Itthon is meg lehet csinálni? |

Itthon is meg lehet csinálni?

Talán igen, de részben biztos. Míg az előző cikket fordítottam, kaptam egy kommentet egy korábbi bejegyzésemre, egy úr 300 kg rongyot akar elpasszolni.. A Vonzás Törvénye? Azt hiszem igen. Már évek óta létezik hazánkban is – egyre több – csere-bere piac, aminek azt hiszem jómagam vagyok az egyik jó példája és a blogon is számos ilyen eseményről adtam hírt az elmúlt két évben.

Az elmúlt két évben szinte elvétve vettem új ruhát, idén nyáron zöldségfélét is alig. Aki ismer, tudja, nem járok rongyokban, sőt, több és néha jobb ruháim vannak, mint valaha. Talán pénz nélkül 100%-ig még nem megy, hiszen rezsi azért van, de a költségeket jelentősen csökkenteni lehet a cikkben is leírt módszerekkel.  Nem is olyan régen közöltem cikket a freegan-ekről és akár bútort, lakást is cserélnek sokan már évek óta. Miért is ne? Egyre több ismerősöm számol be arról is, hogy kisebb munkákat is elvégeznek nála vagy végez ő maga valamiért cserébe.

Miközben a munkanélküliség hazánkban is évek óta rekord szinteket dönget és több millióan nem jutnak képességüknek megfelelő álláshoz, szakmájukból és a munkából kiesve, haszontalannak érezve magukat, mindennek megy fel az ára stb. sokak számára  a hasonló konstrukció talán segítség lehet, legalább ideiglenesen. Persze, ehhez “partner” is kell, aki igényli a szolgáltatást és a felkínált holmit, és tud is érte adni valamit cserébe. Így talán nem kopik el a tudás, nem a kukában végzi a régi holmi.

De azoknak is jól jöhet ez a csere-bere piac, akik úgy érzik, sok felesleget birtokolnak. Ugyan kinek a polcán ne porosodna pár sose olvasott könyv, sose használt tárgy és hány olyan hölgy van, akinek ne lenne legalább 1-2, évek óta őrizgetett ruhája azzal a céllal, hogy “majd belefogyok”, jó lesz ez még…  Ismerős? Kinőtte a gyerek, a családban már senkire se jó. “Te jó ég, úgy nő ez a gyerek, mint a gomba, nem győzöm ruházni! ” Éppen nem rég beszéltem egy ismerősömmel, aki hasonló cipőben jár. Egyedül neveli a gyerkőcöt, és nagyon szimpatikus számára ez a  megoldás, és sok olyan jól szituált fiatal is lelkesedett az elmúlt egy évben a csere-bere elvért. akinek bizony nem lenne gond pénzt adni egy új holmiért, de egyszerűen tudatában vannak annak, hogy ezzel a felesleget növelnék.Van, de minek, egyszerűen annyi holmit karban tartani, használni, ami manapság a fogyasztói társadalomban egy emberre esik, szinte lehetetlen.

Újabb széndioxid kibocsátás, ökolábnyom növelés és szeméthegyek fémjelzik a pazarló életút kilométer-köveit. Pedig bizony 1-2 éven belül olyan törvények és rendelkezések lépnek a világ számos országában életben, melyek korlátozni fogják a kőolaj alapú termékek fogyasztását és komoly adókat fognak kivetni ezekre. Újabb egyezmények születnek hamarosan, melyek az országok szén-dioxid kibocsátásának csökkentését célozzák majd, de míg most csak országos szinten kényszerítenek a nadrágszíj meghúzására, 2013-tól legkésőbb várhatóan egyéni szinten még jobban takarékosságra késztetnek majd bennünket. Ez utóbbi infot éppen tegnap hallottam egy webkonferencián. Mindezek figyelmeztető jelek arra, hogy valóban ideje a fogyasztásunkon elgondolkodni. Ha teljesen pénz nélkül egyelőre még nem is tud mindenki élni – vagy nem akar -a történet mégis elgondolkodtató. Persze, senkit sem biztatok arra, hogy holnaptól lépjen ki a munkahelyéről és adja el a lakását – ha még van. Csak nézzünk körül otthonunkban és környezetünkben egyelőre. Tényleg mindenre szükségünk van, valóban mindent meg kell vásárolnunk, amire szükségünk van?

Elképzelhető, hogy a világon jelenlévő javak elosztásával és cserélgetésével jó pár évig jól élnének egész országok. Ha nem is teljes életünkre, hanem csak néhány szegmensére alkalmazzuk a módszert, akkor is megláthatjuk, hogy mennyivel kevesebb kiadásunk lesz hamarosan. Élő bizonyítéknak érzem a saját életemet, hogy ez nem lehetetlen. Először próbáljuk ki egy vagy két életterületen a dolgot, aztán, ha bevált, terjesszük tovább az elvet.

Folyt. köv.

6 thoughts on “Itthon is meg lehet csinálni?

 • 2011-07-22 at 10:11
  Permalink

  Fel keltette az érdeklődésemet.
  Meg kellene csinálni itthon is.
  Probléma : kellene erre egy nagy raktár
  kiszállítás , ezt is meg kell oldani.
  Érdekelne, hogy kik csinálják itthon. Mi a tapasztalatuk
  Hogyan fogjak hozzá?

  Üdv. Gogi

 • 2011-07-22 at 14:43
  Permalink

  Sziasztok!

  Teljesen egyetértek. Amióta pl. magamnak és a családomnak csinálom a kozmetikumokat és a háztartásban is csak lebomló anyagokat (ecet, mosószóda, mosódió) használunk, sok Ft-tal csökkent a kiadási oldalunk. Emellett valahogy az igényeink is csökkennek, és új ötleteim támadnak a dolgok hasznosítására. Pl. van egy csomó női magazinom, amit két hete kiraktam egy ládában a lépcsőházba, hogy a szomszédok is tudják olvasgatni. Társasházban így megcsinálható egy kis házi könyvtár is: egy nagy doboz kell hozzá, és sok könyv. A társasházak maguk között is csinálhatnak csere-bere piacot akár. A rádióban pedig hallottam egy riportot lelkes fiatalokkal, akik Bmegyeren kezdtek el egy nem hasznosított telken gazdálkodni a tulaj engedélyével persze. Hinni kell benne, és kicsit az öregjeinket nekünk kell átnevelni, de megy ez, ha szeretnénk.

 • 2011-07-22 at 17:50
  Permalink

  @Gombkötő Gizella

  Kedves Gogi!

  A csere-bere boltra gondolsz? Vagy amolyan 0 forintos boltra? Tényleg jó lenne egy ilyen bolt, de már az is nagy lépés, hogy néha tartunk piacookat. Ha kisebb helységet valahol fent lehetne tartani ahová bejöhetnek állandóan cserélni az emberek, az jó lenne. Néhányan már amolyan házi cserét is szoktunk tartani, meg nagy nyitott börzéket is. Működik. A Budapesten Minden Ingyen oldalon pedig működik online. Szerintem a bolt akkor működhet, ha valakinek valóban vagy egy olyan helysége, amit erre átad és belemegy abba, hogy erre használják. Célszerű elnne egy “önfenntartó” épületben megcsinálni. Újrahasznosított régi bútorokkal stb. Látok benne én is rációt, valahol már működik ilyen szerintem.

 • 2011-07-22 at 18:09
  Permalink

  [welfin](#11520225)

  Szia!

  Örülök, hogy ilyen pozitív visszhangra talált ez a poszt és jó hallani, hogy mások is csinálnak ilyet. Jó visszajelzés. Igen, valóban van egy kert Bmegyeren és lehet, hogy ismerem is a fenntartókat. Nem tudom, hogy az a társaság-e, akikről én tudok, vagy van még egy másik is. A közösségi kertek is részei ennek a koncepciónak és ma már nem te vagy az első, aki épp aföldművelést hozza szóba ennek kapcsán. Saját készítésű kozmetikumot én is csinéáltam már a Zöld Otthon Akadémián. A papírokból meg mindenfélét készítek, még ékszert is. Igaz, más kellékeket is használok, de az újrahasznosítás egy nagyon kreatív módját találtam meg benne. Teljesen kikapcsol. Maradék textilekből is gyártok kisebb kiegészítóőket: szatyrot, mobil tokot , díszeket stb. Az elmúlt évek “gyűjteménye” sok téren eltart szerintem még akár évekig úgy, hogy alig kell venni hozzá valamit. Pedig én se vagyok egy matuzsálem éppenséggel :)) Hallottam már olyan külföldi kísérletekről, hogy valaki kipróbálta, hogy meddig tudja kihúzni azzal, amije van. Sőt, volt, hogy a kamrában, kertben lévő ételek mellé mi is alig vettünk vagy szinte semmit majd egy hónapig. Amit lehet könyvtárból olvasok ki és még sorolhatnám. Arra már én is gondoltam, hogy a régi magazinok egy részét közössé lehetne tenni valahol. Valamit persze megtartok: Burda, Praktika magazinokat pl :) nem adnám, mert néha egész régiekben is találok olyan ötleteket, mintákat, amit bármikor újra tudok használni. Persze mindez valaha pénzbe került, de mostvan… Azért kíváncsi lennék, meddig lehetne ezekkel elboldogulni úgy, hogy többet egyszerűen nem veszek…

 • 2011-08-20 at 19:56
  Permalink

  Kedves Olvasók/Szerkesztők/Írók!

  Ha hiszitek, ha nem, idén nem vettem még ruhát,csak a páromnak 4 pár zoknit. (Fehérneműt nem vennék használtan, maximum melltartót szoktam, azt is ki lehet áztatni Neomagnollal)
  Idén kb. 50-60 darab ruhát szereztem-egyetlen fillér kiadás nélkül. Hogy hogyan is? Egy barátnőm hívott csere-bere bazárokba, amik néha lakásban vannak, és az ismerősök szervezik; Vöröskereszten keresztül, Baptistákon keresztül, vagy éppen lomtalanításon. Vagy éppen jobb módú emberek hagyták a Szigeten a fesztivál után. Persze, a csere-berékre én is jó minőségű, nem kopott ruhákat vittem, (kinőttem, kihíztam, vagy nagy volt a Páromnak)tehát nem volt ingyen, de nem is fizettem érte.
  Járok kirándulni, ahol csalánt, bodzavirágot, csipkebogyót, kamillát, akác-és hársfavirágot..stb. gyűjtök. Ezeket megszárítom, és kész is a gyógytea. Vagy bodzaszörpöt.
  Nem árt, ha leporoljuk dédnagyanyáink házipraktikáit, ők szinte semmit nem dobtak ki! Mindent meg lehetett javítani pld, és ugye a természetes tisztítószerek. citrom,ecet, szódabikarbóna és a mosószóda.
  Szappant próbáltam csinálni, az nagyon büdös és macerás, de ha valaki büszkén használja a maga által készített szappant…
  Szóval vannak Földvédő és alternatív megoldások!

 • 2011-08-22 at 19:09
  Permalink

  [Alma](#11570578)

  Kedves Alma!

  Köszönöm, hogy megosztottad velem ezt az infot és örülök, hogy mások is csinálnak ilyen házi cseréet. Én is szoktam ilyen házi cserékre és nagy cserékre is menni, és nagyon élvezem. Én kb. 2 éve így öltözöm, úgyhogy abszolút elhiszem. Az is érdekes, hogy nem te vagy az első és egyetlen, aki többes számban ír nekem, noha 2 éve egyedül írom a blogot :)) Növi olaj alapú szappant mi is készítettünk a Zöld Otthon Akadémia keretében “főzés nélkül” ami nem büdös. Te is megtanulhatod, mert még mindig vannak szappanos foglalkozások minden hónapban. És kedves szerint rakhatsz bele saját gyűjtésű gyógynövényt is. Nagyon jó, ha ismered ezeket a praktikákat és a nagyi házi patika titkait, mert így nem csak vegyszerektől kíméled meg magad, de most kincs, főleg, hogy korlátozták a gyógynövények piacát…
  Egyébként alig dobunk ki valamit, nagyon sok dolgot újra hasznosítunk itthon. A használt papír egy része jó tüzelőnek, gyújtósnak a kandallóba is, de a lakkozott papírokból, kartonokból is tudok kreatív technikákkal hasznos dolgokat készíteni stb. házilag. Több mint 20 éve Burda rajongó vagyok, így a varrás, barkácsolás se okoz gondot. Amíg nem csereberéltem, addig is gyakran varrtam, bütyköltem. Ez nálunk családi vonás egyébként is. Saját otthonunkban is sok munkát magunk végeztünk el. Két éve elképesztő összegekből jövünk ki ketten, mégis megvan minden, amire szükségünk van, mert tényleg volt úgy hogy nem pénzért, hanem valami másért cserében végeztem el én is egyes feladatokat. Nem szeretem ezt a szót, de ahogy szoktuk mondani “barterbe” A csere-bere jobb szó rá. Vagy legtöbbször tényleg a megunt stb, de még jó holmikat cseréltem hasznosabbra. Plusz vigyázunk a többi meglévőre. Sportolni is lehet (majdnem) ingyen, ha van bringánk vagy két egészséges lábunk. Fehérneműt, zoknit és cipőt, törülközőt stb. higiénia miatt én se szívesen cserélek, de minden mást igen. nagyszerű társasági élmény és gazdaságos is :)))

Vélemény, hozzászólás?

error: Content is protected !!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az Uniós Törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmed arra, hogy az a Weboldal ún. "cookie"-kat vagyis sütiket használ. A sütik apró, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve, ha az "engedélyezem" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát. További információ

Bezárás