Az utolsó 3R |

A másik 3R

Reuse, Recycle, Rot – Használd újra, szelektáld vagy komposztáld

Amit lehet, használj újra és újra, amíg bírja vagy, ha már életciklusa végén van, szelektíven válj meg tőle, vagy, ha komposztálható, akkor komposztáld.

A Bea Johnson féle 5R közül kettőt: Refuse (Utasítsd el) és Reduce (Csökkentsd) –  alaposabban elemeztem, a másik 3 R-t , ha nem is veszem egy kalap alá, mindenesetre annyit nem szánok rájuk, mint az első kettőre. Gondolom, az már kiderült számotokra eddig, hogy talán a Reduce, vagyis a csökkentés pontot találom az egyik legfontosabb állomásnak, illetve fej-fej mellett halad a Refuse, vagyis a visszautasítás, elutasítás ponttal. Ha ez a kettő jól működik, akkor igazából már nincs olyan sok dolgunk a másik hárommal.

3. Reuse – azaz használd újra és újra

Újra használt kerékpár - forrás. pixabay.com
Újra használt kerékpár – forrás. pixabay.com

Sokat tehetsz a környezetedért, ha nem mindig veszel mindenből újat, hanem egyrészt a meglévő dolgokat használod, addig, amíg bírják, vagy másoktól vásárolsz használtan dolgokat. Ezeket használhatod eredeti rendeltetésük szerint vagy át is alakíthatod.

A rendeltetésszerű újrahasználat az, amikor a saját, meglévő tárgyaidat használod addig, arra, amire valók,  amíg bírják, majd az életciklusuk végén szelektálod őket. Esetleg, ha előbb megunod, vagy rájössz, hogy nem kell, kinövi a gyerek, kihízod, stb. visszatérsz a 2. ponthoz és a csökkentés útján, még használható állapotban tovább adod.

Ilyenkor a tárgyat eredeti állapotában, változatlanul és a rendeltetésének megfelelően használod. Ha kell, javítsd, vagy javíttasd meg és használd tovább arra, amire jó. Ha már nem jó arra, amire való, még mindig 2 út lehetséges: megválsz tőle szelektíven, vagy átalakítod és másra lesz jó.

Itt, az újrahasználat pontnál  említeném meg, hogy amikor szükségünk van valamire – nem gyűjtögetés céllal vagy, mert pillanatnyilag tetszik – akkor érdemes megfontolni számos használati tárgy esetén, hogy használtan szerezzük be. Gépek, sporteszközök, bútorok és még egy sor olyan dolog van, amit bátran használhatunk mások után. Ennek előnye, hogy a már (alig) használt tárgyat nem kell újra legyártani, általában kedvezőbb vagy töredék áron, néha ingyen juthatunk hozzá. Az ilyen módon beszerzett tárgyat is használhatod arra, amire való vagy átalakíthatod. Nálunk a gyerek ruha, gyerek sporteszköz kimondottan az a kategória, amit nagyon gyakran haszáltan szerzünk be, hiszen ssok gyerek előbb növi ki a használati tárgyait és ruháit, minthogy elhasználná azokat és jó állapotú holmit is elég jó ár-érték arányban lehet beszerezni.

Az újrahasználat egy másik formája a közös használat és/vagy a kölcsönzés. Ilyenkor nem véglegesen vagy taratósan visszük haza a használati tárgyat, csak ideiglenesen. Ismert formái a jelmez, gép, könyvtári (média vagy könyv) kölcsönzése. Előnye, hogy nem marad nálunk végleg, csak addig használjuk, amíg kell, majd visszavisszük és csak akkor hozzuk el újra, amikor megint kell.

Sok országban működik olyan háztartási gép és autóflotta vagy kerékpár kölcsönzés is (ez utóbbi nálunk is), amikor mi megyünk a használat helyére vagy „bérletszerűen” vagy alkalmilag fizetve használunk egy szolgáltatást, otthonunkon kívül, vagyis lényegében nem visszük be a kölcsönzött vagy közösen használt eszközt az otthonunkba.

Gyakran egész társasház, vagy háztömb használ egy mosó-szárító gépekkel felszerelt helyiséget vagy szalont, pénzbedobós vagy közös költséges rendszerben, így nem kell mindenkinek külön mosógépre és szárítóra és egyebekre áldozni. Ugyanígy, néha porszívó, takarítógép és más háztartási vagy szerszámgépek is használhatók közösen. Közösségi műhely már Magyarországon is működik. A javításért, karbantartásért ilyenkor az üzemben tartó vagy a gondnok felel, a lakó vagy használó fizet.

Előnye, hogy a javítással, karbantartással nem nekünk kell bajlódni, a nagyobb, ipari teljesítményű gépek tovább is bírják. Sokkal nagyobb esélyünk van rendszeresen jó állapotú, újabb gépekre, mintha sajátot használnánk. Persze, lehet, hogy így drágább, de sokan fizetnek a szolgáltatásért és ezért valószínűleg az üzemeltetőnek is megéri, hogy elérhető áron tegye lehetővé a használatot. Valljuk be, sok nagy masina nem fér be mindenki otthonába. Sokan laknak bérelt lakásban is, vagy kicsi lakásban, akár egyedül. Minek működtetne mindenki egyénileg mindent, ha elérheti akkor, amikor kell? Nálunk, ez utóbbinak még nem annyira alakult ki a kultúrája, sajnos, pedig nagyon praktikus.

basket-610387_640Kreatív vagy átalakító újrahasználat, amikor vásárolsz valamit, vagy birtokolod és átalakítod, hogy megmentsd a kidobástól, vagy legyen hozzá kedved, hogy tovább használd. Ilyenkor a kisebb felfrissítéstől a teljes átalakításig, alkatrészként vagy alkotóelemenként való hasznosításig bármi belefér. Erről külön könyvet lehetne írni és már rengeteg írás, blog, videó és egyéb formátumú útmutató született már eddig is. Ha ihletre vágyunk akkor elég csak beírni tematikusan, mit akarunk átalakítani a keresőbe vagy a YouTube-ra és sznteömlik ránk a megoldási lehetőségek sora.

Egyik formája az upcycle – azaz az értéknövelő átalakítás, amikor is egy szinte kidobásra ítélt tárgyból valaki még használható dolgot készít. Egyébként hulladék lenne és sokan ki is dobnák, de néhányan – kreatív elméjük használatával, vagy szükségből – még felhasználják. Lehet ez egy sufni tunningolt autó, számítógép, vagy háztartási gép, egy kidobásra ítélt bútor vagy akár egy Tetra-pack doboz is. A lényeg, hogy végeredmény, használati értékét tekintve többet ér, mint a kiinduló állapotban szerzett darab és használható darab készül.

Ezt sokan kedvelik, mások nem. Akármelyik táborba tartozol, jogod van hozzá. Valaki élvezi, hogy csinálja, más csak a végeredménynek örül és akár meg is veszi. Ha nem szereted, vagy nem érzel hozzá inspirációt, akkor ezt hagyd ki inkább, minthogy valóban használhatatlan dolgokat kreálj. Erre is van példa, de ennek valóban nincs értelme. Valakinek egyszerűen nincs a „kezében” a barkácsolás, nem áll rá az agya sem. Aki úgy érzi, hogy kétbalkezes, és nem érez hozzá se kedvet, se energiát, foglalkozzon inkább olyan dolgokkal, amit élvez. Cseppet se érezd, hogy ez kötelező lenne. Szó sincs róla. Valószínűleg másban vagy jó és ez így van jól. Gyakorold inkább azt a tevékenységet, amihez valóban kedvet érzel, és/vagy, amiben jó vagy.

Én speciel nagyon élvezem, mikor egy sokak által használhatatlannak kikiáltott darabból még használhatót varázsolok, vagy tényleg megmentem a kidobástól. Gyakran az elkészült, felújított tárgyat aztán továbbadom, de magát a felújítást, az alkotást élvezem. A kreatív újrahasználatról már nem egy posztot írtam és néhány útmutatót is közzé tettem, megosztottam az idők során. Alakítottam már át bútort is, de leginkább textilből és papírból alkotok. Az igazat megvallva, ez ithon közepesen népszerű megoldás és a blogot jelenleg nem igazán ez a téma viszi előre, ezt felismertem. Korábban terveztem egy tematius blogot erre, de végül úgy döntöttem, hogy lemondok róla és előnyben részesítem a megelőzést.

4. Recycle – azaz szelektáld és hasznosítsd újra

Szelektív gyűjtő sziget - forrás: pixabay.com
Szelektív gyűjtő sziget – forrás: pixabay.com

Az újrahasznosítás abban különbözik az újrahasználattól, hogy a szelektíven kidobott hulladékot szervezetten összegyűjtik és iparilag, új alapanyag gyártásához használják. A leggyakoribb kategóriákon (papír, üveg, műanyag, fém) kívül még számos hulladék típust lehet újrahasznosítani: textil, gumiabroncs, elektronikai hulladék, csak hogy egy párat említsek, amit köztudottan újrahasznosítanak. Amikor egy tárgy vagy eszköz, esetleg csomagolás már nem használható tovább rendeltetése szerint és átalakítani se érdemes vagy nem akarjuk, akkor válj meg tőle felelősségteljesen. Add le hulladékudvarban vagy rakd a megfelelő szelektív gyűjtő konténerbe. Rengeteg kommunális, vegyes hulladéktól mentheted meg így a környezetet. És akkor még nem beszéltünk a komposztálásról.

Sokan leragadnak ennél az állomásnál és úgy érzik, hogy ez minden, amit tehetnek az egyéni környezetvédelem érdekében, sőt, vallják,hogy ők roppant környezettudatosak.  Szelektíven gyűjtik a hulladékot, így nyugodtan hátradőlhetnek. Pedig a szelektálás szinte az utolsó előtti lehetőség a hulladékoktól való megválás útján. Persze, hasznos, de ne ez legyen az egyetlen és pláne az elsődleges megoldás. Természetesen fontos lépés, és jobb, mintha a vegyes kukában kötne ki a szelektíven gyűjthető hulladék. Szelektív gyűjtésről részletesen a Hulladékból termék oldalon tájékozódhatsz. Sokkal többet tehetsz azonban, ha az 5R lánc elején, a megelőzésnél jól dolgozol.

A folyamat végére kevés marad, ha betartod az alábbiakat:

–          Mielőtt javíthatatlanul tönkre mennek vagy elhasználódnak a tárgyak, gondosan válogasd meg, mit viszel haza, utasítsd el már a beszerzés során azt, ami számodra nem hasznos, vagy nem környezetbarát. Olyat vigyél csak haza, lehetőleg minél többször, ami szelektálható vagy komposztálható, lebomló a folyamat végén, ha minden kötél szakad.

Egyre több gyártó vállal örök garanciát a termékeire, ami azt jelenti, hogy bárhol is vetted, akár használtan, akár újonnan, visszaveszi és beszámítja a régi darabot, ha az tönkre ment. Sportcipő és háztartási gép esetén már itthon is láttam beszámítási akciót.

Válassz tehát olyan terméket, ami lehetőleg, amit vagy vissza lehetvinni, vagy szelektálható: fa, papír, lebomló anyag, fém, üveg és már a vásárlásnál csökkents nullára vagy minimálisra a le nem bomló és főleg az egyszer használatos anyagokat. (Refuse)

–          A birtokodban lévő felesleges – számodra már nem hasznos – , de még használható állapotban lévő holmit add át olyannak, aki még szívesen használja – pénzért, cserébe vagy ingyen (add el, cseréld el, adományozd vagy ajándékozd el, add le Újrahasználati központban) – vagyis csökkentsd a készletet (Reduce)

–          Amit még lehet, használj, amíg bírja, akár vedd át mástól és, ha kedvet érzel, vagy szükséges, alakítsd át, javítsd meg. (Reuse)

–          A maradékot, az életútja végén szelektáld vagy komposztáld.  Ami már nem szolgál tovább az állapota okán, attól is válj meg becsülettel, felelősséggel. Válj meg a kiszolgált dolgidtól olyan módon, hogy azzal minél kevésbé árts a környezetnek. Hulladékudvarok, szervezett lomtalanítás és számos egyéb, legális! lehetőség van arra, hogy a hulladékká vált ingóságainktól megszabaduljunk. A leggyakoribb szelektív gyűjtési kategóriákon kívül (fém, papír, műanyag, üveg) a hulladékudvarokban szinte mindent átvesznek. Külön kategória a textil hulladék, amit a városokban kihelyezett ruhagyűjtő konténerekbe is bedobhatunk.

–         

Kültéri komposztáló - forrás: pixabay.com
Kültéri komposztáló – forrás: pixabay.com

A komposztálás lehetősége területilegvagy othonunk jelegge szerint változó. A lebomló, elsősorban konyhai hulladékot, falevelet, gallyakat és egyéb, lebomló használati tárgyakat dobhatjuk ide. Részletesebben a helyi programokban vagy a helyi önkormányzatnál is érdemes érdeklődni. A társasházi, beltéri komposztálásról bővebbet is megtudhatsz a hulladekmentes.hu oldalon. Bár a lebomlás a folyamat legvégén van, mégis fontos, hiszen az átlagos háztartásban keletkező hulladék közel 30% lebomló, komposztálható (konyhai zöld hulladék, levél). Egy tudatosan zöld és környezetbarát otthonban azonban ez az arány jóval magasabb is lehet. Ehhez azonban ismét vissza kell kanyarodni az első ponthoz…

Ha a Refuse, Reduce, Reuse (elutasítás, csökkentés, újrahsználat) pontokon jól és hatékonyan dolgoztunk, akkor a végére már nem sok eldobandó dolgunk marad. Érdemes tehát már a folyamat elején úgy gondolkodni, hogy a végén az eldobandó hulladékunk szelektíven kidobható vagy lebomló legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

error: Content is protected !!

A honlap további használatához a sütik használatát el kell fogadni. További információ

Az Uniós Törvények értelmében fel kell hívnom a figyelmed arra, hogy az a Weboldal ún. "cookie"-kat vagyis sütiket használ. A sütik apró, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé tegye számodra a böngészést. A sütiket letilthatod a böngésződ beállításaiban. Amennyiben ezt nem teszed meg, illetve, ha az "engedélyezem" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát. További információ

Bezárás