sok folyadék, belek tisztítása, masszázs, főleg alsó testtájon, cellulitkezelés, visszér ápolása;
házimunka: hosszabb szellőztetés, szobanövények visszavágása, lecsipkedése; nagytakarítás, főleg a kamrában, mélyhűtőben
szabadidő: kifelé fordulás, társasági élet, jótékonyság, közös programok, hagyományőrző programok, jövőtervezés
Nem ajánlott: túl sok koffein, cukor, édesség fogyasztása, visszér műtét

Szeptember 22., Péntek      Móric, Autómentes Világnap

növő hold, első negyed a Bakban 21:31, Nyilas/Bak 21:20   tűz/föld elem  

ajánlott:

egészség, életmód: fehérjében gazdag táplálék, gyümölcs, termés, föld feletti részek jók;  kirándulás, nagyobb séta – nem hegyi, könnyebb torna, fitnesz, jóga, úszás; wellness, szépítő fürdő, sok folyadék, belek tisztítása, masszázs, főleg alsó testtájon, cellulitkezelés, visszér ápolása;
házimunka: hosszabb szellőztetés, szobanövények visszavágása, lecsipkedése; nagytakarítás, főleg a kamrában, mélyhűtőben
szabadidő: kifelé fordulás, társasági élet, jótékonyság, közös programok, hagyományőrző programok, jövőtervezés
Nem ajánlott: túl sok koffein, cukor, édesség fogyasztása, visszér műtét

(Bak hatásokat lásd a következő napoknál)

Szeptember 23 , Szombat    Tekla, Lina, Takarítási világnap, NEMZETKÖZI HULLADÉKGYŰJTŐ NAP

  növő hold, Bak leszálló   hold  föld elem  

ajánlott:

életmód: bőrápolás, bőrradír, manikűr, pedikűr, kozmetika, testápolás, hidratáló ápolás, körmök ápolása, csontok, ízületek, főleg a térd kímélése, borogatása, sószegény étrend;  mély, komoly gondolatok, meditáció, pihenés, otthon karbantartása;  hivatalos ügyek intézése, átnézése, számvetések készítése, ingatlanügyek
kertben
: földben előforduló kártevők irtása, gyökértermések konzerválása,
munkában: világos gondolkodás, kevésbé mozgalmas, anyagi természetű feladatok, pénzügyek, banki ügyintézés, adminisztráció, komoly, mély beszélgetések, időmenedzsment
nem ajánlott: metszés, műtétek, főleg térd, ízületek, csontokat megerőltető edzés, fokozott balesetveszély! (hegyi túra, foci, futás)

Szeptember 24, Vasárnap   Gellért, Mercédesz, Takarítási világnap

  növő hold,  Bak  leszálló   hold   föld elem  

 ajánlott:

életmód: bőrápolás, bőrradír, manikűr, pedikűr, kozmetika, testápolás, hidratáló ápolás, körmök ápolása, csontok, ízületek, főleg a térd kímélése, borogatása, sószegény étrend;  mély, komoly gondolatok, meditáció, pihenés, otthon karbantartása;  hivatalos ügyek intézése, átnézése, számvetések készítése, ingatlanügyek
kertben
: földben előforduló kártevők irtása, gyökértermések konzerválása,
munkában: világos gondolkodás, kevésbé mozgalmas, anyagi természetű feladatok, pénzügyek, banki ügyintézés, adminisztráció, komoly, mély beszélgetések, időmenedzsment
nem ajánlott: metszés, műtétek, főleg térd, ízületek, csontokat megerőltető edzés, fokozott balesetveszély! (hegyi túra, foci, futás)

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error: Content is protected !!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az Uniós Törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmed arra, hogy az a Weboldal ún. "cookie"-kat vagyis sütiket használ. A sütik apró, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve, ha az "engedélyezem" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát. További információ

Bezárás