Zero Waste és diéták |

Zero Waste és diéták

A hulladékmentességet és a hulladékcsökkentést mennyiben lehet összeegyeztetni a speciális diétákkal? Nos, nem mindig könnyű, főleg, ha a dietetikus is belép a képbe és főleg olyan élelmiszereket kell keresni, aminek a csomagolásán rajta van az összetétel.

Haladjunk a korral!

smartphone-1894723_640Sokat segíthet, ha online táblázatokból összeírod, hogy mit lehet és mit nem, vagy néhány megszokott élelmiszer kategória összetevőit összeírod és megkeresed a csomagolásmentes, vagy újrahasznosítható csomagolású verziót. Ha már eddig is törekedtél a hulladékcsökkentésre, talán rájöttél, hogy többnyire – talán éppen szerencsére – az egészségesebb élelmiszerek javát be lehet szerezni csomagolás nélkül: friss zöldség, gyümölcs, gabona és hüvelyesek kimérve is kaphatók, de pékáru is. Ha a diétát kezdted előbb, de most elhatároztad, hogy a hulladékot is csökkentenéd, akkor sincs gond, de lehet, hogy a diéta fog győzni. Úgy értem, ha orvos, vagy dietetikus által előírt szigorú diétán vagy – nem csak saját megfontolásból kezdtél neki – lehet, néha alkut kell kötni, vagy épp te leszel az, aki felfedezi, hogy a te diétád mellett sem lehetetlen küldetés a hulladékcsökkentés vagy épp  a zero waste.

Így is lehet olyan termék, amit egyszerűen csak csomagolással együtt lehet beszerezni, vagy a diéta betartásához, adagok követéséhez egyszerűen bizonyos termékeket kell megvásárolnod. Utánanézni persze ilyenkor sem árt, mert lehet, hogy felfedezel a közelben olyan boltot, ahol annak a csomagolásmentes vagy jobb fajta csomagolásban kapható verzióját megkapod. Papírban, üvegben, italos kartonban, jobb híján.

Diétás applikációk  és online táblázatok – élelmiszer alapanyag kategóriánként vagy a kerülendő összetevő alapján – ki is lehet listázni, jegyzetelni, de okos telefonon, mobil internettel akár az üzletben is van segítséged.

Már kész applikációk is vannak, melyek a diétázókat és különféle betegségek miatt diétára szorulókat segítik -magyar nyelven is. Számos applikáció a Webbeteg oldalról is letölthető Androidra és iOS-re is.

Androidra, angolul a TiqDiet

Apple és Android  DiaVitas

2017 legjobb diétás applikációi (angol)

4 mobil app a diétás fogadalmakhoz 

Online táblázatok – az egyik legjobb oldal a kalória és összetevő táblázatok terén a Kalória Guru – itt olyan élelmiszerek összetevőit is megtaláltam, amiről  azt se tudom, hogy pontosan mi az, csak sejtem. Szóval igencsak alapos munkát végeztek a készítők. Nem csak dieteikus által összeállított diétákhoz alkalmas, hanem kalória kalkulátora miatt önkéntes fogyózóknak és edzés miatt változtatók, életmód váltók számára is hasznos lehet. Az itt talált táblázatokban az összetétel és a kalória is fel van tüntetve, de receptek is vannak. Ezek segíthetnek online megnézni a nem csomagolt áruféleségek összetételét és kalóriatartalmát is.

Növényi alapú italok

Kókusz - kép: Pixabay
Kókusz – kép: Pixabay

Néhány fajta élelmiszert valóban ki lehet váltani. Növényi italokat is lehet speciális géppel készíteni, bár ez inkább csak hosszú távon éri meg. Ha mondjuk laktóz vagy tej érzékeny vagy, vagy a cukorral kell óvatosan bánnod és várhatóan nem (egyhamar) múlandó dologról van szó, hanem hosszú távú életmód váltásról, akkor érdemes elgondolkodni. Sajnos a gabona alapú tejek nem olcsók. Viszont érdemes lehet az alábbiakkal kísérletezni:

kókusztejpor   hígítása vízzel. Ebből a legnagyobb csomagolás a 500 g súlyú vödrös kiszerelés, amit online találtam, aminél a vödör szelektíven gyűjthető vagy újra használható. Kapható papír csomagolásban is 350 g csomagban  és van celofánban is 500 g súlyú csomagolás, de a celofánt nem lehet újrahasznosítani. Nagyobb kiszerelést eddig nem találtam.  Ebből azért jó pár liter ital lesz, vízforralóban forralt vízzel jól hígítható. Kipróbáltam. Lényegesen olcsóbb, mint a kész kókusz ital és követhető az összetevő táblázat. Válaszd  a nagyobb kiszerelést, ezzel is csökkented a csomagolással járó hulladékot.

Növényi tejszín hígítása vízzel. Receptek is bőven vannak. Mindenképpen gazdaságosabb, mint a literes, hígított tej verziót megvenni és kisebb a csomagolás is. Válaszd az italos kartont, az szelektálható. Válaszd a kókusz, zab vagy mandula italt, esetleg a mogyorót. A szójával vigyázz! Zab és kókusz italnak van tejszín változata is, ami még ízletes is és viszonylag jó élettani hatású.

Növényi édesítők

Sajnos, többé-kevésbé ezek a termékek is csomagoltak. Ha szerencsénk van, akkor legalább újrahasznosítható a csomagolás. Árban és csomagolás tekintetében is jobban jövünk ki, ha a kapható legnagyobb csomagolást vesszük (kb 1 kg) – háztartási volumenben. Legjobb hatásfokú az eritrit és a sztívia. A xillit és a nyírfacukor néven kapható édesítőknek magasabb a szénhidrát tartalma, a méznek meg a glükóz tartalma,így még a házi mézzel is vigyázz, ha a cukor bevitelt kell korlátoznod.  Ha nem gond a cukor, akkor az üveg betétes házi méz az egyik legjobb választás. Sok mézes gazda ma már domború mintás termelői mézes üvegben árulja a mézet és egyre több gazda vissza is veszi ezeket az üvegeket és újra is tölti. Keress olyat, aki megteszi. Nálunk a kerületben többen házhoz is hozzák. Érdemes közösségekhez is csatlakozni.

Csomagolt extrudált kenyerek, puffasztott gabona szeletek és kenyerek

Akinek a gluténnel vagy a cukorral, szénhidráttal gyűlik meg a baja, az tudja, hogy ezek a termékek többnyire csomagoltak. Saját sütésű kenyérre nem minden nap van érkezés, belátom, kisgyerek, munka, stb további nehezített pálya. Elszántsággal persze mindent lehet. Gluténmentes vagy szénhidrát csökkentett, stb. pékáru ára a csillagokig ér sokszor – sajnos – pont azokat sújtva ezzel, akik nem hóbortból térnek át ezekre a termékekre. Itt a csomagolásmentes kifli, zsemle lehet még megoldás, ami relatíve követhető egység.

Zsírok, olajok

Ebből vegyünk lehetőleg üvegeset. Az üveg az egyik legjobban újrahasznosítható csomagolás. Hidegen sajtolt olajok és kókuszolaj, kókuszzsír is kapható többféle kiszerelésben.

Tejtermékek

yogurt-1442034_640Sok helyen kapható kimért verzió, vagy kimérést támogató stand. Piacon, gazdáknál. Amikor tehetjük, sajtot, tejet, túrót vegyünk kimérten. Vagy lásd a növényi tejeknél. A témában megjelent könyv az Frank A. Oski: A tejről őszintén (Mandala-Veda, 2007) című könyvben is találsz recepteket, ha még a könyv kapható valahol (antikvár, vagy más kiadó új kiadása esetleg).

Tojás

Aki fogyaszthatja, a papír tojástartót választhatja. Tojás boltban (Örs Vezér tere közelében pl. van) vagy gazda piacon akár a vitt tartót is újratöltik. It, ha nem is bio terméket veszek, legalább mélyalmosat (2HU jelzés!), ami azt jelenti, hogy a csirkék szabadabban mozoghatnak és kevesebb tápot kapnak, mint a ketreces nevelés esetén (3HU). A humánus állattartási körülményekkel foglalkozik Magyarországon a Fauna Egyesület. A tojások számozásáról és besorolásáról is többet megtudhatsz náluk.

3 – ketreces nevelés – rendkívül sanyarú sorsú állatok, csak végszükség esetén vagyok hajlandó ilyet venni/enni, vagy ha nem tudom (kész áruban benne van, nem lehet ellenőrizni)

2 – mélyamos – szabadabb mozgás, kevesebb mesterséges takarmány

1 – szabad tartású – szabadon futkosó, háztáji baromfi, de kaphat tápot, kukoricát. Többnyire kapirgáló csirke

0 – bio – ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból, ellenőrzött bio körülmények között nevelt baromfi tojása, ha minden igaz…

kapirgálós csirke Kép: pixabay
kapirgálós csirke
Kép: Pixabay

Járj utána!  A csomagláson található logo, származási hely – ha tartóval együtt veszed, vagy a gazdának, ha lehet… láttam én már háztáji piacon 3-as tojást kirakva (pulyka méreg!)

A jelöletlen tojás, ha szerencséd van, akkor házi nevelésű. Piacon, gazdától vett tojás esetén előfordulhat. Kérdezd meg a gazdát, hogyan neveli a baromfit. Persze, ha rutinos, nyilván azt fogja mondani, hogy szabadon futkosnak, meg szuper bio. Legjobb, ha magad keresel fel olyan farmot vagy háztáji neveléssel foglalkozó gazdát, aki tényleg jól tartja az állatait. Akkor mehetsz biztosra. Ha erre nincs lehetőséged, akkor a 3-as kivételével a pénztárcádnak megfelelően válaszd az aktuálisan elérhető legjobbat és ne hagyd otthon a saját tartódat! Ha egyszerre vásárolsz többet, nem kell annyit futkosnod. Persze, a nagyon bevállalós, vidéki  vagy külvárosi olvasók saját tartással is próbálkozhatnak, de nyilván mindenki maga ismeri a korlátait.

Húsáru

Ha fogyasztasz húst, akkor keress olyan hentest vagy piaci árust, aki nem csinál ügyet abból, ha saját edénybe kéred a husit. Ez nálunk még keresés alatt. Illetve nem mindig egyszerű olyan edénnyel elindulni, amibe belefér a kívánt mennyiség, a mélyhűtésről nem is beszélve. Szóval ez fejlesztés alatt. Felvágottak többsége piacon és hentesnél is kapható kimérten. Ha az összetevők érdekelnek, nézd meg online vagy fotózd le egy csomagolt áru összetevő táblázatát. csak azért ne vedd műanyag csomagban, hogy lásd az összetételt. Legjobb a kimért csirkemell filé vagy egyéb tőkehús áru, magas hústartalmú felvágott.

Speciális diéták – speciális kérdések és online csoportok

Mivel már több, mint 10 éve foglalkozom egészséges táplálkozás témával mindenféle szinten és jó pár könyvet szerkesztettem, fordítottam a témában, és volt már dolgom sokféle diétával – legalább olyan szinten, hogy olvastam róla – tudom, se szeri se száma a speciális étrendeknek. Zero waste életmóddal és komolyabb mértékű hulladékcsökkenéssel csak tavasz óta foglalkozom, de most, hogy engem is érint speciális diéta, úgy gondoltam, megpróbálom összeegyeztetni a kettőt. Nem lehetetlen,  bár néha nem kicsi kihívás, pedig alig egy hete vágtam bele. Betartani a diétát és mindemellett minimalizálni a hulladékainkat, tényleg lehet kihívás, hiszen több szempontnak kell megfelelni.

Ha valamilyen speciális diétán vagy és kétségeid vannak, hol tudod a számodra szükséges terméket minél kisebb környezeti terheléssel is megoldani – mert ezt is szem előtt tartanád – érdemes online körülnézni vagy az egyre gyarapodó hulladékmentességgel, zero waste életmóddal foglalkozó online csoportokban is folyamatosan megy a tapasztalat megosztás. Ha kérdezel, lehet, hogy akad valaki, aki már tudja a választ, mert hasonló cipőben jár, vagy egyszerűen csak van tapasztalata eladóként stb. ne félj kérdezni! Nem csak te tanulhatsz belőle, hanem mások is járhatnak hasonló cipőben. Az online csoportok előnye, hogy a hasonló érdeklődésű és sorsú embereket összehozzák.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

error: Content is protected !!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az Uniós Törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmed arra, hogy az a Weboldal ún. "cookie"-kat vagyis sütiket használ. A sütik apró, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve, ha az "engedélyezem" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát. További információ

Bezárás