Egy bőröndnyi holmi és nulla csomagolás – újratöltve |

Egy bőröndnyi holmi és nulla csomagolás – újratöltve

Március 22-én az Ecolife szervezésében a Nulla Hulladék Otthon című rendezvény keretében az amerikai nulla hulladék (zero waste) életmód papnőjeként emlegetett Bea Johnson járt nálunk Budapesten, az ELTE előadótermében.

Beáról és a család útjáról

Bea Johnson és családja, Copyright: Coleman-Rayner
Bea Johnson és családja, Copyright: Coleman-Rayner

 

Bea Kaliforniában, San Francisco közelében él családjával és kis házi kedvencükkel egy csivavával. 2006-ban indultak el a hulladékmentes otthon megteremtése felé egy költözés kapcsán. Mivel elegük lett abból, hogy mindent csak autóval tudnak megközelíteni, úgy döntöttek, eladják a régi, nagy családi házukat. 1 évig, amíg rátaláltak új otthonukra, albérletben éltek és erre az időre a személyes ingóságaik nagy részét (80 százalékát) egy raktárban tárolták. Ekkor döbbentek rá arra, hogy milyen remekül elvannak a többi holmi nélkül, ezért annak nagy részét eladták vagy adományba adták, elajándékozták. 2008-ban költöztek be új otthonukba, ahová már csak egészen kevés holmit vittek magukkal. Bea ekkor határozta el, hogy ezután egy egészen más életmódot fognak folytatni. Kezdetben Bea férje kicsit tartott az új elhatározástól, de amikor rájött, mennyivel kevesebbet költenek, már megszűnt az ellenállása. A férj egyébként 2008-ban kilépett a munkahelyéről, hogy egy környezetgazdálkodással foglalkozó vállalkozást indítson így egy kicsit össze is kellett húzni a nadrágszíjat. Már évek óta lelkesen tanulmányozták a kapcsolódó irodalmat, videókat, ami szintén segített az elhatározásukban.

Bea Johnson a híres üvegével, melyben a család 1 éves hulladéka található - Copyright: Bea Johnson, ZeroWasteHome.com
Bea Johnson a híres üvegével, melyben a család 1 éves hulladéka található – Copyright: Bea Johnson, ZeroWasteHome.com

A kezdet néha nehéz

Rendkívüli humorral és öniróniával mesélt a kezdeti kísérletezésekről, amikor még nem ment minden zökkenőmentesen. Megpróbált szinte mindent természetes módon helyettesíteni, de néhány kísérlet bizony balul sült el kissé:

  •  egy ideig ecetet és szódabikarbónát használt hajmosáshoz, ami egyrészt sajnos kissé tönkre is tette a frizuráját, de végül az vetett véget a kísérletnek, hogy a férje megelégelte , hogy mindig ecetszagúan fekszik be mellé az ágyba és kifakadt.
  •  Egy másik alkalommal egy ajakduzzasztó hatású szájfényt próbált meg csalánnal helyettesíteni. Egy videót látott az interneten, onnan vette az ötletet. Nos, egy igen fájdalmas élmény után letett a folyatásról… (Vizuális ember lévén és más csalános tapasztalatokkal a hátam mögött átéreztem az élményt.)
  • Egy harmadik alkalommal egy túlélő praktikát oktató workshop után egy zúzmó fajtával kísérletezett, ami a WC-papírt lett volna hivatott kiváltani. Sajnos otthoni körülmények között ez gyorsan kiszáradt és olyan lett, mint a dörzsi szivacs. Kitalálhatjuk. ezután visszatértek inkább egy környezetbarát módon előállított papírhoz.
  • Egy saját készítésű szempillafesték elsőre végigfolyt az arcán néhány óra után és a barátnői nem szóltak neki. Azóta nem barátnők, viszont sikerült kikísérletezni egy javított verziót a sminkből.

Ezután végül megtalálták az egyensúlyt és sikerült összeválogatni olyan termékeket és megoldásokat, melyeket a mai napig használnak. Együtt megvalósítottak egy alaposan minimalizált, valóban egészen minimális hulladékot termelő otthont és Bea világszerte turnézik és bemutatja a családéletét, beszámol a tapasztalatairól. Budapesten is  rengeteg, elképesztő fotóval mutatta be otthonukat és életüket. Az előadás végén, másokat bizony zavarba ejteni képes, kényes kérdésekre is hihetetlen bájjal és humorral, nyíltan válaszolt.

Fejenként egy bőröndnyi holmi

Egy költözés döbbentette rá a családot, mennyi felesleges holmival rendelkeznek és ez segített meghozni a döntést, hogy a tárgyaik nagy részétől megváljanak. Fejenként egy kézipoggyásznyi holmit tartottak meg, melyet, ha elutaznak, magukkal vihetnek. Mindent. Mindenüket, amit megtartottak a saját poggyászukba zsúfolás nélkül be tudnak pakolni, és amikor elmennek nyaralni, egy hálózaton keresztül kiadják a lakást. Minimális pipere holmi és kellék egészíti ki a fejenként kb. 15 darab, jól kombinálható felsőruházatot, és 4-5 pár lábbelit. Csak akkor vesznek bármiből másikat – azt is használtan – ha elkopik, elszakad.

Teljesen natúr kozmetikumok – nulla csomagolás

Néhány kivételtől eltekintve, szinte mindenből egy natúr, csomagolásmentes változatot használnak. Arcápolásra tiszta, hidegen sajtolt napraforgó olaj vagy olíva, arcpirosítónak kakaópor, szemfestéknek égetett mandula és szén (saját receptje van, amit a könyvében megoszt) és mindenféle egyéb célra egy csomagolásmentes natúrszappant használ az egész csald. Takarításhoz ecet és szódabikarbóna és szintén ez a natúr szappan az összes szer. A fából készült fogkefe, dörzsi kefe  – sörte nélkül – komposztálható. De nagyjából minden organikus és csak kevés van belőle. A család eszközökből is nagyon keveset használ, de nagyjából minden üveg, fém, karton  vagy fa. Szalvéta és zsebkendő csak textil van. A legtöbb használati tárgyuk örök garanciás termék, amit, ha tönkremegy, a gyártó vagy forgalmazó megjavít vagy kicserél. Ételeket és sok mást is üveg vagy fém edényekben, tárolókban tartanak. A hűtő és mélyhűtő is átlátható fiók – bevallom, itthon még csak fiókos hűtőt láttam, az ő megoldásukat soha.

Kevesebb költség – több élet

A család élete a minimalizált hulladék miatt lényegesen olcsóbbá is vált. Bea saját bevallása szerint 40 százalékkal kevesebbet költenek összesen és a csomagolás nélküli termékek is legalább 15 százalékkal olcsóbbak, mint a csomagoltak. Saját weboldalán (ZeroWasteHome.com) megtalálhatod a hozzád legközelebb található csomagolásmentes boltot, bárhol a világon – ha még sincs rajta, írj neki! Az így felszabaduló pénzt a saját életükre, utazásra és új tapasztalásokra költik: kerékpár túrák, hegymászás, ejtőernyőzés –csak néhány sport, amit űznek. Életük középpontjában az élmények állnak a tárgyak helyett.

A csökkentési lépcsők – az 5 R, ahogy Bea nevezi

1.       Mondj nemet a feleslegre (Refuse)

A vásárlásoddal, elfogadásoddal arra szavazol, hogy egy termékre szükség van és igényt teremtesz. Ha nemet mondasz rá – és minél többen teszik ezt – viszont azt közvetíted, hogy arra nincs szükség. Ilyenek az ingyenes dolgok, a reklám anyagok, szóróanyagok is – ő a névjegyekre is nemet mond. Gyermekeit is évek óta arra neveli, hogy ne fogadjanak el party ajándékokat és egyéb felesleges holmikat, amikből később csak kacat lesz. Azt mondja, ráadásul sokkal nagyobb ereje van, mikor egy kisgyerek mond nemet.

2.       Csökkents, ahol lehet (Reduce)

. . A család háziállata is kompakt méretű: egy apró termetű chihuahua, ahogy Bea mondta viccesen: „A kutyát is lecsökkentettük.” Persze, ezen kívül, mint láttad, az éltük minden területén drasztikus csökkentést valósítottak meg, komoly megtakarítással. A csökkentésre 208-ban a recesszió idején kezdtek el áttérni, önszántukból.

3.       Használd újra (Reuse)

Az eldobható helyett szinte mindenből a többször használatosat választják és használtat vásárolnak, amiből lehet – kivéve higiéniai termékek és feltételezhetően a fehérneműt – online vagy second hand boltban. A tárolókat is folyamatosan újra használják: mivel csomagolás nélkül vásárolnak, magukkal viszik a vásárláshoz is a saját tárolóikat.

4.       Újrahasznosítás (Recycle)

Egy egészen kis mennyiségű feleslegessé vált dolgot ők is szelektíven gyűjtenek: papírok, elhasználódott natúr karton mappák, üvegek, stb. Az elrongyolódott sportcipőt visszaviszik a boltba és leadják.

5.       Komposztálás (Rot)

A lebomló, zöld hulladékot komposztálják.

Az eredmény: a sehova sem sorolható hulladék mennyisége évi egy liter/család.

Letisztult hófehérség

Ami leginkább megragadta a figyelmemet a hihetetlen minimalizmuson és renden túl, az a szinte vakító, tiszta fehérség, ami csakis ilyen tisztán mutat jól és érvényesül. Szinte minden helyiségben a fehér különböző árnyalatai uralkodnak a hálószobában, a gyerekek szobájában, a fürdőben és a konyhában, nappaliban is. Bár vannak nyomokban más színek is, a fehér a domináns. Nyilvánvalóan kifejező ereje és rendeltetése van annak is, hogy nem nagyon van más szín a házban, mégsem ridegséget, hanem inkább egyfajta frissességet sugároz. A teljes fehérséget natúr fa és szövet felületek oldják, 1-2 színesebb folt. Ha valaki idegenkedik az ilyen nagy fokú fehérségtől, ez nyilván nem kötelező eleme a minimalizmusnak, de ezek szerint ők úgy döntöttek, hogy a színeket is kidobják.

 

Világszerte hódít a minimalizmus

Nem csak Bea Johnsont ragadta magával a minimalizmus iránti szenvedély. Manapság kezdi világméretűvé kinőni magát a tendencia. Egyre többen mondanak nemet a feleslegre.

Eközben New Yorkban

Lauren Singer egyetemistaként vágott bele, szintén az USA-ban, de New York-ban a hulladékmentes életbe. Ő rendkívül fiatal, ennek ellenére hasonlóan kevés hulladékot termel, mint Bea Johnson. Neki 2 éves hulladéka fért el egy kisebb méretű csatos üvegben, igaz, ő egyelőre ezt egyedül termelte ki. Az üvegben csak azok a dolgok vannak, amit már végképp nem tudott sehová se tenni: se szelektálni, se felhasználni, hasonlóan, mint Bea és családja.

Európában

Az EU-s célkitűzésekben is szerepel a hulladékcsökkentés, de az angol származású Karen Kingston, aki egyébként Bali szigetén lett szerelmes a minimalista életmódba is a drasztikus csökkentés mellett tette le a voksát. Hazai olvasók már 2 könyvét is olvashatták. Ezen kívül Európa nyugati felén is divattá vált az önkéntes minimalizmus.

A japán minimalizmus

A japánok egyébként is híresek minimalista felfogásukról és filozófiájukba, vallásukba évszázadok óta beépült a Zen Buddhizmus révén. Ezzel együtt ma újra hódít egy extrém minimalista felfogás és életmód. Hazánkban talán Marie Kondo írónő könyvei kapcsán kaphatunk ebből ízelítőt, aki rendteremtési módszerével vált mára világhírűvé. Módszere a neve után Konmari módszerként ismert. Hazánkban eddig 2 könyve jelent meg.

Hogyan valósítsd meg itthon?

 

 

A magyar előadók között jelen volt Kump Edina a Hulladékmentes.hu oldal vezetője, aki jelenleg itthon, Magyarországon döntött a hulladékmentes élet mellett párjával. Budapesttől nem messze élnek egy kisvárosban, de hasonló eszközöket használ, mint Bea Johnson és Lauren Singer és rajta keresztül elérhetők mások számára is ezek az eszközök. Edina 2 éve döntött a csökkentés mellett, mikor környezeti neveléssel  foglalkozott és úgy érezte, nem teheti, hogy bort iszik és vizet prédikál. Mára határozottan és kitartóan halad a célja felé. Honlapján videókat is találhatunk és bemutat egy lakáson belüli gilisztakomposztálót is. Mint elmondta, egyik napról a másikra költözött be egy társasházba,de a komposztást nem akarta feladni és ezért utánajárt, hogyan lehet ezt beltérben megvalósítani. (Néhány évvel ezelőtt hasonlót a Messzelátó Egyesület irodájában – pontosabban náluk a gangon – láttam,valamint egy amerikai műsorban is.

Edinán kívül több hazai előadó és ismert személy is jelen volt – az est házigazdája Bombera Krisztina, aki családjával New Yorkban élte meg azt,hogy nem is volt más választása, mint a környezettudatos élet, ha beakart illeszkedni a lakó környezetébe.  Egy kerekasztal beszélgetésben jelen volt Vadon János rádiós, az FKF Zrt. szóvivője, és a HuMuSz (Hulladék Munkaszövetség) elnöke, Urbán Csilla is .  Mindannyian beszámoltak a hazai megoldási lehetőségekről. Újrahasználati központokról, a HuMuSz hulladék csökkentési programjáról is. (10 lépés a nulla hulladék felé – ez egyébként sokban hasonlít a 2 hete közzé tett 15 pontos listámhoz). Mindannyian hozzátették, hogy senki nem várja, hogy mindenki máról holnapra megvalósítsa mindezt. Ez egy út, aminek a lépéseit fokról fokra valósíthatjuk meg. A lényeg, hogy elinduljunk és tegyünk valamit.

Reméljük, hogy a hazai példa másokat is inspirál és bátorít majd arra, hogy a saját éltükben legalább egy részét megvalósítsák annak, amit ők már elértek.

Vélemény, hozzászólás?

error: Content is protected !!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az Uniós Törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmed arra, hogy az a Weboldal ún. "cookie"-kat vagyis sütiket használ. A sütik apró, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve, ha az "engedélyezem" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát. További információ

Bezárás