Divat-szépség,  Környezetvédelem

Fenntartható divat 2: Textil védjegyek és környezetbarát festékek

Az első részben már szó volt arról, hogy mitől lesz egy ruha öko vagy re-ruha, és néhány pontban részleteztük, hogy mitől nem… Ebben a részben az ökológiailag tiszta, jó minőségű textileket minősítő védjegyekről írok, illetve a környezetbarát színezésről.

Az első részben már szó volt arról, hogy mitől lesz egy ruha öko vagy re-ruha, és néhány pontban részleteztük, hogy mitől nem… Ebben a részben az ökológiailag tiszta, jó minőségű textileket minősítő védjegyekről írok, illetve a környezetbarát színezésről.

Minősítések

OEKO-TEX_100+_1000_120MM_160810Az ellenőrzött bio-textil termékek minőségét az International Association for Research and Testing in the Field of Textile Ecology) által alapított Öko-Tex Standard 100 minősítés szavatolja. Ez olyan ruházati terméket jelöl, amelyben nem, vagy csak határérték alatt találhatóak káros anyagok, a ruha semleges Ph-értékű és színtartó. A határérték tekintetében a legszigorúbb vizsgálatnak a bébi- és gyermekruhákat vetik alá, de hasonlóan szigorú a bőrrel közvetlenül érintkező ruhák (fehérneműk, pólók) vizsgálata is.

Az Öko-Tex 1000 címke ezen kívül még a gyártási folyamat egészének környezetvédelmi ellenőrzését is garantálja. A címkét olyan cégeknek ítélik oda, akik vállalják, hogy a termékkínálatuk legalább 30%-át az Öko-Tex 100 minősítésű termékek teszik ki.

A védjegy odaítéléséért a gyártóknak kell jelentkezniük, a vizsgálatok költségeit is ők állják. Magyarországon is több ruhaipari cég megkapta már a címkét, amelyet a magyarországi Öko-Tex ellenőrző központ, az Innovatex Zrt. laboratórium ítél oda, majd ellenőriz rendszeresen.

gots-ivn-best-logosAz Naturtextil IVN zertifiziert Best szigorúbb és több szempontra kiterjedő vizsgálati rendszer. A német Internationaler Verband der Naturtextilwirtschaft által 1990 óta kiadott védjegy nem csak a vegyszermaradványokat vizsgálja, hanem a gyártási folyamat egészét környezetvédelmi, sőt szociális szempontból is. A Naturtextil címkével ellátott termékek nem tartalmaznak semmilyen egészségre ártalmas anyagot, semmilyen mennyiségben! (A vizsgálat szempontjai hasonlóak az Öko-Tex vizsgálatéhoz, ám itt megengedett határértékek sincsenek!).

A termékek alapanyaga mindig ellenőrzött bio gazdálkodásból származó természetes szál (pamut, gyapjú, len, kender), és a gyártás egész folyamatában ügyelnek a környezet védelmére (környezetbarát festékeket, a kezelési eljárásoknál vegyi helyett mechanikus módszereket használnak), és szem előtt tartják a gyártó üzemekben dolgozók jogait és a munkavédelmi szempontokat.

Woolmark – Tiszta, élő gyapjú

Az Ausztrál Gyapjú Szövetséget 1937-ben alapították Nemzetközi Gyapjú Titkárság néven (IWS). Az Ausztrál Gyapjú Testületet 1936-ban hozták létre a Gyapjú Reklám és Kutatás Törvény alapján, az ausztrál a gyapjútermelés fejlődésének segítésére, és azért, hogy a gyapjú használata elterjedjen az egész világon. A II Világháború alatt a gyapjú forgalmát korlátozták, hogy a katonaságot kellőképpen ellássák gyapjúval, de 1945 után az USA-ba és a Dél-Afrikába tartó exportok által a szövetség gazdaságilag is megerősödött és arra törekedett, hogy mielőbb nemzetközi szervezetté váljon.

1952-ig több európai országban, Kanadában és Japánban is létrejött a szervezet helyi kirendeltsége (1947: Belgium, Franciaország, Olaszország, 1948: Kanada, Hollandia, Svédország, Svájc, 1951: Németország, 1952: Japán).

1963-tól a szervezet munkája kibővült a gyapjú promóciójával, kutatással, teszteléssel és nyers gyapjú marketing támogatásával.

1964-ben jött létre az IWS mai logoja. Az IWS célja egy nemzetközileg egységes image, védjegy létrehozása volt, amely a fogyasztók bizalmát élvezi és minőségi standardokat képvisel. Nemzetközi pályázatot írtak ki, amelyet egy olasz grafikusművész, a milánói Francesco Saroglia nyert meg, s ezáltal a jogot is, hogy megtervezze az IWS logóját – a Woolmark-ot.

A Woolmark Szövetség feladatai, tevékenységei közé tartozik a gyapjú technológiákkal és innovációkkal kapcsolatos üzleti tevékenység , műszaki tanácsadás, üzleti információk, a gyapjú szál bevizsgálása. A Woolmark, Woolmark Blend és Wool Blend védjegyek tulajdonosa. A márkák és emblémák szigorú és alapos kontroll alatt állnak, és világszerte elismert, egyedülálló jelképei a minőségnek és a teljesítménynek, vagyis, ha egy gyapjú termék a fenti emblémák egyikét viseli, az egyben a minőségi garanciát is jelent. A Szövetség együttműködik számos ruházati és lakástextil piacon jelenlévő, textilfeldolgozó, tervező és forgalmazó cégekkel az egész világon

A gyapjútermékek kereskedelmében fontos szerepet játszik az ausztrál, új-zélandi, dél-afrikai és uruguayi gyapjútermelők által alapított Nemzetközi Gyapjútitkárság (IWS) által bevezetett „Pure Virgin Wool”, azaz „tiszta élő gyapjú” nemzetközileg elismert minőségtanúsító védjegy. Az e jellel forgalomba hozott termékek száz százalékban tiszta gyapjúból készültek. A minőségtanúsító védjegy használata a Nemzetközi Gyapjútitkárság (Nagy-Britannia) engedélyéhez kötött. A valódi Woolmark védjegy szövött, és minden esetben megtalálható rajta a gyapjú logón kívül a gyártó regisztrációs száma, melyet a Woolmark Szövetség határoz meg. Az egyéb, nyomott címkék használata melyeken gyapjú logók találhatóak jogtalanul használtak, mögöttük nincs sem termék bevizsgálás, sem tagsági jogviszony. Csak a valódi védjegy garancia a minőségre.

A Woolmark védjegy olyan termékeket jelöl, amelyek tiszta élő gyapjúból vannak, és minőségük, megbízhatóságuk világszerte elismert.

A Woolmark Blend (gyapjú keverék) megerősíti az élő gyapjú meglétét a fonalkeverékben, amely nem gyapjú összetevőt is tartalmaz. (Ezzel a védjeggyel főleg textileken, szőnyegeken találkozhatunk.)

A Woolmark vagy a Woolmark Blend védjegyet viselő termékeknek meg kell hogy feleljenek a Woolmark Company által előírt szigorú minőségbiztosítási szabályoknak. Minden egyes bejegyzett gyapjú termék kategóriára meghatározzák a műszaki követelményeket, és csak azok az engedéllyel rendelkező gyártók használhatják ezt hivatalosan, akik ezeknek az előírásoknak megfelelnek. Ilyen előírás például, hogy a fonodák csak jóváhagyott fonalat használhatnak.

A Woolmark nem csak egy a gyapjútartalmat jelölő szimbólum, hanem a világ legnagyobb szál minőségbiztosítási rendszerének szerves része. A Woolmark egyedülálló, garantálja a gyapjú tartalmat, minőséget, és azt, hogy a Woolmark előírásokat állandóan ellenőrzik a vevői megelégedés érdekében.

A licence megszerzéséhez az is szükséges, hogy a gyártó, gyáron belül is jó minőségbiztosítási rendszerrel rendelkezzen. A termékre vonatkozó kérelem elküldése után, és csakis a termék elfogadó teszt sikeressége esetén a Woolmark Company még háttér információkat gyűjt az engedélyt kérő cégről, illetve a termékekről, majd ez alapján meghatározzák a licenc követelményeket és a licenc díj szintjét. A sikeres termék elfogadási teszt, valamint az éves használati díj befizetését követően a gyártó céget egyedi licenc számmal és bizonyítvánnyal látják el.

A Woolmark Company és annak védjegyei olyan hírnévvel és jogi kötelezettséggel rendelkezik, hogy a kiadott sorszámokat, a logók általuk meghatározott felhasználását a helyszínen elvégezzék, és intézkedéseket tegyenek a minőségi követelményeknek nem megfelelő, vagy a hamis áruk piacról való visszavonása érdekében.

Sajnos Magyarországon ez a fajta minőségbiztosítás, licenc ellenőrzés még gyerekcipőben jár, de remélhetőleg ez a pár tanács segít majd, hogy tényleg a kiváló, valódi minőséget vásárold  meg, és idővel a hamis, nem valódi védjegyet használó, gyenge minőségű terméket gyártók végre kiszoruljanak a hazai piacról.

A Woolmark Szövetség magyarországi tagjainak bevarró címkéi és az általános védjegy:

Woolmark-IWP-logo
woolmark-logos

 

A tiszta, jó minőségű gyapjú előállítására hazai terepen is van lehetőség. A hazai terepről egy későbbi bejegyzésben bővebben írok majd…

Környezetkímélő festékek

A legjobb, ha a textilt natúr formájában, színében, kezeletlenül használjuk, de manapság megoldható a környezetbarát színezés is:

Természetes színek.

A lehető legkörnyezetkímélőbb megoldás, ha az alapanyagot nem festik meg, hanem annak természetes színét használják. A gyapot természetes színei: halványkék, barna és lila. A gyapjú és az alpaka esetében érdemes a „natúr” színű termékeket keresni.

Földfestékek.

Ásványokból, fémekből nyert festékek. Az újabb fajták egyre több színben kaphatóak és egyre színtartóbbak.

Természetes festékek.

Növényekből, természetes anyagokból nyert festékek.

Környezetbarát rost-reaktív festékek.

Ezeket a szintetikus festékeket használják leggyakrabban a környezetbarát ruhagyártók. Mivel a festék nagymértékben (kb.70%) kötődik az anyag rostjaihoz, mosáskor nem oldódik ki, így igen kevés szennyvíz keletkezik. Másrészt ezek a festékek nem tartalmaznak nehézfémeket és más mérgező anyagokat sem. Sokféle színben kaphatóak, és kiváló a színtartósságuk. Ugyanakkor ne feledjük, hogy ezek a festékek még mindig szintetikusan, kőolajszármazékokból előállított anyagok.

Forrás:

http://www.originalwoolmark.hu

Zöld ruhák: Tanúsító védjegyek, címkék, 2010.01.14., Barna Györgyi

A fogyasztókat is szennyezik a ruhaipar vegyszerei, 2010.01.06. | Barna Györgyi

JÖN:

Néhány mosodában, tisztítóban ma már bio tisztítást is lehet kérni…

Mit árulnak el a ruhacímkék még?

A magyar gyapjú és öko-textil jelene és jövője – lehetőségek a fenntartható magyar textil- és ruhaipar megvalósítására

2 hozzászólás

  • 125515

    Szia!

    Ruházati biotextilt méteráruként egyelőre nem tudom, hol lehet kapni. Kész áruval és lakberendezési cikkekkel már találkoztam. Néhány új webshop jelentkezett nálam újabban, megkérdezem őket, hogy tudják-e. Én még nem találkoztam itthon ilyennel, neten se találtam, de lehet, hogy van.

    Ági

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

error: Content is protected !!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az Uniós Törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmed arra, hogy az a Weboldal ún. "cookie"-kat vagyis sütiket használ. A sütik apró, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve, ha az "engedélyezem" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát. További információ

Bezárás