Hol bújnak meg a kacatok? |

Hol bújnak meg a kacatok?

Mindenkinél máshol rejtőznek a már semmire se jó holmik, de az egyéni, hogy hol és mekkora helyet foglalnak el. Van néhány jellemző hely, ami nagyon gyakori. Akármennyire is rendesek vagyunk, néha felszabadító erejű lehet, ha legalább ideiglenesen van hol tárolni a kacatokat.

Mindenhol

Nos, néha úgy tűnik, a kacatok szinte mindent ellepnek, mindenhova befurakodnak, mégis vannak olyan sarkok, helységek, ahová valahogy jobban beveszik magukat. A kupacok egy idő után kórosan vonzzák a többit. Ha nem akarjuk, hogy felemésszen bennünket vagy a lakásunkat az őskáosz, akkor jobb, ha rendszeresen vagy legalább időnként helyükre tesszük a dolgokat. Ha valaminek nincs helye, az hosszú távon kallódni fog. Ha beszerzünk, hazaviszünk valamit, tegyük a helyére, ha még nincs helye, kerítsünk neki, jelöljük ki, akár már előre.

Dugi helyek: kupi szoba, kupi szekrény, biszbasz fiók és bigyó doboz

Szinte mindenkinek – biztos vagyok, hogy még a legrendesebbeknek is – van egy kijelölt helye otthon vagy az irodában is a sehová sem besorolható kacatok számára. Ezek egyébként kallódnának össze-vissza, de így legalább van hol keresni. A mennyiség nyilván egyéni, ahogy a tároló mérete is ennek függvényében. Valamilyen tematika azért néha megfigyelhető: javítandó dolgok, még meggondolom cuccok, emlékek stb. Néhányan viszont arra használják, hogy gyorsan elrejtsenek ott valamit a kíváncsi szemek elől, aztán ott is marad az adott holmi. Mondjuk, mert elfelejtik, hova tették, vagy mert oda ritkán mennek be.
Neked van ilyen tárolód? Hol van, és mekkora?

Ha feltűnik, hogy van valamiféle rendszer, akkor érdemes lehet valahogyan címkézni. Néha az is működik, ha minden helységben kijelölsz egy kisebb tárolót és időnként kiüríted, szétosztod – ha már sikerült helyet találni az adott tárgynak, vagy adj túl rajta. Nekem leginkább ez utóbbi módszer működik: mármint az, hogy minden helységben van egy kicsi méretű doboz vagy zacskó, amiben a vegyes holmi van, de ezt tényleg rendszeresen ellenőrzöm. Persze, ezek is tematikusak valamennyire, és némileg a helységhez köthetők: játékok, javítandó fehérnemű és ruha, fél pár dolgok, háztartási kellékek, szerszámok, irodai vagy hobbi bigyók stb. Így még a rendetlenségben is van valamilyen minimális rendszer, illetve nem kallódnak el (annyira) a dolgok.

Igazán muris, vagy néha (nem kicsit) bosszantó, amikor már a házban lakó kis manók – kicsi gyerekeink – is dugdosnak el tárgyakat aztán elfelejtik, hova dugták. Anyukám egyik terítője egyszer hónapokra eltűnt szőrén-szálán majd a hűtő alól került elő. Persze tudtuk, hogy ebben bizony a kis házi manó keze van benne. Megkérdeztük, hova tette, de nem tudta, a válasz csak annyi volt, hogy „Eltüntetődött”.  Mindig figyeld a kezüket J

Pince és padlás

A világnak szinte minden táján, ahol úgy építkeznek az emberek, hogy van pince, padlás vagy esetleg mindkettő, ott jó eséllyel tárolnak is elfelejtett vagy szebb napokat látott dolgokat. Valljuk be, az ember könnyen süllyeszti el, suvasztja be az ilyen tároló helyre, amit még nem akar kidobni, de vagy ritkán, vagy soha nem használja. Az ilyen félreeső, kevésbé szem előtt levő helységek szinte vonzzák a kacatokat. Persze, ha valaki az idény jellegű dolgokat rendben tárolja itt, azzal nincs is baj. Néha nem árt körülnézni. Hasznos és praktikus, rendezett, felcímkézett tárolókat tarthatunk fent ezekben helységekben. A lényeg, mindig az ésszerűség határain belül tartalékoljunk. Ha már feltűnően nagy a kupi, összevisszaság, kosz vagy már be se tudunk lépni, akkor bizony ideje kicsit rendet tenni.

Az igazán rendben tartott alagsorban vagy padláson mosó-szárító helységet is felszerelhetünk, vagy hobbi helységet alakíthatunk ki. Évekig az alagsorunk egyik ablakos, világos helységében volt a varró szobám, viszont télen nem nagyon tudtam használni, mert csak hősugárzóval lehetett fűteni. Azóta inkább fent, a lakásban találtam helyet a varráshoz. Sajnos kvázi lomtár lett a korábbi varró helységből is – de főleg nem az enyém. Időnként ürítjük.

Több helyen olvastam, hogy a pince a múltat és a tudattalant, a padlás a jövőt jelképezi, valamint az sem mindegy, mit tárolunk a lábunk alatt és a fejünk felett. Ha túl sok dolog van felettünk, könnyen érezhetjük úgy, hogy nagy súly (gond) nehezedik ránk. Ha a tárgyakat lefelé hordjuk, akkor ehet, hogy valamit elnyomunk dolgokat magunkban.

Kamra, garázs, gardrób

Nagyjából ugyanaz vonatkozik erre is, ami a pincére és a padlásra, csak talán más-más típusú holmit tárolunk. A helység jellegétől erősen elütő holmit azért lehetőleg vigyük el. Mondjuk kamrából a ruhát, gardróbból a szalonnát, kolbászt, befőttet, gyúlékony anyagot. Egy adott helységben, polcon vagy dobozban legyen egy típusú holmi. Itt is érvényes, hogy lehetőleg legyen szellős, ha járható, akkor járható.  Külön-külön is lehetne elemezni, de most egy kalap alá veszem. Közös bennük az, hogy mindhárom helységben könnyen elrejtőzhetnek a „csontvázak” – a rég elfeledett vagy rejtegetett holmik. Néha rángassuk ki őket a szekrényből. Egyéb jelentéseket is hozzá lehet rendelni, a feng shui terület szerint elemezni, akinek erre igénye van.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

error: Content is protected !!