Zöld zacskókra szavaz a kormány |

Zöld zacskókra szavaz a kormány?

Zöld zacskót? 

A napi 1,3 millió műanyag szatyrot átlagosan húsz percig használjuk. Biológiailag lebomló bevásárló szatyrokat kellene a boltoknak használniuk 2009-től, ha az Országgyűlés elfogadja Oláh Lajos MSZP képviselő parlamentnek benyújtott törvényjavaslatát.

plastikzacskos_lanyA bevásárló-reklámtáskáról és a műanyag zacskóról szóló előterjesztés kötelezővé tenné a biológiailag lebomló bevásárlószatyrok alkalmazását Magyarországon – írta az MSZP környezetvédelmi ügyvivője közleményében.

Magyarországon naponta 1,3 millió szatyor kerül forgalomba, és egy műanyag szatyrot átlagosan húsz percig használunk – érvelt a politikus. Hozzátette, hogy egy hagyományos szatyor lebomlási ideje 300-400 év.

A képviselő tájékoztatása szerint a növényi alapanyagból készített “zöld zacskó” sok tekintetben hasonlít a hagyományos műanyag zacskókhoz, de azzal ellentétben komposztálható, utána vízgőz, széndioxid és humusz keletkezik. Lebomlónak minősül a papír- és textiltáska is.

A hazai hipermarketláncok és a kiskereskedelmi bolthálózatok vezetőivel is konzultáló Oláh Lajos szerint a cégeknek lehetőségük lesz nem lebomló reklámszatyrot is használni, de azzal a feltétellel, hogy biztosítják a szatyrok nyolcvan százalékának visszavételét, vagy cseréjét. A kormánypárti képviselő szerint Magyarország a műanyag bevásárlószatyrokra kivetett darabalapú termékdíjjal megtette az első lépéseket a sokszor ingyenesen osztogatott reklámszatyrok visszaszorítására, de ez nem érte el a kívánt hatást.

——————————————————————————–
INDUL A ZÖLD ZACSKÓ PROGRAM

Dr. Oláh Lajos országgyűlési képviselő, a Magyar Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságának tagja, a Magyar Szocialista Párt Országos Környezetvédelmi Ügyvivője. A most tárgyalt környezetvédelmi kezdeményezés az egyik legátfogóbb, jelentőségét tekintve legkiterjedtebb és legkedvezőbb hatásokat ígérő lépéssorozatot vetíti előre a Magyarországon elterjedt csomagolási technológiák újragondolásának szempontjából.

1. A KEZDEMÉNYEZÉS EDDIGI LÉPÉSEI

• Oláh Lajos 2007 áprilisában levélben vette fel a kapcsolatot a hazai hipermarket láncok és kiskereskedelmi bolthálózatok vezetőivel, és arra kérte őket, hogy vizsgálják meg, milyen eszközökkel mozdíthatják előre a környezetvédelem ügyét. Azt javasolta, hogy a cégek kezdjenek összehangolt akciókat a környezetszennyezés csökkentése, és a vásárlókat megszólító szemléletformáló kampányok beindítása érdekében.

• 2007. május 11-én találkozóra invitálta az érintett vállalatok vezetőit, illetve a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium képviselőjét. A résztvevő vállalatok kinyilvánították elkötelezettségüket olyan megoldások kidolgozása mellett, amelyektől többek között az áru szállítása során fellépő szennyezés, vagy a bevásárlószatyrok és csomagolóanyagok környezetterhelésének csökkentése várható.

• Az eszmecserén felmerült, hogy több területen a teljes szektorra érvényes állami szabályozásra, vagy a jelenlegi jogszabályi keretek módosítására lenne szükség.

• Ennek érdekében dr. Oláh Lajos hozzálátott egy törvényjavaslat elkészítéséhez, mely az Európai Unió versenysemlegességét szem előtt tartva gyakorltilag kötelezővé tenné a biológiailag lebomló bevásárlószatyrok alkalmazását Magyarországon.

• A törvényjavaslat elkészült, melyet a képviselő eljuttatott Szili Katalin házelnöknek.

2. A TÖRVÉNYJAVASLAT LEGFONTOSABB ELEMEI

• A törvényjavaslat célja, hogy kereskedelmi szolgáltatók 2009-től lebomló bevásárló-reklámtáskákat alkalmazzanak a ma használatos és általuk ingyen vagy többnyire a termékdíjtétel áráért árusított műanyagszatyrok, hivatalos nevén műanyag bevásárló-reklámtáskák helyett. A javaslat értelmében azoknak az üzleteknek, amelyek nem lebomló alapanyagból készült szatyrokat adnak át, vállalniuk kell, hogy 80%-ban visszagyűjtik azokat vásárlóiktól.

• A törvénymódosítás sikeres elfogadásával Magyarországon egyre több környezetbarát alapanyagú csomagolástechnikai megoldás terjedhet el, nem csak a forgalomban lévő környezetbarát táskák aránya javulhat, de gyártásuk során is nagyobb szerepet kap a környezettudatosság, a fogyasztók körében pedig segíthet terjeszteni a környezettudatos fogyasztás igényét.

3. A ZÖLD ZACSKÓ

• A növényi alapanyagból készített zöld zacskó sok tekintetben hasonlít a hagyományos műanyag zacskókhoz, azonban komposztálható (utána vízgőz, széndioxid és humusz keletkezik).

• A zöld zacskó egyik alapanyaga a bioplastic, mely nagyon sokban hasonlít a hagyományos műanyaghoz, de a környezetvédelem szempontjainak jobban megfelel, jóval gyorsabban lebomlik.

• A hagyományos műanyag alapja az olaj, tehát a fosszilis energiahordozók, míg ez a műanyag megújuló növényi alapanyagokból készül és komposztálható, biológiailag lebomlik.

4. BESZÉDES ADATOK

• Magyarországon a lakosság évente megközelítőleg 300 ezer tonna műanyag hulladékot termel.
• Magyarországon naponta 1 300 000 szatyor kerül forgalomba.
• Egy műanyag szatyrot átlagosan 20 percig használunk.
• Egy hagyományos szatyor lebomlási ideje 300-400 év.
• Ha csak az ország fele egy nap eggyel kevesebb ilyen zacskót használ, akkor 5 000 000 nejlonzacskóval kevesebb kerül a szemétbe egy év alatt.
• A reusablebags.com  honlap információi szerint a világon naponta megközelítőleg másfél milliárd ingyenes nejlonzacskót osztanak ki a vásárlóknak.
• A magyarországi csomagolóipari vállalatok:
– 2004-ben 8900,
– 2005-ben pedig 9800 tonna műanyag zacskót és szatyrot gyártottak.

A fenti adatok ismeretében válik egyértelművé a komposztálható zacskók jelentősége a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés szempontjából. Globális problémáról van szó, de a számokon végigfutva jól látható: a 10 milliós Magyarországon is olyan mennyiségről, akkora tételekről beszélhetünk (ha például az évente fölöslegesen elhasznált műanyag csomagolást vesszük alapul), amelyeket nem lehet figyelmen kívül hagyni.

5. A MAGYARORSZÁGI ÁRUHÁZAK EDDIGI LÉPÉSEI

• A Tesco Magyarországon már 2005. nyarán bevezette a visszaváltható bevásárlótáskákat, továbbá papírtáskákat és lebomló szintetikus szatyrokat biztosítanak a környezettudatos vásárlóknak. Emellett 500 millió műanyag bevásárló szatyor felhasználásának megtakarítását tervezik a zöld klubkártyán gyűjthető pontrendszer bevezetésével, amelyek azon vásárlóknak járnak majd, akik újra felhasználják régi szatyrukat.

• Az Auchan-ban 15 forintért árusítanak úgynevezett „zöld szatyrot”, melyet az ügyfélszolgálatokon ingyen kicserélik, ha megsérül, így sokszor újra felhasználhatóak.

• A szupermarketekben és diszkontáruházakban általában eddig sem adtak ingyenes reklámszatyrot.

• A Sparnál és a Plusznál hagyományosan tartósabb reklámhordtáskát kínálnak 30–35 forintos áron.
• A Match döntött úgy, hogy a szatyrokra kivetett ökoadót a vásárlóira hárítja és 10 és 25 forintos áron kínál műanyag szatyrokat.

• A Spar az összes üzletében bevezette a biológiailag lebomló és komposztálható, kukorica-alapú bevásárlótáskákat.

A magyarországi áruházláncok láthatóan eddig is tettek – igaz, apró – lépéseket a környezetvédelmi szempontok érvényesítéséért. Feltételezhetően ebben a nyugat-európai anyavállalatok ottani kötelezettségei és a velük szemben megnyilvánuló elvárások is szerepet játszanak, illetve a kontinensen terjedő gyakorlat is ebbe az irányba hajtja őket, de a szabályok átalakításával, frissítésével, illetve a környezettudatos vásárlás igényének terjesztésével még komolyabb intézkedések és fejlesztések is elképzelhetőek a részükről.

6. NEMZETKÖZI PÉLDÁK

• Európában elsőként Korzika, Afrikában pedig a tanzániai Dar Es Salaam városa döntött a műanyag szatyrok betiltása mellett.

• 2007-ben a devoni Modbury az első brit város, amely megtiltotta a műanyag szatyrok használatát, ugyanis csak Nagy-Britanniában évente 13 milliárd műanyag szatyor kerül a háztartásokba, majd a szemétbe.

• 2007-ben az amerikai városok közül elsőként San Franciscóban tiltották be a kőolajból előállított műanyag szatyrok használatát. Így csak újra feldolgozható papírzacskóba, a természetben lebomló műanyagba, vagy sokszor használható textil szatyorba pakolhatnak a vásárlók a boltokban.

• Számos afrikai országban is betiltották már a műanyag zacskók használat: Ruandában és Eritreában akinél a repülőtéren műanyag szatyor van, elkobozzák.

• Vallóniában 2010-től kezdődően betiltják a műanyag zacskók nagybani forgalmazását, 2012-től pedig már a kiskereskedelemben is papírzacskóba kell pakolni a megvásárolt árut.”

Mellesleg az egyik áruházlánc által osztogatott szatyrot, amire ráírták, hogy biológialag lebomló műanyag, egyszer megpróbáltuk komposztálni… Nos, ez még nem járt teljes sikerrel, megsúgom. Nem tudom, mennyit kéne várni vele, de ha ősztől tavaszig nem bomlik le, akkor szerintem még nem teljes a siker. Szóval én a vászon szatyorra, fonott bevásárló kosárra és a többször használatos szatyrokra esküszöm továbbra is….

Annyira, hogy tavasszal mutatós és tartós szatyrokat gyártottam sajátkezűleg, maradék anyagokból, fa és nád fülekkel, amit párszáz forintért magad is beszerezhetsz hobbiboltban. A natúr fa füleket környezetbarát, vizes bázisú hobbylakkal és növényi alapú páccal kezeltem, hogy tartósabb és még szebb legyen. Ha elég anyagunk van, persze anyagából is varrhatunk erős fület vagy méteráru boltban kapható redőnygurtnihoz hasonló, erős, szövöt anyagból. Így biztosan sokáig tart, egydi darabunkat sokáig hordhatjuk.

Trendi darabok készülhetnek színes vagy nyers vászonból és egyéb környezetbarát anyagból, például rafia-szerű hálós szövésű anyag is kapható méteru boltokban, vászon béléssel tartósabb és nem potyog ki a tartalma. Béleletlen vászon szatyor elkészítése még egyszerűbb. A füleket erős fém karikára is erősíthetjük, díszthetjük. Másik előnye, hogy még a kezdő hobbyvarróknak se okoz gondot az elkészítése. Akár a gyerkőcöket is bevonhatjuk, a készítésbe és a díszítésbe…  Egy szórakoztató hétvégi program lehet a családnak és felüdülés a Földnek!

Te mivel járulsz hozzá a műanyag szatyrok visszaszorításához? Hogyan és hová jársz vásárolni?

A biológiailag lebomló zacskókról egyébként bővebben olvashatsz Tom Szaky: Hulladék-tudatosan c. könyvében (a szerk. megjegyzése utólag)

Vélemény, hozzászólás?

error: Content is protected !!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az Uniós Törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmed arra, hogy az a Weboldal ún. "cookie"-kat vagyis sütiket használ. A sütik apró, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve, ha az "engedélyezem" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát. További információ

Bezárás