Az Öko-Piac-Térről

 Az Öko-Piac-Tér weboldal és blog

Mottó: A legjobb hulladék az, ami nincs! 

Az oldal és a blog témái közt kezdettől kiemelt szerepet kapott a fogyasztói szokások átalakítása, a felesleges dolgoktól való megszabadulás – lehetőleg fenntartható módon és az önkéntes egyszerűségre  törekvés, lehetőleg megelőzés formájában, úgy, hogy eleve haza se visszük azt, ami vélhetően vagy bizonyosan hulladék lesz hamarosan.

Kezdd a saját portádon!

A blogindító téma a felesleges holmitól való megszabadulás, kreatív és lehetőleg zöld megoldásokkal. Az indulás óta rengeteg új élménnyel gazdagodtam. Nem csak írok a blog témáinak nagy részéről, hanem a saját életemben is megvalósítom, amit az időm, pénztárcám lehetővé tesz. Igyekszem minél többet saját tapasztalatokra alapozva írni.

A környezet szépítgetése és óvása valójában már nagyon régóta része az életemnek, az egészséges életmód, a természetvédelem már gimnazista diákként is érdekelt, a kreatív megoldások, a barkácsolás, rajzolás pedig egészen kora gyerekkoromtól kedves elfoglaltságom volt és a családban a kézügyesség nem egyedüli volt nálam. Mondhatni egyértelmű volt a témaválasztás.

Konkrétan környezetvédelmi témákkal 2002 ősze óta foglalkozom. Akkor egy félév erejéig belekóstoltam a gazdasági tanulmányokba, majd gyorsan irányt váltottam kreatívabb szakmák felé. A BGF Nemzetközi kommunikáció  szakán az első félévben felvettem a Környezetgazdaságtant fakultatív tantárgyként. Később, 2006-2007 az Ökoházak magazinnál dolgoztam, de más  munkáim is érintették a témát. Életmód, táplálkozás, önismereti témájú könyveket szerkesztettem, fordítottam és online életmód magazinok számára dolgoztam (szerkesztő, fordító, szerző), fordítottam, feliratoztam filmet (Zöfi Erdő filmek, 2011), készítettem plakátokat stb.

A közvetlen környezet rendben tartása, a különféle térrendezési módszerek iránt a 90-es évek vége óta érdeklődöm. Éppen ezért a közvetlen környezetből szeretek kiindulni, ott keresem és találom meg a  megoldásokat, de példát és mintát a világ minden tájáról szeretek meríteni,  összegyűjteni. Inspirálódom mások munkájából és szeretem megvalósítani saját eszközökkel és saját megoldásokkal, helyi, adott alapanyagokból. Élhető, fenntartható módon. És ha már alkotok, akkor jó megosztani másokkal az eredményt.

A weboldalról, blogról

Az Öko-Piac-Tér 2009-ben indult a freeblog.hu-n, majd 2011-ben lett belőle weboldal. 2014-2016 során rövid technikai szünet után átdolgoztam az oldalt. Eközben egy ideig a blog.hu adott otthont a blognak, majd egy rövid ideig WordPress felhő alapú blogként üzemelt a blog rész, párhuzamosan a saját domainen és tárhelyen üzemelő weboldallal. 2015 óta “egy tető alatt” érhető el a teljes anyag és ahogyan időm, energiám engedi, folyamatosan fejlesztem. Mivel egyedüli tulajdonosa és szerkesztője vagyok a blognak és egyéb teendőim mellett alakítgat, kissé komótosan.

Az online forma tudatos választás volt, mivel költséghatékony, gyors és nem jár hulladékkal. Míg korábban elsősorban papír alapra dolgoztam a kiadóknál, 2009 óta elsősorban online felületre dolgozom, hiszen nem kell szállítani, nincs nyomdaköltség és iroda költség, szerkesztőségi költségek.

A blogot kezdetektől egyedül szerkesztem, vezetem, így teljesen egyedül döntök a témákról – illetve valamennyire igyekszem igazodni az olvasói igényekhez is a saját témákon belül. Kétségtelenül jól jönne néha a segítség, ugyanakkor így gyakorlatilag szabadon döntök a tartalomról, a megjelenésről és minden másról, így a munkaidőmről is, annak minden szépségével és nehézségével együtt. Hiszen a fenntartási költség is egyedül rám hárul. Már 8 éve működik, egyelőre tényleg minimális költségvetésből .

A tartalomról még

A blog tartalma főként “Cikkek” menüpont alatt érhető el, illetve a főoldalról.

A tematikus részek:

Kreatív műhely Így készül – kreatív hobbi megoldások, újrahasznos kreatívságok, videók, leírások

Fenntartható rend blog – háztartás, otthon, rendrakás, selejtezés témakör, térrendezés cikkek – JÖN: Tanácsadás

Fenntartható stílus – divat, stílus, megjelenés, nőiség, önismereti témák fenntartható módon – JÖN: stílus tanácsadás

Ajánlók  – könyv, video vagy film és egyéb ajánlók – öko életmódhoz kapcsolódó ajánlatok, saját válogatás, nem üzleti jellegű

Öko bolt – jelenleg csökkentett üzemmódban működik

Öko-Piac-tér a Facebookon 

A hivatalos Facebook oldalon nem csak a blog cikkei és tartalmai kerülnek megosztásra, hanem más oldalakról is osztok meg tartalmat. Külön csoport, hírlevél, fórum nem üzemel, a hivatalos oldal tölti be ezek szerepét egyelőre.

A blog “filozófiája”

Amikor környezetvédelemről beszélek, nem csak a tágabb környezet, a Föld megóvásáról van szó. Persze, a végcél mindenképpen a bolygó és annak élővilága, a biodiverzitás megóvása, de számomra ez mindig is kicsit túl magasztosnak és távolinak tűnt ebben a formában a környezetvédelem. Nem csak elmélkedni, írni szeretek róla, hanem tevékenyen rész is akarok venni benne.

Mit tehetek én, az egyszeri ember az egész nagy Földért? Porszem vagyok a sivatagban, csepp a tengerben. Mégis hiszem, hogy a saját, egyéni felelősségem nagy. Csak akkor tudunk közösen is tenni valamit, ha egyénileg is megteszünk minden tőlünk telhetőt. Nem szemetelünk, nem pazaroljuk a földi javakat és úgy élünk, hogy a jövő generációnak is legyen hol élnie és példát mutatunk. Ez immár anyaként is fontos számomra. Nem csak valami távoli, ködös eszményi kép, hogy vigyázni kell az élőhelyünkre, hanem a saját gyermekem jövője is a tét. Azt pedig most tudom megalapozni, itt a jelenben, azzal, hogy fenntarthatóan élünk és tudom, hogy őt is erre kell nevelnem. Meg kell mutatnom neki is, hogyan lehet mindezt elérni. Mit tegyen, hogyan viselkedjen, hogy már gyerekként beépítse az életébe azokat a magatartásformákat amelyek támogatni fogják a túlélését ezen a bolygón hosszabb távon. Írni, számolni, olvasni remélhetőleg megtanítja majd az iskola, ebben is segítünk majd, de a túlélésre nekünk kell megtanítani. A tudást pedig csak akkor tudjuk átadni a gyerekeinknek hitelesen, ha mi magunk is úgy élünk.

A környezettudatosság zsebre megy
Először a saját portámon kell rendet tenni és segíteni a közvetlen környezetemben másoknak, hogy ők is le tudják másolni, meg tudják valósítani a saját életükben és hozzá tudják tenni azt, ami nekik fontos. Az ember tagadhatatlanul magából indul ki. A blog témái is abból származnak, ami iránt érdeklődöm,  legalábbis a fő témák biztosan. Ezeken a témákon keresztül könnyebb átadni a tudást.

Amikor megkérdezik tőlem mások, miért jó az hogy környezettudatosan élünk, mindig úgy próbálok választ adni – főleg, ha ismerem a kérdezőt -, hogy lássa, hogy ez személyesen is érdekünk: kevesebb a kiadásunk, több a megtakarított pénzünk, szebb, tisztább és jobb az életünk, meg a gyerekeinek. a nem szennyezzük a közvetlen környezetünket, ha nem veszünk meg a boltban és nem viszünk haza minden kacatot – vagy ingyen sem. Az rég nem mentség, hogy mások megteszik. Valakinek el kell kezdeni utat, példát mutatni. És akkor majd a századik majom mintájára egyszer csak azt vesszük észre, hogy egyre többen és többen kapcsolódnak, csatlakoznak és követik az új példát. Beépül, szokássá válik, majd normává. De addig is szeretek az emberek önző egojára hatni. Látni, ahogyan eljut a tudatukig, hogy ez milyen szinten húsba vágó és azt, hogy igenis zsebre megy. Kevesebb lesz a számla, kevesebb a szemét. Nem csak közügy, meg távoli, magasztos és futurisztikus, hangzatos dolog,hogy vigyázunk a környezetünkre. Nem a világtól elrugaszkodott és elvarázsolt lények vagyunk. Minden egyes hónapban vannak számláink, élünk, de egyre kevesebbet kell ráköltenünk, ha figyelünk. Ezért sem mindegy.

Less Waste, Zero waste: kevesebb a szemét, kevesebb a felesleg

A fogyasztási szokásainkkal kövezzük ki  a jövő útját. Kevesebb vackot viszünk meg, kevesebbet viszünk/hozunk haza. Ami nem kell, azt továbbadjuk, ha működik, ha nem, akkor is úgy szabadulunk meg tőlünk, hogy ne ártsunk vele. Erről szól a Fenntartható rend blog, amit idén januárban indítottam el itt a weboldalon, de már jó 2 éve dolgoztam a témán a háttérben.

A központi gondolata a  blognak és a weboldalnak egyaránt, hogy a személyes döntés és felelősség egyre nagyobb hangsúlyt kap az ökológia vonatkozásában. Saját életünkben hozott döntéseink igenis hatással vannak a környezetre, az ökoszisztémára. Minden választásunk hat másokra, vásárlási és fogyasztási szokásaink pedig egyértelműen egyre inkább hatással vannak a Földre és az élővilágra. Minden egyes vásárlásunkkal szavazunk arra, hogy egy terméket legyártsanak-e a jövőben is, vagy sem.

Saját életemből kiindulva is egyértelműen látom ezeket a hatásokat, és a médiát, másokat figyelve szintén. A blog indulása óta az első igazán nagy mérföldkövet, úgy érzem, itthon is a hulladékmegelőzés felé való erőteljes elmozdulás jelenti. Mind a saját életemben, mind az országban, mind a nagyvilágban olyan változások vannak, amelyek ennek a fontosságára hívják fel a figyelmet.

Bár a saját életemben fizikálisan még bőven van mit tennem, hogy elérjem a kitűzött céljaimat a Zero Waste (Nulla hulladék)  felé vezető úton, de az elmúlt években bennem is megfogalmazódott az igény a minél kisebb mennyiségű felesleg elérésére a saját háztartásomban is. Mivel ezt elsősorban design és térrendezés oldalról közelítem meg, a blog témája is főleg ez. Otthon, öltözködés, kreatív hobbi felé indultam el, kicsit egyik a másikba fonódik állandóan. Mindez elsősorban a tanulmányaimból  és a személyes életutamból fakad.

Önkéntes egyszerűség, minimalista életforma – erre tartunk

Bár a szó szoros értelmében nem vagyok minimalista, egyre inkább csökkentem a környezetemben lévő tárgyak mennyiségét törekszem a minőségi cserére. Idén tavasszal olvastam a 333 project-ről és a japán minimalista törekvésekről, továbbá kedvenceim közé tartozik

Marie Kondo: Rend a lelke mindennek és a Tiszta öröm c. könyvei

Karen Kingston: Feng Shui, Rend a lelke mindennek (Édesvíz) valamint Tértisztítás és Feng shui

számos szerző, akik a rendről, térrendezésről írnak

Gretcen Rubin: Boldogságterv és Jobban, mint valaha című könyvei.

Bea Johnson: Zero Waste Home

error: Content is protected !!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az Uniós Törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmed arra, hogy az a Weboldal ún. "cookie"-kat vagyis sütiket használ. A sütik apró, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve, ha az "engedélyezem" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát. További információ

Bezárás